Националната авиокомпания на Румъния ТАРОМ обяви снощи, че не е

...
Националната авиокомпания на Румъния ТАРОМ обяви снощи, че не е
Коментари Харесай

Националният авиопревозвач на Румъния работи на загуба

Националната самолетна компания на Румъния ТАРОМ разгласи нощес, че не е в положение да одобри настояванията на синдикалистите за нарастване на заплатите, а те от своя страна предизвестиха, че неналичието на съглашение за нов групов трудов контракт може да докара до започване на стачка от идната седмица, предава Българска телеграфна агенция. 

" Във всеки един ден можем да имаме стачка. Предупредителна стачка, след което ще последва обща стачка, тъй че цялата активност на ТАРОМ да бъде блокирана ", съобщи юристът на синдиката, представен от телевизия Диджи 24. 

Още предходната седмица синдикалистите предизвестиха, че готвят митинги, защото договарянията за подписване на нов групов трудов контракт, които са почнали на 23 юни 2022 година, не вървят, а контрактуваният период за сключването му изтича на 23 август. 

Преговорите вървят мъчно, без да се стигне до съглашение по отношение на настояванията за възнаграждение, дефинирани от синдиката на ТАРОМ, се загатва в известие на синдиката от 18 август. Тогава профсъюзната организация предизвестява, че след приключването на този период " нито един аероплан на компанията ТАРОМ няма да излети сред 4.00 и 7.00 часа ". 

Стотици чиновници на ТАРОМ получават минимална заплата, до момента в който водачите и шефовете печелят по над 33 000 леи (13 215 лева.) на месец, настояват синдикалистите, които оповестиха предупредителна стачка, която може да обърка проектите за ваканции на румънците, написа в. " Адевърул ".

Предложението на управлението на компанията е за нарастване на ваучерите за храна от 10 на 30 леи  (от 4 на 12 лева.) и нарастване на заплатите " на някои предпочитани категории чиновници в границите на заплатния фонд, утвърден с бюджета на приходите и разноските за 2022 година ", съгласно известие на компанията.

" Подчертаваме обстоятелството, че ТАРОМ регистрира загуби от над 13 години, а финансовата обстановка на компанията се е влошила доста през последните години. Освен това, както всички знаем, пандемията от COVID-19 докара до по-силно изразен спад на авиоиндустрията. На световно равнище се прави оценка, че следствията от COVID-19 са довели до спад с 50% на работните места, предлагани от самолетните компании през 2020 година, и загуба на трафик, която се прави оценка на 60% ", се акцентира в известието на ТАРОМ.

Ръководството на самолетната компания акцентира, че през март 2020 година, когато са наложени първите забрани за пътувания, броят на пасажерите е понижен с над 50% по отношение на същия интервал на предходната година, а активността е изцяло спряна през април и май 2020 година, като се изключи полетите за репатриране на румънски жители от чужбина, " които не са могли да донесат задоволителни доходи, нито са били реализирани с комерсиална цел ".

В интервала юни-ноември 2020 година броят на пасажерите беше на равнище с най-малко 80% по-ниско от същия интервал на 2019 г, а през декември 2020 година броят на пасажерите беше със 75% по-малък от декември 2019 година, акцентира компанията. 

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година ТАРОМ е отчела през 2020 година сериозен спад от 73% по връзки на броя на превозените пасажери, се показва още в официалното съобщение.

За да удовлетвори настояванията на синдикалистите, компанията би трябвало да заплати в допълнение към 180 милиона леи (72 милиона лв), което слага под въпрос оцеляването на сдружението и запазването на работните места, акцентира ТАРОМ.

Националната самолетна компания ТАРОМ не е в положително икономическо положение, само че може да бъде избавена, съобщи министърът на превоза Сорин Гриндяну на 22 август, ден преди планувания митинг на синдикалистите. Според него единственият метод за избавление на компанията е утвърденият от Европейската комисия проект за промени и понижаване на задълженията.

" ТАРОМ не се намира в положително икономическо състояние, за жалост. Иска ми се, освен на мен, само че и на държавното управление на Румъния и, мисля, на всеки безкористен румънец, ТАРОМ да не влезе в един сюжет, сходно на редица други самолетни компании, не изключително благополучен сюжет ", написа във Facebook Гриндяну.

ТАРОМ е преди всичко по вътрешни полети в Румъния, само че записва за 15-та поредна година загуби, а задълженията й доближават към 100 милиона евро, при изискване че се възползва и от помощ от Европейската комисия, отбелязва в. " Адевърул ".

" Пилотите след 23 август няма да помръднат самолетите от земята, след това следва да определим календар на всички митинги, каквито ни разрешава законът ", съобщи синдикалният водач в ТАРОМ Нарчис Пашку. По-късно той посочи, че стачката ще стартира евентуално от идната седмица, защото са нужни избрани стъпки.

Той дефинира предложенията за нарастване на заплатите като " насмешка ". " 430 чиновници на ТАРОМ получават минимална заплата ", отбелязва синдикалният водач, добавяйки, че на водачите е препоръчано нарастване от под 7%.

Европейската комисия утвърди държавна помощ от 1,9 милиона евро за ТАРОМ при започване на май тази година. Целта е самолетната компания да бъде обезщетена за загубите, понесени поради пандемията от COVID-19, се показва в прессъобщение на институцията.

Това обезщетение идва след друга мярка на Европейска комисия от 2 октомври 2020 година, целяща да обезщети ТАРОМ за загубите в интервала 16 март-30 юни 2020 година, показва телевизия Диджи 24.

Румънският народен авиопревозвач ТАРОМ е имал през 2021 година доходи от 958 милиона леи, със 170 % повече от равнището от 2020 година, когато избухна пандемията, написа Медиафакс. Въпреки това компанията продължава да работи на загуба.

През първите седем месеца на тази година с ТАРОМ са пътували над един милион души, което е по-малко от същия интервал на 2019 година, съгласно телевизия ПроТВ. От началото на годината компанията е записала над 14 хиляди полета, което по-малко от предпандемичната 2019 година

Последната година, когато ТАРОМ регистрира облага, е 2007 година, когато оповестената чиста облага е 72 милиона леи при оборот от 867 милиона леи, сочат данни на министерството на финансите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР