Националната петролна компания на Абу Даби ADNOC и австрийската OMV

...
Националната петролна компания на Абу Даби ADNOC и австрийската OMV
Коментари Харесай

Bloomberg: ADNOC и OMV обсъждат създаването на нова нефтена компания

Националната петролна компания на Абу Даби ADNOC и австрийската OMV водят договаряния за обединение на дъщерните си сдружения, с цел да основат нефтохимически колос на стойност 30 милиарда $, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници.


Според организацията става дума за обединение на австрийската Borealis и емиратската Borouge - взаимно дружество на ADNOC и OMV. През 2022 година ADNOC закупи 25-процентов дял в Borealis от Mubadala Investment Company, държавен капиталов фонд на Обединените арабски емирства, до момента в който 75% от акциите не бяха наранени от договорката и остават благосъстоятелност на OMV. Пазарната стойност на Borealis и Borouge се прави оценка надлежно на 10 милиарда $ и 22 милиарда $.

Според събеседниците на организацията притежателите на ADNOC и OMV договарят за евентуалното съглашение и структурата на собствеността на обединената компания от няколко месеца. Един от вероятните сюжети допуска, че ADNOC и OMV ще имат равни дялове, които няма да надвишават 50 %, до момента в който останалите акции на сдружението могат да бъдат в свободно обращение и да се търгуват на фондовата борса.

В същото време Bloomberg отбелязва, че точната стойност и структурата на собствеността " остават две основни спънки пред съглашението, тъй че изискванията могат да се трансформират доста ". Освен това австрийската страна упорства седалището на сдружението да бъде в Европа, където се реализира по-голямата част от активността му, даже в случай че обединеното дружество е записано в Абу Даби./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР