Национален оперативен план за справяне с COVID-19 представиха на извънреден

...
Национален оперативен план за справяне с COVID-19 представиха на извънреден
Коментари Харесай

4 нива на затягане на противоепидемичните мерки заложени в новия план

Национален действен проект за справяне с COVID-19 показаха на ексклузивен брифинг министър председателят Кирил Петков, министърът на опазването на здравето Асена Сербезова и просветителният министър Николай Денков. В проекта са заложени четири стадия на въвеждане и стягане на ограничения според от заетостта на интензивните кревати. Според тази скала етап 1 ще се започва при 50% натовареност на всички интензивни кревати в даден клъстер от области, стадий 2 - при 60% претовареност, стадий 3 - при 70% претовареност и стадий 4 - при 80% претовареност, като марките при последния стадий ще бъдат най-строги. 

Етап 1 - При 50% заети кревати за интензивно лечение ще се ускори контролът за носенето на маски, обезпечаването на физическа отдалеченост, дезинфекцията, условието за „ зелен документ “ за учителите и тестването на учениците без „ зелен документ “ един път седмично. Запазват се заниманията по ползи и груповите действия, само че без да се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Спират се проведени действия с възпитаници като визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и др. Олимпиадите и надпреварите ще са присъствени при обезпечена отдалеченост, съществуване на „ зелен документ “ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, съвещания, изпитвания за настояща оценка, изпити и други може да бъдат присъствени в учебното заведение или ЦСОП и без проучване за COVID-19 на учениците, в случай че се организират отвън времето на постоянните занятия.

Етап 2 - При 60% запълнени интензивни кревати в лечебните заведения (II етап) ще спрат заниманията по ползи, като се изключи тези в границите на целодневната организация на образованието. Остава изискването да не се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване ще се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично. Няма да се тестват притежателите на „ зелен документ “, както и към този момент изследваните за постоянните присъствени занятия в учебно заведение.

Етап 3 - При 70% заети интензивни кревати (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас присъствено, останалите ще учат отдалечено през една седмица. По опция без ротация и с тестване или „ зелен документ “ ще се учи също в специфичните учебни заведения за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Етап 4 - Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн образование, когато най-малко 80% от леглата за интензивно лекуване в лечебните заведения са заети. По опция ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от у дома, само че за не повече от една седмица. 

Когато данните изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително свободни болнични кревати за деца и заболяемостта в дадена община е на половина по-ниска от междинната за региона, то след координиране с Министерството на здравеопазването за учебните заведения от тази община могат да се ползват ограниченията от по-либералния противоепидемичен режим – надлежно за II или за III стадий.

При оценката на риска в просветителната система, с изключение на броят заети интензивни кревати в лечебните заведения, ще се вземат поради също процентът на учениците, отсъстващи заради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически експерти, седмичната заболяемост при децата, както и при сред 30 и 40-годишните възрастни. 

При Етап 4 ще се преустановяват действия и обекти със значение за публичното здраве, ще действат магазини за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, банки, снабдители на пошенски и куриерски услуги, застрахователи, офиси на телекомуникационни оператори. 

По думите на здравният министър Асена Сербезова, в плана за справяне с COVID-19 са регистрирани характерностите на новата разновидност на ковид " Омикрон ". " Очаква се да има огромно натоварване на здравната система, само че по какъв начин това натоварване ще бъде осъществено по области, не може да се каже, защото при изработването на проекта не са вкарани данните от националната здравна осведомителна система ", уточни здравният министър. 

" Основното е данните, които ние имаме, да бъдат разпределени на регионален принцип, да бъдат разпределени на тези клъстери, за които загатна премиера, и да имаме по опция най-малко от 3 до 5 дни за оповестяване на избрани ограничения. Разбира се, това не постоянно може да е допустимо, само че се надяваме това да е по-честият случай на оповестяване на ограниченията ", уточни Сербезова. 

" Омикрон " идва с огромна скорост към България. До този миг моделите и ограниченията бяха леко неразбираеми и не изцяло се изпълняваха. Ние взехме решение да сменим този метод, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система ", съобщи министър председателят Кирил Петков, който се включи онлайн в брифинга. По думите му, най-критичният фактор за здравната система са интензивните кревати, и те ще бъдат оценени по области.

Страната ще бъде разграничена на 6 клъстера като области. Картата ще бъде представяна всеки ден, която ще демонстрира каква е ситуацията и какво следва като прогноза в идващите 5 дни, за всяко семейство или бизнес, посредством тази прогноза да бъде подкрепено.

" Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от последваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е скъпо, когато е присъствено, ходенето на учебно заведение на децата от първи до четвърти клас са приоритизирани. Към този миг към момента нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата Коронавирус вълна и по тази причина взехме решение да представим проекта още през днешния ден ", добави Кирил Петков.

Министър-председателят представи и 10 ограничения, свързани с поддръжка. Това са:
Мярката 60/40;Проект „ Патронажна грижа+ ”;Проект „ Запази ме ”;Оперативна стратегия за храни или главно материално подкрепяне,Фонд на фондовете Програма „ Възстановяване ”;през ББР стратегия „ Възстановяване ”,през ББР стратегия „ Подкрепа на туризма ”;9% Данък добавена стойност за компаниите в туризма и ресторантьорския бизнес,Допълнителни насърчителни схеми в областта на туризма: компенсиране на загуби и възобновяване на средства на туроператориНова мярка за изцяло затворени микро- и дребни предприятия. В нея ще има 20% безплатна помощ от междинните чисти доходи от 2021 година в размер до 100 000 лева Ако вашият бизнес е затворен болести стадий 4, страната ще подкрепи за затворените дни, изясни министър председателят.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР