Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща по-добре на болниците за

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща по-добре на болниците за
Коментари Харесай

Интензивните отделения ще получават повече пари за пациенти с Covid

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща по-добре на лечебните заведения за интензивно лекуване на пациенти. Това следва да залегне в подготвяния анекс към Националния рамков контракт, който касата и Лекарският съюз следва да подпишат в идващите дни. С анекса се урежда разпределението на парите от актуализацията в бюджета на НЗОК като са планувани повече средства по някои клинични пътеки, за медикаменти на диабетно заболели и по-широк пакет профилактични действия. Това заяви шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в петък пред публицисти.

Ако пациент с Covid-19 влезе в интензивно поделение по клиничните процедури 3 или 4 на касата, болничното заведение ще получи повече средства от общоприетите цени на пътеките, планува анекса. Сега интензивното лекуване на пациенти с Covid-19 e непривлекателна активност за лечебните заведения. Те настояха да могат да разкриват спомагателни интензивни кревати за Covid-пациенти, с цел да не се пречи на лекуването на останалите тежки случаи. За НЗОК, обаче, е неприеливо разкриването на спомагателни кревати, в случай, че лечебните заведения са полупразни. Сега следва да се даде тласък за интензивното лекуване на пациенти с Covid-19, като за задачата НЗОК ще заплаща повече средства на лечебните заведения поради това, че би трябвало да обезпечат изолираност на болните.

По клиничнна процедура 3 за интензивно лекуване с механична вентилация за Covid болните НЗОК ще заплаща 700 лв. дневно вместо 550 лв. дневно , а по процедура 4, която е за интензивно лекуване без апаратна вентилация 300 вместо 250 лв., планува анекса към НРД.

Анексът планува и 50% нарастване в цените на детските кардиохирургични пътеки .

Пътека 117 за кардиологични интервенции на деца се покачва от 12 600 лв. на 18 900 лв.. Другата пътека 118 за оперативно лекуване на деца с сериозни вродени сърдечни малформации се покачва от 19 000 лв. става 28 500 лв..

С анекса ще се регламентира и разширеният пакет с профилактични действия, който НЗОК ще заплаща (повече за него четете )

За бременните дами се плануват спомагателни ехографски прегледи. За интервала на бременността вместо сегашните 2 ехографии дамите ще имат право на 4 ехографии, покрити от НЗОК. Освен това НЗОК към този момент ще покрива и проучването фетална морфология , което до момента бременните дами плащаха от джоба си.

Допълнителни 5 млн. лв. ще бъдат ориентирани към покриването на новаторски лечения за пациенти с диабет .

С анекса и идното издание на разпоредба на Министерство на здравеопазването в Държавен вестник най-сетне ще се даде опция на персоналните лекари да дават електронни посоки за бързи антигенни проби за Covid-19 .

Общопрактикуващите лекари ще могат да имунизират против Covid-19 освен пациенти от техните листи, само че и такива отвън тях. “Например в случай че в този момент отидете на морето, ще можете да се ваксинирате там “, посочи Салчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР