Националната агенция за приходите (НАП) започна масови проверки на нощните

...
Националната агенция за приходите (НАП) започна масови проверки на нощните
Коментари Харесай

НАП откри масови нарушения в издаването на касови бележки в дискотеки по морето

Националната организация за приходите (НАП) стартира всеобщи инспекции на нощните заведения по Северното Черноморие. В рамките единствено на няколко дни чиновниците от звеното за фискален надзор са ревизирали няколко нощни заведения във Варна и Каварна. Откритите нарушавания са 66 като огромна част от тях са свързани с тип заобикаляне на издаване на фискален касов бон.

„ Голяма част от нарушаванията са открити в едно от известните нощни заведения във Варна, в което на клиентите всеобщо е издаван „ длъжностен бон “, вместо фискален. Това е опит за отбягване на условията за отчитане на продажбите, а плануванаъа по тази причина глоба е „ запечатване на обект “, споделят от Национална агенция за приходите. 

За всяко едно нарушение  на притежателя е формиран акт и следва издаване на наказателни постановления. След влизането им в действие, на заведението може да бъде наложена административна мярка „ запечатване на обект “ за период от 1 месец, прецизират още от приходната организация.
Пропаганда
Това въпреки всичко е институцията на Асен Василев, той желае да си наложи неговите оферти. Води се някаква агитация, обвързвана с тази касова записка, а проблеми от години няма в бранша “, разяснява пред Economic.bg Ричард Албегов, предсеседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Припомняме, че при представянето на проектобюджета за тази година, Асен Василев направи голям брой промени, засягащи ресторантьорския бизнес. Сред тях е и предложение при неиздаден касов бон в заведение, клиентите да не заплащат потреблението си.
 При неиздадена касова записка потреблението в ресторант ще е безвъзмездна
От двете браншови асоциации се оповестиха срещу налагането на сходен вид наказания единствено за техния бизнес, защото  предложението се отнася единствено до ресторантьорите.

Ние не сме срещу контрола, а това, че се сочи нашия отрасъл с пръст. Разбира се, че има и хора, които заобикалят закона в бранша, както на всички места. Но не е редно да се поставят всички под общ знаменател “, споделя още Алибегов и прецизира, че предлагането на Василев се касае за места, на които се предлага храна, а не, нощни заведения.

" Ако и в тях желае да има такива правила, е добре да посочи. Входирахме писмо за среща персонално с него, не желаеме да си приказваме единствено през медиите “, споделя Алибегов.

По думите му те като асоциация ще се борят за отпадане на текстовете сред първо и второ четене на закона и напомня, че те не са срещу въвеждането на регулации, а срещу това, че се прави по недомислен метод и имат съответни оферти.
 Ресторантьорите оферират касовата записка да служи за данъчни облекчения
Освен това в по този начин написания текст, ще има толкоз доста злоупотреби. Клиенти ще крият касови бележки….юристи също споделят, че няма по какъв начин да се приложи, защото не може отговорността на страната за събиране на фиска да се трансферира върху клиентите “, споделя още ръководителя на БАЗ.
Права
От Национална агенция за приходите припомнят, че право на всеки клиент е да изиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да ревизират дали касовите бележки, които търговците им издават, са същински или подправени, като създадат информация дали те са получени в сървърите на приходната организация. Това е допустимо с мобилното приложение на Национална агенция за приходите – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР