Националният осигурителен институт (НОИ) вече изплати дължимите суми на около

...
Националният осигурителен институт (НОИ) вече изплати дължимите суми на около
Коментари Харесай

Поетапно се изплащат възстановените пенсии за инвалидност

Националният застрахователен институт (НОИ) към този момент изплати дължимите суми на към 1000 души с възобновени пенсии за неработоспособност , наследствени пенсии и/или добавки за непозната помощ по експертни решения с изминал период и със веселба в здравната експертиза за преосвидетелстване на лицата.

Това заплащане бе осъществено по описи , предоставени на Национален осигурителен институт от Министерството на здравеопазването (МЗ), през февруари.

Тези описи съдържат данни за лицата , които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на периода на експертните им решения, само че в тримесечен период от датата на заявката ТЕЛК не се е произнесъл за типа и степента на увреждане/степента на трайно понижената продуктивност.

И отсега нататък описите ще постъпват от време на време от Министерство на здравеопазването и след софтуерната им обработка поетапно ще се правят изключителни заплащания.

Служебното обновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в действие от 29.01.2023 година Пенсионните заплащания не се възвръщат абсолютно и за всички лица, а на тези, които дават отговор на нормативните условия, а точно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице веселба в здравната експертиза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР