Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложението, чрез което може

...
Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложението, чрез което може
Коментари Харесай

НАП с приложение за проверка на данните, изтекли след хакерската атака

Националната организация за приходите (НАП) пусна приложението, посредством което може да се ревизира какви персонални данни са изтекли при хакерската офанзива през юли.

Проверката изисква въвеждане на личен код, публикуван от Приходната организация или дипломиран електронен автограф, който съдържа ЕГН.
Национална агенция за приходите (най-накрая) ни споделя какви наши данни са изтекли За да разберете през приложението на данъчните, ще ви трябват или идентификационен код, или електронен автограф
Информация за изтеклите персонални данни може да се получи и в офисите на Национална агенция за приходите след показване на документ за идентичност.

Снимка: btvnovinite.bg

За да проверим онлайн дали някой различен разполага с данните ни, би трябвало да имаме личен идентификационен код, публикуван от офис на Национална агенция за приходите.

В запечатан плик се съдържа персоналният ви код. Знаете го единствено вие! При изгубване или забравяне се позвъняване или идвате в офис на Национална агенция за приходите. 0:58 Ще си активирате кода до 48 часа след неговото издаване.

Снимка: btvnovinite.bg

На гишето Златина Иванова получава своя личен код. Справката демонстрира единствено, че има изтекли данни от декларация за държавен чиновник, попълвана преди години, само че какви тъкмо данни - не е ясно. Единственият вид е сама да си спомни какво е писала преди 3-4 години.

„ Данните са от минали години и не са настоящи към този момент. Това, което е изтекло е моето ЕГН. Обясниха ми, че действително няма никаква опасност”, споделя Златина.

Според програмисти, този път от Национална агенция за приходите са основали предпазена страница. Системата изисква двоен идентификатор.

Всеки може да направи лесна инспекция за сигурността на страницата.
Шефът на КЗЛД: Национална агенция за приходите са пренебрегнали сигурността на системите си При повреда масивите на данъчните ще се срутен като Търговския указател
Провеката демонстрира още, че измежду изтеклите данни на разнообразни данъкоплатци има такива от данъчните им заявления, папълвани поради получени приходи като възнаграждения или наеми отвън заплати.

Снимка: btvnovinite.bg

Не излиза наяве обаче дали тези, които имат противозаконен достъп до масивите виждат получените заплати, размера на хонорарите или пък единствено дължимите налози.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР