Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ отива в Министерство

...
Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ отива в Министерство
Коментари Харесай

Въпреки протеста: НИМХ отива в МОСВ

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ отива в Министерство на околната среда и водите /МОСВ/. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Основното тяло на законопроекта планува превъзмогване на съществуващата нормативна празнина по повод периода на деяние на Плановете за ръководство на речните басейни и Плановете за ръководство на риска от наводнения, нужни за ръководството на водите. Съгласно текстовете Плановете за ръководство на риска от наводнения за интервала 2016-2021 година и Плановете за ръководство на речните басейни за интервала от 2016-2021 година се ползват до приемането на обновени проекти.

В рамките на дебата бяха наранени и двете съществени тематики на законопроекта, като към момента не са признати всички текстове от отчета.

По време на дебата Младен Шишков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи, че по време на Комисията по околна среда и води са били препоръчани допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са възможни. " Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме публична информация, те не попадаха в отчета. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите. На процедура ни беше препоръчана сериозна промяна посредством преходни и заключителни разпореждания без авансово да бъдем известени. През последните години отнесохме не малко рецензии в това, че се внасят законопроекти в незабавен порядък ", сподели още Шишков.

По думите му два месеца по-късно тези " порочни " способи се повтарят, само че се повтарят по абсурден и отблъскващ метод.

От своя страна депутатът от Има Такъв Народ Андрей Чорбанов акцентира, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е точно в Министерство на околната среда и водите.

" В нашето съвещание имаше и е една друга цел да бъдат обновени проектите за ръководство на речните басейни и проектите за ръководство на риска от наводнения ", сподели ръководителят на Комисията по околна среда и води и депутат от " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов.

Министърът на околната среда Борислав Сандов съобщи, че забавянето на проектите за речните басейни и за ръководство на риска от наводнения е в основата на обстановката, тъй като се " гасят пожари ", " запалени " от ръководството на ГЕРБ. По думите му проектите е трябвало да се случат, само че изборът на съветник, процесът за разработване на критерии, методът, по който се е осъществил този план, е довел до това да няма план, който да може да се подложи на публично разискване, с цел да се завърши.

" Заради това нещо имаме и наказателна процедура ", сподели още Борислав Сандов.

Припомняме, че Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на уеб страницата си за времето. От тази заран на уеб страницата на Института по метеорология и хидрология няма никаква прогнозата за времето. Вместо това има само надпис " Протест ". Причината е решение на Министерския съвет, с което НИМХ се трансферира от МОН към Министерство на околната среда и водите.

Зад концепцията за прехвърлянето застана и просветителният министър. Метеоролозите са обезпокоени, че няма да получават финансиране за научна активност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР