Националната агенция за приходите публикува новите автоматично попълнени от нея

...
Националната агенция за приходите публикува новите автоматично попълнени от нея
Коментари Харесай

НАП пусна новите автоматични данъчни декларации

Националната организация за приходите разгласява новите автоматизирано попълнени от нея данъчни заявления за физически лица. Те към този момент са налични в Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите за потребителите, които разполагат с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП).

В новите данъчни заявления приходната организация е въвела данните за получените приходи от трудови правни отношения и цивилен контракти (хонорари), за които съответните работодатели имаха период до края на февруари да дадат доклад на Национална агенция за приходите. В декларацията автоматизирано са попълнени и приходи от наем или други приходи в случаите, в които платците са юридически лица. В декларацията са попълнение и приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “ и данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране.

В декларациите влизат и станалите обичайно за последните години получени суми при продажба на артикули онлайн. В случай, че това не съставляват онлайн продажби в качество на търговец, физическите лица могат да отстранен това от приходите, облагаеми с налог.

В декларацията влизат и приходи от продажба на моторни транспортни средства – коли, мотори и други, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, защото това се води препродажба за облага.

В автоматизирано попълнените данни влизат и такива за употребените посредством шеф данъчни облекчения.

Преди да потвърдят попълнената декларация потребителите би трябвало да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, след което да я подадат.

Тази година данъчната акция за обявление на приходите на физически лица, получени през 2022 година, завършва на 2 май.

Автоматично генерираните данъчни заявления са факт за четвърта поредна данъчна акция.
Q&A: Как се таксуват в България вложенията в крипто и акции
На 30 юни изтича и срокът за подаване на годишните данъчни заявления (по член 50 ЗДДФЛ) от физическите лица, извършващи активност като търговци, записаните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Подалите годишните си заявления по електронен път до 31 март употребяват отстъпка до 500 лв. от налога за довнасяне, в случай че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и в случай че са внесли целия размер на налога за довнасяне в период до 31 март.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР