Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда лимити за лъчелечението, срещу които

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда лимити за лъчелечението, срещу които
Коментари Харесай

Здравната каса въведе лимити и за лъчелечение на онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вкарва предели за лъчелечението, против които от гилдията на лъчетерапевтите възразиха остро във вторник в писмо до премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана, здравните институции и съсловната лекарска организация.

Те упрекват касата, че рестриктивните мерки в активността по няколко клинични пътеки за лъчелечение ще доведат до образуването на листи на чакащите пациенти. Според експертите това е неприемливо за хора с онкологични болести при наличната съвременна инсталация, с помощта на която беше прекъсната практиката пациентите да вървят за същото лекуване в чужбина.

С новите предели досегашната активност на лъчетерапевтичните центрове се орязва с към 30%, настояват от лечебните заведения. Здравната каса обаче отхвърля да има понижение и даже регистрира нарастване в контрактуваните размери активност, за които ще заплаща през тази година.

Ограниченията засягат в това число радиохирургията и прецизната диагностика с ПЕТ-скен, която ще се позволява от комисия в НЗОК.

“Седмичните и месечни ограничавания на брой пациенти, наложени от НЗОК провокира отсрочване във времето и събиране в лист на чакащи, което е жестоко нарушаване на правата на индивида и пациента. Сега при наличните апаратурни благоприятни условия това е необяснимо и безусловно неприемливо. Неприемливо е пациенти с тумори на дребния таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват посредством по-остарели техники, които се ползват все по-рядко в международните лъчелечебни школи “, показват от гилдията на лъчетерапевтите.

Ограниченията на процедура стопират достъпа до модерната инсталация, в която през последните години бяха вложени 160 млн. лв. по оперативната стратегия “Регионално развиване “, с която министър председателят Бойко Борисов непрекъснато се хвали.

“Категорично се противопоставяме на провежданата политика от НЗОК за ограничение на активността лъчелечение по клинични пътеки 251.2, 252.1 и 252.2 Тези две клинични пътеки за модулирано по интензитет лъчелечение и краниална и екстракраниална радиохирургия са най-съвременните техники в лъчелечението в света и за благополучие към този момент и у нас. До 2012 година лъчевата терапия в България се организираше на равнище 80-те години на века в 90% от лъчелечебните центрове. До тогава българската страна в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди лв.. Тази процедура изрично се приключи “, показват експертите.

Те допълват, че за сведение сумите, които се изплащаха за лъчелечение в чужбина, сходно на това по клинична пътека 251.2 са били от порядъка на 12 000-16 000 евро, а сега НЗОК заплаща за същата активност 5400 лева (2700 евро). За радиохирургия в чужбина се заплаща – 8000- 12000 евро, а в България коства 4500 лева (2250 евро).

“Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн лева, която сума е 10 пъти по-ниска от тази в Европа и Турция и несравнима с тази за медикаментозно лекуване на онкологично заболели “, показват лъчетерапевтите.

За съпоставяне бюджетът на НЗОК за тази година е 3.8 милиарда лв., от които 1 милиарда лв. са за лекартсва.

Правната опция за въвеждането на новите предели е регламентирана с текст в Националния рамков контракт, като не е ясно за какво съсловната лекарска организация не е възразила и е подписала документа.

От здравната каса обаче обявиха, че има доста нарастване в контрактуваните размери действия, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 година “Определените месечни размери за лечебните заведения, осигуряващи лекуване по лъчетерапия, дават благоприятни условия за обмисляне на пациентите, нуждаещи се от този тип лекуване, като е основана опция за потребление на размерите в границите на тримесечието “, обявиха от институцията.

Според касата заложеният бюджет за тази година обезпечава лекуването на всички пациенти, които се нуждаят от този тип терапия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР