Националният исторически музей (НИМ) ще гостува на Лувъра в Париж

...
Националният исторически музей (НИМ) ще гостува на Лувъра в Париж
Коментари Харесай

Националният исторически музей представя в Лувъра изложба, посветена на Първото българско царство

Националният исторически музей (НИМ) ще гостува на " Лувъра " в Париж с изложбата " Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България ", заяви доцент доктор Бони Петрунова - шеф на музея. Официалното разкриване е на 30 юни в зала 6 на крило " Ришельо ". Експозицията е отдадена на Първото българско царство и ще бъде в Париж до 5 ноември. Тя е финансирана от Министерството на културата и отчасти от " Лувъра ".

България показва 45 паметника - каменна пластика на здания от Велики Преслав. Те са експонати от Археологическия музей " Велики Преслав " (АМ), Националния исторически музей (НИМ) и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ).

 Сребърен позлатен накрайник за колан, НИМ
© Национален исторически музей

Сребърен позлатен накрайник за колан, НИМ

Акцентът на изложбата ще бъде сребърен позлатен накрайник за колан, част от Преславското златно богатство, направено в Константинопол в интервала от 9 в. до 917 година Върху него е направено рядко изображение на птица - знак на царската власт.

Накрайникът има форма на касета, присъща за ранновизантийските коланни обкови от 6-7 в. и за някои старобългарски от 8-9 в. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица с превързана към шията лента. Мотивът е необятно публикуван в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна просвета от 9-10 в.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР