Националният осигурителен институт открива временна гореща телефонна линия за въпроси,

...
Националният осигурителен институт открива временна гореща телефонна линия за въпроси,
Коментари Харесай

НОИ отваря гореща линия за оставащи без работа

Националният застрахователен институт открива краткотрайна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпущането и изплащането на компенсации за безработица. На номер 02 926 19 96 обезпечените лица ще могат да насочат запитвания по отношение на настоящото в у нас законодателство, настоящите промени в нормативната уредба и техните осигурителни права при безработица.

Всяко едно от териториалните поделения на Национален осигурителен институт също обезпечава телефони, на които жителите могат да бъдат съветвани по въпроси за безработицата. Списъкът с номерата е наличен на формалната интернет страница на Национален осигурителен институт в графа За потребителя/ Полезна информация. Линиите ще бъдат отворени за позвънявания всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на жителите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802 .

Почти 7000 души изгубиха работата си в първата седмица на изключителното състояние, като в бюрата по труда се записват и доста хора, които се връщат от чужбина. От вторник Национален осигурителен институт спря да приема заявки за компенсации за безработица на книжен притежател - хартиени документи се подават единствено в бюрата по труда, които така и така са първа наложителна спирка в процедурата по регистрация на незает. Целта е да се облекчат жителите, защото бюра по труда има и в по-малки обитаеми места, до момента в който териториалните поделения на Национален осигурителен институт са единствено в регионалните центрове. Промяната обаче натовари в допълнение чиновниците на бюрата и в последните дни те са обсадени от опашки.

Заявления за безработица и други осигурителни опасности могат да се подадат и по пощата - до териториалното отделение на Национален осигурителен институт, както и по електронен път - с ПИК, а също и с електронен автограф, какъвто обаче надали доста от оставащите без работа имат. Национален осигурителен институт прекрати и приема на документи за преизчисление на пенсията на работещите пенсионери, като ще ги преизчисли по длъжностен път. Въпреки това и през днешния ден пред централното отделение на института в София се вие дълга опашка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР