Националният музей на Бразилия изгоря, сградата може да се срутиСградата

...
Националният музей на Бразилия изгоря, сградата може да се срутиСградата
Коментари Харесай

Националният музей на Бразилия изгоря, сградата може да се срути

Националният музей на Бразилия изгоря, постройката може да се срути
Сградата на Бразилския народен музей, където голям пожар избухна нощес, може да се срине, заяви телевизионният канал „ Глобо “, цитирайки противопожарната работа.

Спасителните служби не престават да инспектират постройката и да обезвреждат останалите огнища, като в това време избавят предметите, които не са изгорели.

Пожарникарите са разтревожени, че фасадата има пукнатини, което значи, че съществува заплаха от сриване.

Пожарът почнал след затварянето на музея, заради което по предварителни данни, няма потърпевши. Четиримата охранители съумели навреме да изоставен постройката.

Според една от версиите пожарът може да е породен от летящ китайски фенер, паднал на покрива. Огънят единствено за минути се популяризирал по дървената структура на постройката, издигната при започване на 20 век. Ръководството на музея има вяра, че огромните загуби биха могли да бъдат избегнати, в случай че постройката е била оборудвана с съвременна противопожарна система.

„ Сградата не е приспособена за действието на съвременна научна работа с високо равнище на консумация на електрическа енергия. Лабораториите, ИТ оборудването, административните зони увеличаваха натоварването на електроенергийната мрежа “, сподели Роберто Леер, ректор на Федералния университет в Рио де Жанейро, структурна единица на който е и музеят.

Местните медии оповестиха, че гасенето на пожара е било затруднено, тъй като пожарните кранове в квартала не са работили.

"Глобо" излъчи фрагменти с десетки хора от Рио, които разрушавайки защитната ограда на музея, образуваха "жива верига", макар че полицията и общинските охранители се пробваха да ги задържат.

Действието символизира желанието на участниците да "прегърнат" музея, считан за национална горделивост. Присъстваха стотици поданици, които желаеха да влязат в постройката на музея, с цел да видят какво е изгорено.

Органите на реда използваха сълзотворен газ и звукови бомби, с цел да разпилян хората.

През юни Националният музей означи 200-годишнината от своето основаване. Музеят в северната част на Рио де Жанейро е историческа полезност от началото на 19 век, която е принадлежала на търговец на плебеи. След идването на Португалия в Новия свят през 1808 година триетажната постройка става благосъстоятелност на монархическото семейство и през 1816 година става негова публична резиденция.

В тази постройка са се случили значими исторически събития. Там, през 1822 година е оповестена независимостта на португалската корона, там заседавало първото конституционно заседание, поставило завършек на монархическата форма на ръководство и сложило основите на републиката.

Музеят, издигнат по заповед на крал Жоао VI през 1818 година за да предизвиква научните проучвания в Бразилия. Първоначално музеят събирал мостри от локалната флора и фауна, изключително птици и за това получил прозвището „ птичият дом “.

В края на XIX век националният музей е изместен в Двореца Сан-Кристован или тъй наречените Императорски замък. През интервала 1817-1889 година той е бил резиденция на императорите на Бразилия Педру I и Педру II. Именно тази постройка, музеят заемаше и до през днешния ден.

Националният музей е най-старата научна институция в тази южноамериканска страна. В сбирката му от към 20 милиона експонати има археологически и древноегипетски артефакти, мумии, артикули за бита и минерали. В музея се обитаваше човешки скелет, приет за най-древния от всички, които в миналото са били открити на територията на Южна Америка. Той принадлежи на жена, която е живяла преди повече от 12 000 години. Според заместник-директора на музея, ориста на Лузиа - както учените назовават тези остатъци - към момента не е известна.

В огънят "оцеля" астероидът Бендего с тегло от 5 260 кг, открит в модерна Бразилия към края на 18 век.

Заместник-директорът на Националния музей на Бразилия Кристияна Сережу съобщи, че 1/10 от експонатите би трябвало да е оживяла след пожара, унищожил зданието в Рио де Жанейро.

"Би трябвало да са оживели 10% от колекцията", цитира думите й телевизионния канал "Глобо". Сережу също по този начин означи, че димният детектор, ситуиран в музейната постройка, не е сработил.

"Франция е подготвена да окаже помощ на Бразилия за възобновяване на Националния музей в Рио де Жанейро, който е съвсем изцяло разрушен", написа през днешния ден в Туитър френският президент Еманюел Макрон и квалифицира случая като покруса, трансформирала в пепел огромна история и памет.

Бразилският президент Мишел Темер съобщи, че държавни и частни банки и компании са се съгласили да оказват помощ за възобновяване на Националния музей.

Темер съобщи през вчерашния ден, че това е един печален ден за всички бразилци. "Двеста години труд, научни проучвания и познания са загубени", сподели той. /БГНЕС/АФП/ТАСС/МИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР