Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ може да бъде изваден от БАН

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният теоретичен институт и митингът на чиновниците му беше ориентиран към Общото заседание на Българска академия на науките поради неразбирането, с което са посрещани потребностите му. Това разяснява пред бТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Вчера метеоролозите стачкуваха поради дефицит на средства за активността им и против метода на разпределение на допълнителнте пари, кото получи Българска академия на науките.
„ По исторически аргументи този институт е останал в структурата на Българска академия на науките, която сплотява чисто научни институти, които нямат непрестанно заложена задача, а сами си разпореждат научни задания и работят по тях ”, уточни Вълчев. Според него има учредения Национален институт по метеорология и хидрология да е отвън Българска академия на науките и да е на послушание, да вземем за пример, на Министерство на околната среда и водите.
„ Поехме ангажимент техният бюджет да е на обособен ред ”, съобщи Вълчев, като изясни, че дотацията на Българска академия на науките е била увеличена с 25%, само че тези пари не са стигнали до метеоролозите, тъй като са се разпределяли на база научни резултати, а Национален институт по метеорология и хидрология има най-вече оперативна активност.
Министърът акцентира, че в случай че различен институт от Българска академия на науките може да си разреши напълно да излезе в отпуск през август, то за Национален институт по метеорология и хидрология това просто не е допустимо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР