Националната галерия представя фотоизложбата Ехо от Балканите. ХХ век: Портрети

...
Националната галерия представя фотоизложбата Ехо от Балканите. ХХ век: Портрети
Коментари Харесай

Националната галерия представя фотоизложбата Ехо от Балканите

Националната изложба показва фотоизложбата " Ехо от Балканите. ХХ век: Портрети и звуци от България ". Събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова. Автор: Мартин Кейниг. Съставител: Иво Хаджимишев
Откриване на 18 септември, сряда, 18.00 часа
Представяне на авторски албум на 19 септември, четвъртък, 10.00 часа, Двореца, пл. „ Княз Александър І “ №1
Документалната фотоизложба на американския етнограф Мартин Кейниг включва 73 фотографии от 7 балкански страни, най-вече от България. Албумът е допълнен отдва аудио диска с достоверен фолклор.
Кой е Мартин Кейниг?
Това е индивидът, разкрил и записал преди повече от петдесет години по какъв начин младата певица от Смолян Валя Балканска изпява „ Излел е Делю бунтовник ”. Кейниг способства българската национална ария да бъде определена за златната плоча, която лети на борда на американския сателит „ Вояджър 2 ” като привет от планетата Земя към галактиката.
През 1967младият хореограф и инструкторпо фолклорни танци от колежа къмКолумбийския университет в Ню Йорк идва в България, с цел да учи нашите национални ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на нашата страна. До 1979Мартин Кейниг се връща шест пъти в България, записва песни, традиции, инструментални осъществявания, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.
Разказва по какъв начин осъзнал, че пред очите му се откриваедин „ прекомерно прелъстителен “ момент от вечността, една цяла просвета и общество с открити полезности и обичаи, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова фотографира и записва намагнетофонни ленти, увековечавайки нетленното творчество на българското село. Мартин Кейниг работи и в прилежащи балкански страни. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е изплатена от авторитетния институт „ Смитсониън ”.
В Ню Йорк етнографката ЕтелРейми Мартин Кейниг основават Център за балкански изкуства, който по-късно се разраства като Център за обичайни музика и танци. Подпомагана от „ Смитсониън “, тази неправителствена организация поддържа културните обичаи на етническите имигрантски общности в Съединени американски щати даже и през Студената война, като провежда фолклорни фестивали и записи на терен на музика, песни и танци, кани в Съединени американски щати реализатори от целия свят, снима документални филми и издава грамофонни плочи с достоверна музика от балканските страни, включително две дългосвирещи винилови плочи със записи от България. Със заслугата на Мартин Кейниг една от тези плочи стига допроф. Карл Сейгън и по този начин „ Излел е Делю бунтовник “ попада в селекцията за златната плоча на „ Вояджър 2 “.
Силно впечатлена от творчеството на Мартин Кейниг остава вицепрезидентът Илияна Йотова, която се среща с него с помощта на известния български фотограф Иво Хаджимишев. „ Попаднах в къща с живи възрожденски обичаи, само че бях сюрпризирана да прегледам и съвършената цифрова техника, с която през днешния ден работи американският етнограф. Той е заразил и съседите си от острова, и хиляди американци с голямата си обич към България и българското завещание. Мартин Кейниг заслужава признанието ни, тъй като неуморно популяризира българските обичаи ” - споделя вицепрезидентът Йотова след срещата си с Кейниг в дома му на остров Вашон, покрай Сиатъл. Ролковият магнетофон „ Ухер “ припомня за времето, когато с него в една класна стая в учебното заведение в Смолян Кейниг записва Валя Балканска в акомпанимент на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Коневски.
Вижте фрагменти от изложбата в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР