„Национална мрежа за децата“ публикува отворено писмо във връзка с

...
„Национална мрежа за децата“ публикува отворено писмо във връзка с
Коментари Харесай

Национална мрежа за децата иска оставката на непослушния заместник на Цачева

„ Национална мрежа за децата “ разгласява отворено писмо по отношение на изявлението на зам.-правосъдния министър Евгени Стоянов в предаването „ Тази заран “ на bTV. Стоянов разяснява тематиката за измененията в Наказателно-процесуален кодекс и задържането на малолетни в следствения арест без известяван на техните родители до 24 часа, като сподели, че в случай че едно дете е арестувано, "това не е дете, което е чинно и добро”.

Писмото на организация е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиерът Марияна Николова в качеството й на заместител по икономическата и демографската политика, до правосъдния министър Цецка Цачева и медиите.

Публикуваме целият текст на „ Национална мрежа за децата “:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До

господин Бойко Борисов,

Министър-председател на Република България

госпожа Марияна Николова,

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика

госпожа Цецка Цачева,

Министър на правораздаването

Копие до:

Списък с медии

Относно: Изказване на заместник-министъра на правораздаването господин Евгени Стоянов, направено на 20.12.2018 година в студиото на предаването „ Тази заран “ по телевизия bTV

Уважаеми господин Борисов,
Уважаема г-жо Николова,
Уважаема г-жо Цачева,

Приложено Ви изпращаме отворено писмо на Националната мрежа за децата по отношение на изявленията на заместник-министъра на правораздаването господин Евгени Стоянов, направени на 20.12.2018 година в студиото на предаването „ Тази заран “ по телевизия bTV.

гр. София, С почитание,
30.10.2018 година Георги Богданов,

Изпълнителен шеф,
Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата изрично осъжда изявленията на зам.-министъра на правораздаването господин Евгени Стоянов, направени през днешния ден в студиото на предаването „ Тази заран “ по телевизия bTV. Инсинуацията, че защото арестуваните с мярка за неотклонение деца не били „ послушн[и], добр[и] “, то следва да се лишава едно от главните им процесуални права, а точно правото на трето лице да бъде неотложно известено за задържането им, е извънредно непрофесионално изявление, почтено за оставка. То също по този начин демонстрира неналичието на подготвеност на политическото управление на Министерство на правораздаването по въпросите на правораздаването за деца и нежеланието им да подсигуряват правата на децата.

Ние от Национална мрежа за децата, сплотяваща 152 организации, към този момент изразихме безапелационната си позиция, че смяната в Наказателно-процесуален кодекс, обуславяща опцията родителите на дете, арестувано под стража да не бъдат уведомявани за задържането в продължение на 24 часа, е в прорез с разбирането за правата на детето и нуждата от политики, ориентирани към гарантирането им. В този смисъл горещо приветстваме решението на Президента Румен Радев да наложи несъгласие на гласуваните промени и молим ръководещите да премислят позицията си по този извънредно значим въпрос.

Напомняме, че правото на дете, арестувано под стража, да бъде известен законният му представител (родител, аставник или различен близък) за неговото задържане е главно процесуално право, което цели да понижи риска от мъчение или принуждение над арестуваните деца; разрешава на арестуваното дете да оспори законността на задържането си; разрешава на арестуваното дете по-лесно да се възползва от останалите си права – родителят на детето да вземем за пример може да се увери, че детето има достъп до юрист и здравна помощ. Не на последно място, уведомяването на родителите или околните на детето, подсигуряват, че то ще може да получи нужните облекла, храна или други движимости от първа нужда, както и прочувствена и психическа поддръжка. Именно поради изключителната значимост на това право на детето, интернационалните стандарти недвусмислено вкарват условието за задържане на дете неотложно да бъдат известени неговите родители, настойници или близки.

В умозаключение, НМД припомня, че страните страни по Конвенцията за правата на детето, каквато е и България, следва да зачитат и обезпечават правата, планувани в Конвенцията, на всяко дете в рамките на своята пълномощия. Правата на детето не са „ дарове “, които съгласно легендата за дядо Коледа се раздават за смирение или не. Те са ангажимент, изискуем на всяко дете.

В духа на идните празници, имаме вяра, че и формалната позиция на Министерство на правораздаването е същата.

Национална мрежа за децата (НМД) е обединяване на 152 цивилен организации и съидейници, работещи със и за деца и фамилии в цялата страна. Насърчаването, отбраната и спазването на правата на детето са част от основните правила, които ни сплотяват. Ние имаме вяра, че всички политики и практики, които засягат директно или индиректно децата, следва да се изготвят, ползват и съблюдават, като се взема поради правилото за висшия интерес на децата и с дейното присъединяване на самите деца и младежи.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР