Национална агенция за приходите стартира проверки в заведения за хранене

...
Национална агенция за приходите стартира проверки в заведения за хранене
Коментари Харесай

Данъчните проверяват заведения за хранене, собственост на длъжници

Национална организация за приходите започва инспекции в заведения за хранене в цялата страна, които имат остарели отговорности към бюджета. Контролните дейности се правят взаимно от екипи на " Фискален надзор " и обществени реализатори.

На 5-ти февруари, първият ден от плануваните инспекции, са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени отговорности. С цел цялостно или отчасти погасяване на задълженията, са конфискувани сумите, налични в касите на длъжниците. 

За да избегнат налагане на насилствени ограничения, от Национална агенция за приходите приканват търговците, които имат краткотрайни финансови усложнения, довели до просрочени обществени отговорности, да се свържат с способния обществен реализатор и да обсъдят с него опциите за погасяване на дълга.

Междувременно през първите пет дни на февруари фискалните инспектори на Национална агенция за приходите ревизираха над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Проверяващите са открили 40 нарушавания, измежду които неиздаване на касови бележки, противоречие на документите за продажба с условията, разминаване сред маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата и др. 

В рамките на зимната контролна акция, данъчните инспектори са направили така наречен очевидно наблюдаване, което значи, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са участвали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са наблюдавали постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предишни интервали.

В инспекциите се е присъединил и така наречен " скришен клиент ", посредством който несъмнено е открито, че част от търговците не издават документи за осъществените продажби.

" Главният фокус на инспекциите както в обекти, стопанисвани от длъжници, по този начин и по зимните курорти, е да подсигуряваме спазването на данъчното и осигурителното законодателство и възстановяване на фискалната дисциплинираност. Плащането на отговорности към бюджета и правилното отчитане на доходи е обвързване на всички ", сподели Боряна Жилова, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР