Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ", Клиника по кардилогия,

...
Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ", Клиника по кардилогия,
Коментари Харесай

Предсърдно мъждене – най-честата трайна сърдечна аритмия

Национална многопрофилна транспортна болница „ Цар Борис ІІІ ", Клиника по кардилогия,

Член на УС на Дружество на кардиолозите в България

Предсърдното мъждене е най-честата трайна сърдечна аритмия, която се следи при 1–2% от общата популация (1). Над 6 милиона европейци страдат от предсърдно мъждене. Мъжете са по-засегнати от дамите ~1,4 пъти по-висок риск за развиване на предсърдно мъждене (след поправяне по отношение на възраст и рискови фактори) (1,2).

Честотата на предсърдното мъждене нараства с напредването на възрастта. Ето за какво пробемът става все по-актуален в застаряващите популации на индустриално развитите страни. Прогнозните дани за Съединени американски щати сочат, че до 2050 година честотата на предсърдното мъждене ще нарастне цели три пъти! (3)

Доживотният риск на всеки човек за развиване на предсърдно мъждене е ~25% при достигналите 40-годишна възраст (1).

Цената на лекуването на обособения пациент с предсърдно мъждене е висока. Оценките на директните разходи варират от €450 – 3000 в Европа и $10 100 –14 200 за пациенто-година в Съединени американски щати. Разходите и хоспитализациите, свързани с предсърдно мъждене, са се нараснали доста през последните десетилетия и се чака това покачване да продължи, заради застаряването на популацията (4).

От всичко казано дотук, излиза наяве, че предсърдното мъждене е постоянно срещано и обществено значимо заболяване. Затова дано по-подробно разбираем какво съставлява то и до какви опасности за Вашето здраве и живот води.

Човешкото сърце е едно прелестно създание на природата. То е съвършеният мускулест орган, който в никакъв случай през нашия живот не почива. Сърдечният темп също е съвършено генериран и синхронизиран. Електричните импулси в естественото сърце се зараждат в синусовия възел, ситуиран в дясното предсърдие (естественият пейсмейкър на сърцето), минават през проводната ситема на предсърдията, АV – възела (”граничният контрол” сред камерите и предсърдията) и през проводната ситема на камерите доближава до сърдечните мускулни кафези, осигурявайки изпомпването на нужното за организма ни количество кръв при всяка житейска обстановка.

С настъпването на предсърдно мъждене, електрическите импулси на сърцето губят верния си постоянен темп. Импулсите, към този момент не идват от синусовия възел. Вместо това, те се генерерат безредно и с огромна периодичност над - 300 удара за минута

от други елементи на предсърдията. В отговор на тези импулси, предсърдията се редуцират бързо и непостоянно. Това значи, че те не са в положение да изпомпват кръвта по метода, по който би трябвало.

АV възелът филтрира огромна част от тези високочестотни импулси, само че все пак

и камерните съкращения стават нертимични и по-неефективни и доста постоянно с периодичност над 100 удара за минута.

Тук стигаме до разумния въпрос:
1. Какви са признаците на предсърдното мъждене?
Подобно на хипертонията, предсърдното мъждене може да бъде подла болест-някои хора, които имат предсърднон мъждене, не усещат безусловно нищо и аритмията се открива при инцидентен обзор. Ето за какво е значимо постоянно при премерване на кръвното налягане да измерваме и пулса си (съвременните автоматизирани апарати даже дават предупрежднение за съществуване на аритмия) и в случай че видим, че той е несиметричен да се консултираме с доктор, който да направи и разчете нашата електрокардиограма (ЕКГ)! Когато общоприетият ЕКГ запис не долавя аритмията, може да се сложи така наречен ЕКГ-Холтер, които записва нашата кардиограма в продължение на 24 или повече часа и точно записва всички ритъмно-проводни нарушавания на сърцето. Свързани публикации.. Предсърдното мъждене - какво би трябвало да знаем? 2 Предсърдно мъждене – риск от инсулт 0 Проф. Арман Постаджиян: Ускореният пулс може да е сигнал за предсърдно мъждене 0

Други пациенти незабавно виждат измененията в сърдечната активност, подбудени от предсърдно мъждене. Те усещат учестен и неточен сърдечен темп. Описват го като „ прескачане”, „ прихлопване” или „ трептящо” чувство в гърдите. Когато камерната периодичност е висока, може да настъпи зной, виене на свят, потене, болежка или чувство за тежест в гърдите.

Тук стигаме до другия значим въпрос:

2. Какви са аргументите за пораждане на предсърдно мъждене?
Най-често това са: исхемичната болест на сърцено, артериалната хипертония, клапните болести на сърцето (вродени и придобити), възпалителните болести на сърцето (миокардит, перикардит, ендокардит), кардиомиопатиите (наследсвени и добити болести на сърдечния мускул), оперативните интервенции (сърдечна и несърдечна хирургия), нарасналата функционалност на щитовидната жлеза, остри и хронични белодробни болести.

Злоупотребата с алкохол, някои опиати (амфетамин, кокаин и др.) и енергийни питиета също предизвика пристъпи от предсърдно мъждене. Ето за какво в англоезичните страни се употребява термина «холидей харт синдром» - синдром на празничното сърце. Установено е, че честотата на ритъмните нарушавания / и преди всичко предсърдното мъждене, внезапно нараства след почивни и празнични дни, през които злоупотребата с токсични вещества се усилва.

Има случаи, при които съответна причина за пораждане на предсърдното мъждене не може да се открие. Такова предсърдно мъждене се назовава идиопатично.

3. До какви опасности за нашето здраве води предсърдното мъждене?

Освен, че предизвиква дискомфорти и значително утежнява качеството на живот, предсърдното мъждене води до двукратно повишение на общата смъртност и петкратно повишение на риска от мозъчен инсулт! (5,6). При това емболичните

мозъчни инсулти, свързани с предсърдното мъждене са по предписание по-тежки и инвдалидизиращи! Могат да зародят и перферни емболии в други органи -

крака, бъреци, слезка.

Причината за възникването на емболичен мозъчен инсулт или перферни емболии се крие, в това, че неравномерното и погрешно съкращанеие на предсърдията основава изискване за задържане и завихряне на кръвта и формиране на съсиреци (тромби) в тях и преди всичко в аппендикса (или «ухото») на лявото предсърдие. Когато подобен тромб или късче от него, се откъсне от стената на предсърдието, кръвообращението го отнася в някои от периферните съдове (за страдание, най-често в мозъка) и това провокира емболизация (запушване) на

съда и развиване на исхемичен мозъчен инсулт (или сериозна исхемия на крак, инфаркт на бъбрека или слезката - когато се запуши перфирин съд).

Освен това ускорената и неравномерна сърдечна периодичност при предсърдно мъждене води до утежняване на помпената функционалност на лявата камера на сърцето и до развиването на остра, а с течение на времето и на хронична сърдечна недостъчност, изразяваща се в зной, лесна отмалялост при леки физически старания, поява на отоци по краката и други

Очаквайте продължението

Библиография:

1. Camm AJ et al. Eur Heart J 2010;31:2369–2429 2. Go AS et al. JAMA 2001;285:2370–2375 3. Savelieva I et al. Clin Cardiol 2008;31:55–62 4. Wolowacz SE et al. Europace 2011;13:1375–1385 5. Lip GYH and Lim HS. Lancet Neurol 2007;6:981–993 6. Kannel WB, Benjamin EJ. Med Clin North Am. 2008;92:17-ix
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР