Националната асоциация на зърнопроизводителите започна ефективни протестни действия на граничните

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите започна ефективни протестни действия на граничните
Коментари Харесай

Зърнопроизводители блокират границата при Русе, Видин, Силистра и Кардам

Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира ефикасни протестни дейности на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. На митинга във Видин се участват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Демонстрациите ще продължат три дни с главно искане да не се удължава за България действието на европейския правилник за безмитен импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна.
 
Над 200 транспортни средства, измежду които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, се включват в ефикасните протестни дейности на граничните пунктове с Румъния. Блокиран е пътят от Кардам към Граничния пункт със северната ни съседка.
 
Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички всеобщо отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разноските за тяхното произвеждане. Затова земеделските производители упорстват да не се удължава за България действието на правилник на Европейския съюз, касаещ безмитния импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна.
 
Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов сподели за Българска телеграфна агенция, че към 40 % от продукцията, създадена през предходната година в България, стои по складовете. " Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, защото жътвата ще стартира след три месеца. Тук сме, тъй като Брюксел не чува нашия глас ", сподели Христов.
 
Милен Коев – ръководител на Районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ", съобщи, че задачата на митинга е да се отбрани българското произвеждане. " В Русенска област към 50 % от продукцията – пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали съвсем всичко. Пазарът е доста сложен. Цените, които ни оферират, са доста ниски и сме на загуба, сподели Коев. Той съобщи, че митингът ще продължи и в идващите два дни.
 
Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: " Спрете геноцида на земеделието ", " Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери ", " Българската земя храни българския народ ".
 
Земеделският министър беседва с стачкуващите. Той разяснява, че неосъществената продукция е с половин милион тона повече, а реколтата  - с 1,5 млн. тона по-малко от миналогодишната.
 
Време е да търсим генерални решения на равнище Европейски съюз, съобщи той. Гечев добави, че има огромни количества зърно в България, които към момента не са продадени.
" 20 пъти е бил повишен вносът на слънчоглед. Чакаме и нова годишна продукция. От Украйна влизат и изсъхнало мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Има частични заплащания, само че нито една дотация не може да замести приходите. Утре ще се срещнем с представители на земеделските производители.
Ще чуем настояванията, ще предлагаме спомагателни ограничения, свързани с европейското законодателство. Ще желаеме да има коридори, които действително да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че страните, които са по-близо до Украйна, заплащат доста по-висока цена. Притеснени сме, че едната годишна продукция ще се застъпи с другата - по тази причина желаеме ограничения, които да не са единствено парични ", съобщи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР