Национален план за развитие на комбинирания транспорт определя мерките за

...
Национален план за развитие на комбинирания транспорт определя мерките за
Коментари Харесай

Вижте решенията на Министерски съвет от 20 юли

Национален проект за развиване на комбинирания превоз дефинира ограниченията за поощряване на устойчивите транспорти до 2030 година

Правителството утвърди Национален проект за развиване на комбинирания превоз до 2030 година. Документът включва пакет от ограничения за стимулиране на комбинирания превоз, показателен бюджет и евентуални източници за финансиране на заложените политики.

Планът ще подкрепя Министерството на превоза и известията при реализацията на планове за развиване на мрежа от модерни интермодални терминали и определянето на тласъци към бизнеса за използване на по-ефективни и екологични транспортни решения и вериги.

В проектите до 2030 година е заложено създаване на интермодални терминали в София и Северна България, както и изследване на нуждата от създаване на терминал във Видин. Документът включва ограничения за развиване на логистични центрове у нас и за възстановяване на довеждащата жп инфраструктура до съществуващи пристанищни и железопътно-пътни терминали.

Министерски съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 30 юни 2022 година.

От общо 152 ограничения към 30 юни 2022 година са изпълнени 88 ограничения. Неизпълнените ограничения са 64, което съставлява 42,1% несъблюдение. В края на март неизпълнението беше 53,1%.

От неизпълнените ограничения 46 са законопроекти. Само 9 от тези законопроекти са признати от Министерския съвет и са в Народното събрание на друг стадий от разглеждането им. За останалите законопроекти е належащо да се положат старания за ускорение на създаването им.

Към 30 юни 2022 година, общо 43 ограничения от Плана за 2022 година са свързани с 36 стартирали процедури по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз. От тези 43 ограничения, 33 са неизпълнени към 30 юни, а по 10 към момента не е настъпил срокът за осъществяване.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 31 наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със период за въвеждане до края на месец ноември 2022 година, като на 13 от тях срокът за въвеждане е бил до 31 май 2022 година

Предвид сериозния недостиг при въвеждане на директивите в региона на Вътрешния пазар, който е по-висок от избраната в Акта за единния пазар цел от 0,5 %, следва да се положат спомагателни старания за вземането на нужните политически решения при осъществяване на уговорките на страната и да продължи засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2022 година

Правителството утвърди доклад на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат Отчет на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2022 г.).

Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари - юни 2022 г.).

В Шестмесечната стратегия бяха включени 61 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през първото полугодие на 2022 година по време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.

Развитието по досиетата и тематиките беше постоянно докладвано на съвещанията на Съвета по европейските въпроси.

Зам.-министър Маргаритов е избран за ръководител на българската част на Смесената междуправителствена комисия „ България - Баден - Вюртемберг”

Правителството дефинира Димитър Маргаритов, заместник-министър на стопанската система и промишлеността, за ръководител на българската част на Смесената междуправителствена комисия „ България - Баден-Вюртемберг " и утвърди състава на комисията.

Създадената през 2006 година Смесената междуправителствена комисия „ България – Баден - Вюртемберг " се утвърди като ефикасен инструмент за съгласуваност и развиване на съдействието във всички области от съвместен интерес сред България и немската федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Дейността на комисията значително способства за разширение на двустранните връзки в предпочитани области като повишение на административния потенциал, подкрепяне на промените в региона на правораздаването и вътрешния ред, съдействие на районно ниво, привличане на вложения, съдействие в региона на дребните и междинни предприятия, нововъведения, цифровизация и започващи предприятия, обучение, просвета и просвета.

Министерски съвет дефинира членовете на държавното управление на България пред Международното бюро по ревютата в Париж

Определени са представители от името на държавното управление на Република България пред Международното бюро по ревютата със седалище в Париж, Франция. Това ще бъдат посланикът на Република България във Френската република и Княжество Монако и икономическия консултант в Службата по търговско- стопански въпроси в Париж, Франция.

Международното бюро по ревютата (МБИ/BIE) е основано през 1931 година за управление използването на Парижката спогодба от 1928 година за Международните изложби. Република България се е включила към Конвенцията през 1960 т. Определянето на персоналното посланичество в органите на МБИ, както и вземането на присъединяване в одобрени от МБИ международни изложби - ЕКСПО, е въпрос от компетентността на държавното управление на всяка включила се към Конвенцията страна.

3,6 милиарда лв. за запазване и възстановяване на качеството на околната среда са планувани по Програма „ Околна среда” 2021-2027 година

Близо 3,6 милиарда лева ще бъдат вложени в опазването и подобряването на качеството на околната среда в България. Средствата са планувани в плана на Програма „ Околна среда” 2021-2027 година, който беше утвърден от Министерския съвет. Програмата е главният инструмент за поддръжка на вложения в региона на ръководството на водите и отпадъците, кръговата стопанска система, биологичното многообразие, качеството на атмосферния въздух, предварителната защита и ръководство на риска от естествени бедствия и изменението на климата. Финансирането се обезпечава от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет.

Планира се осъществяването на вложения за повишение нивото на съгласуваност и филтриране на градските отпадъчни води, понижаване на количеството депонирани битови боклуци и увеличение на каузи на разделно събраните и рециклирани боклуци и възстановяване природозащитното положение на естествени местообитания и типове. Програмата ще поддържа и ограничения, ориентирани към понижаване на замърсяването на атмосферния въздух от битовото отопление и превоза, към предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, засушаване и повишение подготвеността на популацията за реакция при естествени бедствия.

Приемането на решението на Министерския съвет дава опция на Управляващия орган на програмата да я показа на Европейската комисия за дефинитивно утвърждение.

Правителството утвърди Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021 - 2027 година

Правителството утвърди Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021 - 2027 година (ПМДРА 2021 - 2027 г.) и следва тя да бъде публично изпратена на Европейската комисия.

Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021 - 2027 година е с общ бюджет в размер на 237 335 486 лева, от който 70 % се дават от Европейският фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (ЕФМДРА), а 30 % е съфинансирането от държавния бюджет на Република България.

С финансовата поддръжка по ПМДРА 2021 - 2027 година ще се реализира развиване на един по-конкурентноспособен, по-устойчив, по-модерен бранш „ Рибарство” посредством подсилване на стопански, обществено и екологично устойчиви риболовни действия и произвеждане на аквакултури и преправка на артикули от лов на риба и аквакултури, посредством повишение на енергийната успеваемост, цифровизация и диверсификация на производството.

През програмен интервал 2021 - 2027 година фокусът ще бъде ориентиран и към поощряване на адаптирането на риболовния потенциал, реализиране на ефикасен надзор и правоприлагане в региона на рибарството, в това число битка с противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба. Част от финансовият запас ще бъде употребен за повишение качеството на събиране на надеждни данни, за взимане на решения, учредени на знанието. Друг главен акцент по ПМДРА 2021 - 2027 година е отбраната и възобновяване на водното биологично многообразие и на водните екосистеми. По програмата ще се подкрепят и вложения в устойчива синя стопанска система в крайбрежните и вътрешните региони, както и ще се предизвиква развиването на общностите, занимаващи се с риболовство и аквакултури. Важен аспект от използването на ПМДРА 2021 - 2027 година е и повишение на знанията за морската среда и разширение на морското наблюдаване.

Изпълнението на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021 - 2027 година ще способства за използването на Общата политика в региона на рибарството (ОПОР), както и на морската политика на Европейския съюз.

Одобрени са спомагателни разноски по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2022 година за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2022 година, призната с Постановление № 94 на Министерския съвет от 2022 година (Обн., Дъждовни води, бр. 41 от 2022 г.).

С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства на обща стойност 279 375 лева за доизплащане на стипендиите отпуснати през 2021 година и за погашение на отпуснатите стипендии и еднократно финансово подкрепяне на възпитаници от държавните спортни учебни заведения и възпитаници от общински и частни учебни заведения през четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година.

Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2022 година

Над 757 хиляди лева ще подтикват студентския спорт

Правителството отпусна повече от 757 хиляди лева за спортни занимания на съвсем 151 500 студенти. Над 134 хиляди от тях учат в 33 държавни учебни заведения, а близо 17 хиляди - в девет частни. В държавните университети влизат към 673 500 лева, а за частните - съвсем 84 хиляди лева

Средствата се дават въз основа на създадени от университетите планове за подкрепяне на физическото образование и спорта на студентите в постоянна форма на образование.

Финансирането е за сметка на плануваните разноски в централния бюджет.

Правителството утвърди възобновяване на средства по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2022 година

Правителството одобри разпореждане за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2022 година заради отпаднала нужда за финансиране на разноски в размер на 98,3 млн. лева по мярката „ Запази ме плюс”.

В края на 2021 година кабинетът отпусна 100 млн. лева в допълнение по бюджета на МТСП за погашение на обезщетения за работещите в икономическите действия, чиято активност беше краткотрайно прекъсната поради противоепидемичните ограничения. Поради анулацията на рестриктивните мерки неусвоената сума в размер на 98,3 млн. лева, е възобновена от Агенцията по заетостта в бюджета на МТСП на 30.06.2022 година

Правителството утвърди спомагателни разноски за личен състав по бюджета на МТСП за 2022 година

Правителството одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски за личен състав по бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за 2022 година

Постановлението планува 20,3 млн. лева спомагателни разноски по бюджета на МТСП за увеличение на заплатите и възнагражденията на личния състав в системата на министерството за 2022 година По този метод поетапно ще се преодолее изоставането на главните заплати на чиновниците в администрациите към министъра на труда и обществената политика. Те са по-ниски спрямо останалите институции, което не подхожда на нарасналите им отговорности, размера на работа и директния риск за здравето при тяхната активност. Средствата ще се употребяват и за погашение на компенсациите при освобождение на чиновници по отношение на осъществен разбор и структурни промени в системата на министерството.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2022 година

Допълнителните средства по бюджета на МИР, в размер на 2 310 983 лева ще бъдат за сметка на признатите от Народното събрание с член 1, алинея 5 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година разноски по централния бюджет за осъществяване на политики, в това число по т. 6 в „ Област дейно ръководство и оптимизация на обществения бранш ", подточка 6.2 - за структурни промени и дейно ръководство, в това число за погашение на компенсации на личния състав в обществения бранш, както и за нарастване на възнагражденията на личния състав след осъществени структурни промени в общ размер на 297 000,0 хиляди лева и са нужни за превъзмогване на дисбаланс в заплащането на чиновниците, минали в МИР от разграниченото Министерство на стопанската система и закритата ДАНИИ, чийто приемник е МИР и поради нуждата да се привлекат нови чиновници, притежаващи нужната подготовка и опит за работа в динамична среда.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година

Правителството утвърди отпущането на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 4 058 лева за застраховане на образование в осъществяване на Наредбата за изискванията и реда за присъединяване на цивилен експерти от Република България в интервенции и задачи на интернационалните организации за ръководство на рецесии отвън територията за Република България, призната с Постановление на Министерски съвет № 9 от 20.01.2011 година, в действие от 28.01.2011 година и обнародван в Дъждовни води, бр. 9 oт 28 януари 2011 година, изм. Дъждовни води, бр. 104 от 29 декември 2016 година

С предоставените средства ще бъдат покрити поетите и планувани разноски по бюджета на Дипломатическия институт към министъра на външните работи за 2022 година за застраховане провеждането на образование в осъществяване на наредбите на Наредбата за изискванията и реда за присъединяване на цивилен експерти от Република България в интервенции и задачи на интернационалните организации за ръководство на рецесии отвън територията за Република България.

Средствата за осъществяване на образованието възлизат в размер на 4 058 лева и с тях ще се усилят разноските по „ Политика в региона на обществената дипломация и обществените действия в поддръжка на задачите на външната политика ", бюджетна стратегия „ Публична дипломация " по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 година

Предложеният план на акт не води до влияние върху държавния бюджет.

Отчуждават се парцели в област София за рационализация на железопътната линия София – Пловдив

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност в село Казичене, община Столична, за създаване на нов селскостопански надлез при гара Казичене по план „ Модернизация на железопътна линия София - Пловдив: железопътни сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември ".

Средствата за обезщетяване на притежателите на засегнатите парцели, се обезпечават от Национална компания „ Железопътна инфраструктура " посредством подписано Споразумение за безплатна финансова помощ INEA/CEF/TRAN/[M2014]/1048809 по Механизма за свързване на Европа.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди план на Рамково Споразумение за разпределяне на 45 стипендии за студенти от Централна и Източна Европа

Министерският съвет утвърди план на Рамково Споразумение сред Министерството на външните работи на Република България и Специализирания институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт (СИФАМ) посредством Университетската организация на Франкофонията (УАФ) за даване на безплатна финансова помощ за разпределяне на 45 стипендии за студенти от Централна и Източна Европа.

С утвърждения план се обезпечава в границите на тригодишен интервал даването на безплатна финансова помощ на СИФАМ в общ размер на 90 000 евро за разпределяне на 45 броя стипендии през университетските 2022- 2023, 2023-2024 и 2024-2025 години за образование в България, в СИФАМ, на студенти от Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Украйна, или 30 000 евро годишно, което съставлява петнадесет стипендии за всяка образователна година, със стойност на самостоятелната стипендия в размер на 2 000 евро.

Рамковото съглашение ще осъществя дълготрайно и стабилно ориентиране на средства от Общински план за развитие към стипендии за студенти от страни, които са предпочитани за външната ни политика и са класирани като реципиенти по Общински план за развитие от Комитета за помощта за развиване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Същевременно в Рамковото съглашение предлагаме минимум седем от тези стипендии да са предопределени за дами и девойки, като по-уязвима група включително и по отцощение икономическите и обществени последствия от пандемията на вируса Ковид-19, с което Споразумението се приспособява и към целите, залегнали в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Освен че ще спомогнем за осъществяването на няколко основни географски и тематични целта на Общински план за развитие, ще дадем опция за достъп до висше обучение на уязвими групи, ще притеглим интелектуален капацитет от района и ще допринесем за обогатяването на трудовия пазар с механически специалности, които са напълно насочени към потребностите на българската стопанска система.

Предоставянето на стипендиите е израз на ангажираността на нашата страна в просветителното съдействие в Централна и Източна Европа, в това число Западните Балкани, и утвърждава облика на България като един от моторите на Франкофонията в нашия район.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство), което се организира на 9 и 10 юни 2022 година в Люксембург. Делегацията беше ръководена от заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова в частта „ Научни изследвания” и заместник-постоянния представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева в частите „ Вътрешен пазар и промишленост " и „ Космическо пространство ".

В частта „ Вътрешен пазар и промишленост " министрите организираха ориентационен спор по предлагането за Регламент за основаване на рамка от ограничения за подсилване на европейската екосистема в региона на полупроводниците (Акт за чиповете), като подчертаха нуждата от предприемане на бързи и координирани дейности на равнище Европейски Съюз.

В рамките на съвещанието беше признат общ метод по предлагането за Директива по отношение на потребителските заеми, с което се модернизират разпоредбите за даване на потребителски заеми и се уголемява приложното поле на правната уредба във връзка с някои нови форми на заем.

В частта „ Научни проучвания " Съветът утвърди три плана на изводи по отношение на: европейските задачи, полезностите и правилата на интернационалното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията, оценката на научните проучвания и използването на отворената просвета.

Беше извършен спор за поддръжката за младите откриватели по време на рецесия. Делегациите осведомиха за подхванатите ограничения на национално равнище в поддръжка на учените по време на пандемията и по отношение на войната в Украйна. Беше изразена поддръжка за съгласуваност на европейско равнище и бяха направени съответни оферти за европейски дейности, които да допринесат за повишение на привлекателността на научната кариера в обществения и в частния бранш и на научната система в Европа.

В частта „ Космическо пространство " Съветът одобри два плана на изводи по отношение на: „ Коперник " за интервала до 2035 година и метода на Европейски Съюз към ръководството на галактическия трафик. Министрите организираха полемика по тематиката за устойчивостта и конкурентоспособността на галактическата стратегия на Съюза, в която бе изразена единомислеща поддръжка за нуждата от гарантиране на самостоятелен, безвреден и финансово ефикасен достъп до галактическото пространство

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част „ Енергетика ", извършено на 27 юни 2022 година в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург.

В рамките на съвещанието бе реализиран общ метод по двете оферти от законодателния пакет „ Подготвени за цел 55 " - Директива на Европейския парламент и на Съвета по отношение на енергийната успеваемост (преразглеждане) и на Директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива (ЕС) 2018/2001 по отношение на поощряване потреблението на сила от възобновими източници.

България поддържа постигането на общ метод на Съвета, като изрази своята позиция за предложенията за промени на двата законодателни акта. Подчерта, че поставените нови, по-високи цели са извънредно амбициозни и уточни, че.всяка самодейност за повишение на равнището на упоритост би трябвало да подхожда на ясни финансови механизми в Европейски Съюз, както и да подсигурява правото на избор на страните членки при определянето на националните ограничения съгласно с техните благоприятни условия. Изрази утвърждение за включването на промишлеността в обсега на наредбите, свързани с годишните енергийни спестявания. По отношение на наложителната национална цел за горива от небиологичен генезис в промишлеността (RFNBOs), изрази поддръжка за понижение на задачата и се сплоти към разбирането, че упоритостта би трябвало да е реалистична и постижима.

Бяха прегледани отчети за напредъка по предложенията за Регламент за понижаване на излъчванията на метан в бранша на енергетиката и за Директива за енергийните характерности на постройките, по информация, готова От Европейска комисия. България поддържа устрема да се подсигурява съществуването на данни за измерването на излъчванията на метан и поддържа кардинално предлагането за преразглеждане на директивата за енергийните характерности на постройките, като счита, че обновяването е от основно значение за понижаване на излъчванията, на разноските за сила и на енергийното ползване на сградния фонд.

Бяха обменени отзиви сред страните членки по отношение на обстановката в енергийния бранш на Европейски Съюз, в подтекста на войната в Украйна. България работи интензивно по осъществяване на всички благоприятни условия за обезпечаване на различни доставки на природен газ. В тази връзка, счита, че са нужни координирани дейности в Европейски Съюз във връзка с взаимното закупуване на газ, както и създаването на съгласуван Европейски проект за изключителни обстановки, който да очертае вероятните сюжети и насоки за дейности, при възможни опасности от спирания на енергийните доставки.

Одобрени са резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 28 юни 2022 година в Люксембург.

Министрите одобриха общ метод по пет законодателни оферти, които са част от пакета „ Подготвени за цел 55 ", както и по предлагането за Регламент за избрани артикули и артикули, свързани с обезлесяване и деградация на горите, и разискаха напредъка по плана на Регламент за транспортите на боклуци.

Постигнати бяха договорености по Схемата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове, с които ще се обезпечи понижаване на излъчванията парникови газове от промишлеността, като в това време се насърчи нейната опция за прекосяване към различни и самостоятелни енергийни източници. В бранша за земеползването Съветът се съгласи страните членки да обезпечат 15% усвояване на въглеродните излъчвания към 2030 година, което в околните години също доста ще усъвършенства ръководството на земеделския бранш и почвите. По отношение на новите стандарти за излъчвания на въглероден диоксид за леки и лекотоварни коли беше признато, че след 2035 година няма да могат да се записват нови коли и микробуси с мотори с вътрешно горене и ползващи фосилни горива, като се планува през 2026 година Европейската комисия да оцени опциите за реализиране на тази цел поради софтуерното развиване. Министрите реализираха единодушие за основаване на Социален фонд за климата в поддръжка на уязвимите семейства, микропредприятията и ползвателите на превоз, който да подкрепи прехода към енергийно ефикасни здания и авто превоз.

Съветът одобри преговорната си позиция и по законодателното предложение, с което се цели да се сведе до най-малко на потреблението на артикули с генезис от вериги на доставки, свързани с обезлесяване или утежняване на положението на горите. Нормативната уредба е в поддръжка и на задачите на Съюза в региона на климата и биологичното многообразие.

Беше разискван напредъкът на разискванията по предлагането за Регламент! по отношение на транспортите на боклуци. С него се цели повишение на нивото на запазване на околната среда и човешкото здраве посредством улеснение на превозването на боклуци за повторна приложимост и преработване в Европейския съюз, усилване на контрола и гарантиране, че изнасяните за трети страни боклуци се ръководят по екологосъобразен метод.

Нови услуги за над 8300 хора с увреждания и възрастни ще бъдат основани до 2027 година

Правителството утвърди План за деяние за интервала 2022-2027 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа. Мерките и дейностите в документа са ориентирани към обезпечаването на поддръжка в домашна среда на хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, посредством развиване на качествени и налични обществени и интегрирани здравно-социални услуги.

Планът планува да бъдат основани нови услуги за резидентна и дневна грижа и поддръжка за над 8 300 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. Предвижда се обезпечаване на качествена грижа и поддръжка в нови услуги в общността за най-малко 2 700 хора с психологични разстройства, умствена назадничавост, физически увреждания, със сетивни нарушавания и с деменция, които ще бъдат изведени от профилирани институции.

За над 50 000 хора с увреждания и възрастни ще се обезпечи грижа в домашна среда и в общността, в това число и посредством патронажна грижа, отдалечени услуги и асистентска поддръжка. Ще бъдат закрити 60% от съществуващите домове за хора с увреждания. Всички домове за остарели хора ще бъдат реформирани в сходство със стандартите, избрани в Наредбата за качеството на обществените услуги. За възрастните хора ще бъдат основани и нови обществени услуги за резидентна грижа. В 840 от към този момент съществуващите обществени услуги, които се финансират от страната, ще се усъвършенства средата, в това число и посредством ограничения за обезпечаване на енергийна успеваемост.

Основен приоритет в Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2022-2027 година е и повишението на професионалния потенциал на чиновниците и експертите и на успеваемостта на системата за дълготрайна грижа в отговор на потребностите на хората. За първи път ще се насочи по-сериозно внимание към услуги като телекеър и телеасистенция, което ще разреши съответна поддръжка на самотни и уязвими хора с хронични болести и хора с трайни увреждания в отдалечени и дребни обитаеми места.

Финансирането на проекта ще бъде подкрепено от държавния бюджет, Европейския фонд за районно развиване (до 139,7 млн. лева.), Европейския обществен фонд+ (632 млн. лева.) и Плана за възобновяване и резистентност (753 млн. лева.).

Правителството утвърди позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност в част „ Научни проучвания ". То ще се организира на 21-22 юли 2022 година в гр. Прага, Чехия. Министрите ще обсъдят взаимоотношението във финансирането на научни проучвания и нововъведения в Съюза.

Посланикът на България в Чехия Йордан Първанов ще показа информация за промените в бранша, стартирали дружно с новосъздаденото Министерство на нововъведенията и растежа. Ще бъде разисквана координацията на осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и на оперативните стратегии, с фокус върху цифрови технологии, енергетика и други В развой е изработването на идея за нов Закон за научните проучвания и нововъведения, която планува рационализация на Националния иновационен фонд. Министерството на образованието и науката и Министерството на нововъведенията и растежа ще не престават да си сътрудничат в сегашния програмен интервал, в това число по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност и по Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна специализация. Двете ведомства към този момент работят дружно по Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа " (2021 4 2027 г.).

България ще прикани Европейската комисия да подкрепи обмена на положителни практики сред страните членки и ще очертае пречките, свързани с финансирането на научни проучвания и нововъведения през интервала 2014 - 2020 година

По време на работния обяд участниците ще обсъдят ограниченията в областта на научните проучвания и нововъведенията, подхванати в отговор на военната експанзия на Русия в Украйна.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С него се вкарват в националното законодателство ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2019/1238 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП). ПЕПП е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки. Рамката за основаването и предлагането му не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.

С оглед обезпечаване на допустимо най-широк кръг снабдители на ПЕПП и поощряване на трансграничното предложение на продукта, Регламент (ЕС) 2019/1238 открива единни правила за регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол на ПЕПП и урежда опцията всички финансови предприятия, които ръководят средства на клиенти и могат да правят активност трансгранично, да могат да го основават и оферират, като кредитни институции, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно обезпечаване, капиталови медиатори, капиталови сдружения, ръководещи сдружения и лица, ръководещи различни капиталови фондове. По този метод се цели да се подтиква и конкуренцията при предлагането на лични доброволни пенсионни артикули.

Условията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение не са избрани с Регламента, защото се регистрират значителните разливи в пенсиоонноосигурителните системи на страните членки, които не са хармонизирани. Поради това, Регламентът дава независимост на страните членки да дефинират изискванията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение, които бъдат ще използвани за всички снабдители, които дават подсметка за обезпечаване според българското законодателство. Условията във етапа на струпване и етапа на погашение, които се дефинират на национално равнище за обезпечените по ПЕПП лица, са сходни с тези, които са използвани към настоящия народен непринуден личен пенсионен артикул - обезпечаване във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.

Със законопроекта се вкарват и условия и за използване на Регламент (ЕС) 2020/852 за основаване на рамка за улеснение на устойчивите вложения и за изменение на Регламент (ЕС) 2019/2088. Регламент (ЕС) 2020/852 вкарва обвързване всяко дружество, което е длъжно да оповестява нефинансова информация според член 19а или член 29а от Директива 2013/34/ЕС, да включи в нефинансовата си декларация или консолидираната си нефинансова декларация информация по какъв начин и доколко дейностите на предприятието са свързани с стопански действия, които се квалифицират като екологично устойчиви според регламента.

Регламент (ЕС) 2020/852 вкарва и спомагателни условия за откриване на информация по отношение на условията за обявяване на информация, въведени в Регламент (EC) 2019/2088 по отношение на оповестението на информация по отношение на устойчивостта в бранша на финансовите услуги. В тази връзка са препоръчани промени в Кодекса за общественото обезпечаване, Кодекса за застраховането, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение и Закона за Комисията за финансов контрол.

Чрез преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и в Кодекса за обезпечаване, които са свързани с обезпечаване използването на Международен стандарт за финансово отчитане 17 „ Застрахователни контракти " (МСФО 17), който е наложителен за застрахователите и презастрахователите със седалище в Република България, считано от 01.01.2023 г

Одобрени са промени в Устройствения устав на Агенцията за хората с увреждания

Правителството утвърди промени в Устройствения устав на Агенцията за хората с увреждания (АХУ). Измененията са по отношение на прекосяването на дейностите, свързани с воденето и поддържането на регистъра на лицата, които дават помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания от страна на АХУ към Изпълнителната организация по медикаментите, както и на реализирането на надзор по даването им.

По този метод ще бъде понижена административната тежест за бизнеса и по- съответно за лицата, които реализират действия по даване на ПСПСМИ за хората с увреждания. Целта на измененията е да се усъвършенства успеваемостта при реализиране на държавната политика в тази сфера, което да насърчи пълноценното обществено приобщаване на хората с увреждания, живеещи на територията на страната.

С промените се регламентират новите функционални отговорности на АХУ за поддържане на Списък на преводачите на български жестов език. По този метод ще се основат нужните условия за използване на Закона за българския жестов език и глухите и сляпо-глухите хора ще могат да получат безвъзмездна преводаческа услуга.

Още петима специалисти към Центъра за
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР