Националната следствена служба представя подробности по разследването на трагедията с

...
Националната следствена служба представя подробности по разследването на трагедията с
Коментари Харесай

Подробности за случая със загиналите мигранти: Умирали са бавно и мъчително

Националната следствена работа показва детайлности по следствието на нещастието с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско, заяви Българска национална телевизия.

18 мигранти, измежду които едно дете, бяха открити мъртви в тайник на транспортното средство. 34-ма бяха настанени в болница. Трима от потърпевшите са в тежко положение.

В брифинга вземат участие основният прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по следствието и шеф на Национална следствена служба, Христо Кръстев, представител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, шеф на ГДНП, както и Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

Иван Гешев съобщи, че през вчерашния ден още веднъж сме влезнали в черната статистика на Европа и неприятните вести. Той пожела триумф на сътрудниците в следствието.

" Това, което видяхме - тези 18 починали младежи и доста други потърпевши, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната сред институциите, от съсипването на Министерство на вътрешните работи от един някогашен вътрешен министър, от избрани така наречен политически решения, които някои назовават правосъдна промяна. Закриха най-сериозният инструмент за битка с проведената престъпност - Специализираната прокуратура. Резултатите са забележими. На 9 месечна база има 50 % спад на делата за проведена престъпност. Това, което виждаме - проведените групи за трафик на хора, за телефонни измами са резултат от всичко това ", сподели Гешев и попита дали някой ще се извини на българските жители.

Заяви, че прокуратурата през тези години се пробва единствено и само да отбрани българските жители от престъпността и ще продължи да работи в полза на българските жители и обществото.

Борислав Сарафов изясни, че брифингът е в необятен формат сред разнообразни институции, с цел да покажат, че са единни и по какъв начин имат твърдата решителност да работят дружно и да пресекат тази активност. Часът на брифинга е определен за 16.00 часа, тъй като тъкмо в 16.00 часа през вчерашния ден е получен сигнала за случая. За 24 часа в Министерство на вътрешните работи е свършена голям по размер работа. Извършени са десетки разпити на очевидци, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях към този момент са подготвени.

" За 24 часа успяхме да установим цялата незаконна активност на тази група ", сподели Сарафов.

Работено е освен по породената гибел на мигрантите, само че по откриване и документиране на незаконната активност на групата, която прави каналдийство на мигранти. Става въпрос за ОПГ, която прави каналджийство

" Става въпрос за ОПГ, която прави каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която се пресича доста елементарно благодарение на елементарна стълба, и благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигрантите от турската граница до околност към сръбската граница. Точните местоположения от къде да вземат мигрантите и къде да ги закарат се получава от приложението Телеграм от ръководителя на групата ", сподели Сарафов.

Крайната дестинация на мигрантите е главно Англия, Германия и Франция. За прекосяването си заплащат сред 6-7 хиляди евро, които се заплащат по метода " хавала ". Българските каналджии взимат част от тази сума. Шофьорите получават единствено по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят е взимал сред 500-1000 евро на човек. Тайниците каналджиите приготвят сами, оборудвани са и с фолио, което не разрешава рентген да засече топлината на телата. Групата се състои от 6 индивида.

Какво се е случило през вчерашния ден?

Около 7.30 часа сутринта двамата водачи, които към този момент са обвинени, са отишли с камиона-ковчег в околност до турската граница, посочена от местоположението в Телеграм, от там са качили 52- ма индивида от мъжки пол, на забележима възраст от 13-14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае същинската идентичност, тъй като те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците, само че малко след " Траянова врата " се е чуло от каросерията на камиона мощен тътен. В местността към село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, водачите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви мигранти. В този миг те са изоставили камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско.

До момента са направени 18 правосъдно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са починали вследствие на асфикция - задушаване от привършване на кислорода в затворено пространство.

Умирали са постепенно и трудно - в продължение на към час. Ще бъдем безкопромисни в разкриването на тази незаконна мрежа. Вероятно би трябвало да се намерения и за възстановяване на защитата на границата. Трябва да реализираме успокоение за жителите, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Става дума за лакомия, тъй като в камиона са качени двойно повече мигранти от нормално, сподели още той.

Седем души са арестувани за случая с мигрантите край Локорско, четирима от тях несъмнено имат присъединяване в закононарушението, съобщи на брифинг в Националната следствена работа Атанас Илков, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ". Той изрази задоволеност от бързата реакция на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи, което по думите му е довело и до бърз резултат.

Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР