Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават

...
Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават
Коментари Харесай

НАП напомня на българите с имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират до 30 април

Националната организация за приходите припомня на българските жители, които имат парцели в чужбина, че са задължени да ги заявяват в годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ до 30 април. Приходната организация разполага с данни за недвижимото имуществото на наши сънародници зад граница, както и за приходи от отдаването им чартърен. Тази информация се получава годишно в Национална агенция за приходите по линия на автоматизирания продан с страните членки на Европейски Съюз, след което се проучва и съпоставя с подадените от сънародниците ни заявления и оповестените в тях данни.

В случай че бъдат открити несъответствия или липса на подадена декларация, от приходната организация дават опция на физическите лица да поправят формулярите си и да разгласят имуществото си в чужбина и приходите си от отдаването му чартърен. Ако все пак, нужните корекции не бъдат направени и пропуските не са отстранени, по отношение на неточните лица ще бъде формирано контролно произвеждане.

„ Автоматичният продан на информация е значим инструмент, който приходната организация употребява за реализирането на ефикасен надзор върху спазването на данъчните отговорности. Преди да стартираме с контролните ограничения, ние осведомяваме жителите за позволените пропуски и несъответствия и ги приканваме да ги отстранят. Смятаме, че този партньорски метод е доста ефикасен и води до поправяне на държанието на данъкоплатците и все по-висок растеж на жителите и компаниите, които правилно съблюдават данъчно-осигурителното законодателство “, съобщи зам. изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Повече информация за декларирането и заплащането на отговорности е оповестена в уеб страницата на Национална агенция за приходите и Facebook страницата на приходната организация. Разяснения по тези въпроси може да се получат от Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР