Националната следствена служба (НСлС) няма да има независим статут. Това

...
Националната следствена служба (НСлС) няма да има независим статут. Това
Коментари Харесай

Депутатите решиха: НСлС няма да има независим статут

Националната следствена работа (НСлС) няма да има самостоятелен статут. Това реши дефинитивно Народното събрание след повторното гласоподаване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Днес пленарната зала отхвърли всички оферти за промени в Закон за съдебната власт, направени от Петър Петров от „ Възраждане ”, с които Национална следствена служба и следствените отдели се отделят от прокуратурата.  
Прочетете още
Във връзка с промените президентът наложи несъгласие и върна измененията за ново разискване със собствен декрет от 14 юни т.г. В претекстовете на президентското несъгласие се показва, че даването на самостоятелен статут на Националната следствена работа и на окръжните следствени служби и извеждането им от структурите на прокуратурата „ възвръща едно състояние, което към този момент е съществувало в органите на нашата правосъдна власт и е било изоставено ”.

Посочва се още, че признатият от Народното събрание законопроект всъщност ревизира ангажимент, който България е поела в договарянията за участие в Европейския съюз. „ Това би уронило доверието на органите на Европейски Съюз и на останалите страни членки в способността на страната да извършва пълноценно своите задължения ”, се показва в претекстовете на президента за връщането на законопроекта. 

Единствено депутатът Маргарита Махаева отбрани предлаганите текстове от „ Възраждане ”. Тя уточни, че независимостта на правосъдната система е принцип, обезпечен в Конституцията и добави, че концепцията им за без значение разследване е добра. Махаева попита за каква самостоятелност може да се приказва, когато следователите извършват напътствията на прокурорите, без да може да възразява.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР