Националният исторически музей /НИМ/ показва археологическите си открития през 2018

...
Националният исторически музей /НИМ/ показва археологическите си открития през 2018
Коментари Харесай

НИМ показва археологическите си открития през 2018 г. на специална изложба

Националният исторически музей /НИМ/ демонстрира археологическите си открития през 2018 година - златни и сребърни съкровища, изящни антични предмети и културни полезности, на специфична едномесечна галерия.

Зам.-директорът на музея проф. доктор Иван Христов е куратор на експозицията, озаглавена "Археологическите открития на НИМ. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 година ". Откриването е през днешния ден от 11.00 ч., оповестяват уредниците.

Не е елементарно да се откроят акцентите сред най-бляскавите от 400-те находки през извънредно богатата година, само че въпреки всичко за първи път могат да се видят част от стотиците златни и сребърни монети, пръстени, обеци, украшения, обкови и други, открити от директорката на НИМ доцент Бони Петрунова в крепостта Калиакра. Тя е подбрала от дребното глинено гърне, изровено под опожарена къща от края на 14-и в., най-впечатляващите екземпляри. На специфичен екран ще бъде показван филм, сниман с дрон, за разкопките, разкрили най-голямото богатство от този интервал по нашите земи, означават от екипа.

Според експертите, извънредно скъпи са 10-те жълтици с изображения на ликовете на четирима императори от края на 6-и - началото на 7-и в., част от съкровището от 100 монети, намерено от проф. доктор Иван Христов при изследването на ранновизантийския град Хрисосотира - сред Созопол и Черноморец.

Гостите ще видят и рядка бронзова тежест за кантар, с изображение на византийска принцеса от 6-и в., както и бронзова лампа с хипотетичен египетски генезис, от същия интервал.

Още доста значими находки са показани в експозицията с помощта на открития на гл. ас. доктор Мариела Инкова, доктор Маргарита Попова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Елена Ендарова, Панайот Антонов и Илия Киров.
Постери и фотоси също ще илюстрират откритията на археолозите от НИМ - от десетки разкопки, теренни обхождания, наблюдения и геофизични изследвания в цялата страна. Проучванията са осъществени със средства на НИМ, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на локалните общини.

С изложбата НИМ възвръща традицията да бъдат представяни значимите находки на музейните археолози в годината на откриването им. Експозицията е и най-подходящият метод освен да бъде изпратена една плодоносна археологическа година, само че и да бъде маркирана 45-годишнината на НИМ, празнувана през нея, показват от музея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР