Националният отбор на България по ръгби постигна победа в първия

...
Националният отбор на България по ръгби постигна победа в първия
Коментари Харесай

България победи Турция в първия си мач от Конференция Ръгби Европа

Националният тим на България по ръгби реализира победа в първия си мач от група " С " на Конференция Ръгби Европа, третото равнище на европейския шампионат по ръгби.

Пред към 5000 фенове на Националния стадион " Васил Левски " воденият от французина Ромен Балмис български отбор надигра Турция с 40:24.

В началното на срещата играта бе изцяло равностойна, като до десетата минута двата тима си размениха по три точки от наказателни удари посредством Петър Николов и Еюп Даш.

Постепенно обаче българският тим стартира да постанова своя бърз жанр на игра и това докара до две поредни есета.

В 17-ата минута на мача хубаво разпределяне на топката по ширината на игрището разреши на капитана Петър Николов да я заложи в точковото поле на турците, а по-късно и да означи при спомагателния изстрел за 10:3.

Само пет минути по-късно Рикардо Атия усили преднината на България с още едно есе, откакто приключи бърза контраофанзива,  почнала от 22-метровата линия на домакините. 

Българският отбор контролираше играта, като единствените проблеми за националите идваха при битките, където първата линия на Турция разчиташе на трима играчи от по над 120 кг.

Игровото преимущество очевидно приста вниманието на българските ръгбисти и в последните секунди на първото полувреме Айкут Канаклар съумя да пробие през средата на българската защита и да означи есе за Турция.

Двата тима се отдръпнаха на почивката при резултат 17:10 за домакините.

В първите 10 минути на второто полувреме посредством капитана Николов България още веднъж съумя да възвърне двуцифрения си задатък. Десетката на националите вкара два наказателни удара, с цел да докара резултата до 23:10.

В средата на второто полувреме двата отбора си размениха по едно есе. Резервата Костадин Петков приключи многоходова акция на българите, с цел да вдигне на крайници феновете на Националния стадион, само че в ответната офанзива Еюп Даш също преодоля защитата на домакините, с цел да понижи до 17:30.

Десет минути преди края на мача Рикардо Атия записа второто си есе в мача. Пловдивчанинът надбяга по дясното крило турската защита и стигна до крайната линия, с цел да донесе четвърто есе за България и спомагателна точка.

Турция обаче още веднъж откри отговор мигновено. Този път Мустафа Каплан бе изтърван от отбраната на домакините за 24:37.

В последните секунди на дуела се стигна до неприятни подиуми и картони, откакто играчите на двата тима се сдърпаха поради нарушаване на Хюсеин Шашмаз. След тях Петър Николов оформи крайното 40:24 с изстрел от углавен удар от средата на терена. 

Следващият мач на националния тим на България е на 20 април 2024 година против Сърбия, като мачът още веднъж е в София. Възпитаниците на треньора Балмис приключват присъединяване си в групата с посещение на водача в групата Молдова през май. Досега Молдова има две победи от два мача и 9 завоюва точки. България е на второ място с 5.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР