Националният отбор по борба на Сан Марино се подготвяше в

...
Националният отбор по борба на Сан Марино се подготвяше в
Коментари Харесай

Двукратният олимпийски шампион по борба Сергей Белоглазов си спомни за кариерата си

Националният тим по битка на Сан Марино се приготвяше в София, преди ранкинг шампионата в Хърватия. Треньор на отбора е двукратния олимпийски първенец Сергей Белоглазов.

Сред неговите състезатели е бронзовият медалист от Токио Майлс Амине и международният първенец Джейдън Кох.

" Дойдохме тук да се подготвим, тъй като България е страна с обичаи. За последно бях тук за подготовката преди Олимпиадата. В Токио Майлс взе бронзов орден и това бе за първи път в историята на Сан Марино. Заради това всички чакат да се целим в оценки и на игрите в Париж ", показа той в изявление за Българска национална телевизия.

В кариерата си Сергей Белоглазов печели всички вероятни оценки, само че в началото е запленен от различен спорт, а не от битката.

" Моят първи и единствен треньор беше Туропин. До ден сегашен съм непосредствен с него. С моя брат Анатолий първо започнахме да играем футбол, само че минахме около залата и погледнахме през прозореца. Тогава Туропин ни повика вътре. Във футбола се изискват повече физически данни, по тази причина се ориентирахме към битката. Нашите родители изобщо не се интересуваха от спорт. Туропин мина в Киев и ние го последвахме в Динамо. Имаше предпочитание да ни дисквалифицират и да ни върнат в Калининград, тъй като имаше огромно съревнование сред републиките. Беше мъчно да попаднеш в националния тим на Русия ", добави той.

Сергей Белоглазов става два пъти олимпийски първенец през 1980 година в Москва и през 1988 година в Сеул. Голямото съревнование с Георги Калчев се трансформира в емблематично в категорията до 57 кг в тези времена. Единствените загуби на българина в кариерата му идват от Сергей Белоглазов.

" Не се раждаш олимпийски първенец, а ставаш подобен. Треньорът е доста значим, с цел да стигнеш до златото. Всеки желае да стигне до върха, само че наставникът е индивидът, който те трансформира в първенец. Когато не отидохме на олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 година имаше шампионат на дружбата в София, който беше доста мощен. Тогава си зададох въпроса дали ще отидем в Сеул. Имаше съмнения дали да продължа, само че го сторих, макар че беше доста мъчно да остана в националния отбор ", добави той.

В кариерата си Сергей Белоглазов става 4 пъти европейски и 6 пъти международен първенец. Той е безапелационен, че не желае спортът да се политизира.

" Борбата се трансформира и всяка ера има своите герои. Сега има напрежение вътре в борците, по тази причина от време на време по-малко рискуват. Не ми харесва, че спортът се използва за чисто политически цели. Това е най-голямото ми отчаяние ", сподели той.

Автор: Иво Бързаков

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР