Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указанието към служителите си

...
Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указанието към служителите си
Коментари Харесай

НАП с по-меки правила за запечатване на магазини

Националната организация за приходите (НАП) актуализира напътствието към чиновниците си за налагане на насилствената административна мярка " запечатване на търговски обект ".

Кога няма неотложно да се запечатва магазин

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в комерсиалните обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към Национална агенция за приходите няма автоматизирано да водят до неотложно запечатване на комерсиалния обект, е записано в напътствието, оповестиха от Приходната организация.

Мярката ще бъде налагана след проучване освен на съответното установено при инспекцията нарушаване, само че и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и единствено в случаите на потвърдена непочтеност.

В напътствието на Национална агенция за приходите се съдържат съответни критерии, които да се имат поради от чиновниците на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително осъществяване на запечатването на обекти и установяване на продължителността му. Сред тях са:

* тежестта и възможна повторност на осъщественото нарушаване,

* вид и величина на комерсиалния обект,

* открита забележителна разлика в касовата наличност и други

Освен това, в акта, постановяващ предписание на авансово осъществяване на мярката, би трябвало да са изложени съответните претекстове за всеки съответен случай.

Кога ще се запечатва обектът неотложно

До крайната мярка ще се стига, в случай че отлагането води до липса на влияние на мярката, да вземем за пример при сезонна активност, краткотрайна активност (панаир, галерия, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният аргумент за това е, че при авансово осъществяване следва да се търси баланс сред държавния интерес и интереса на лицето, т.е. осъществяването на нарушавания не следва да ощетява фискалната политика, само че и ограниченията, които взима страната, не следва във всеки случай да водят до прекъсване работата на проверяваното лице, обясниха от Национална агенция за приходите.

Промяната на напътствието е вследствие на публичен спор с присъединяване на специалистите на Приходната организация и най-големите браншови организации в страната, се споделя в известието.

  

 

 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР