Натрупването на големи дългове ще смачка валутния борд и системата

...
Натрупването на големи дългове ще смачка валутния борд и системата
Коментари Харесай

Проф. Георги Чобанов: Голямото нарастване на дълга ще смачка валутния борд

Натрупването на огромни задължения ще смачка валутния ръб и системата ще рухне - освен това състояние няма да можем да приемем еврото. Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов.

Министерството на финансите показа проектобюджет, който планува да се изтегли нов дълг от 16 милиарда лв..

„ Увеличаването на разноските в обществената сфера за сметка на тегленето на нови задължения е рисково. Ще рухне цялата система и можем да изпаднем в ситуацията на Гърция. Ние няма да можем да плащаме лихвите по тези задължения. Ще се завърти една дългова серпантина, която може да провали валутния ръб. Така че тези политици, които предизвестяват за заплахата от повишаването на дълга, като Борисов, имат право “, съобщи икономистът.

Той предизвести, че има заплаха при приемането на Бюджет 2023 година да се заложат доста популистки политики. „ Когато се тръгне по дълговата серпантина, идва един миг, когато не е допустимо те да се изплащат “, добави проф. Чобанов.

Според него „ Продължаваме промяната “ изпуснаха юздите на благоразумната финансова политика. „ От една страна са те, а от друга ЕЦБ одобри политика на нараснало харчене поради пандемията. „ Промяната “ направиха доста от заемите, това елементарно може да се ревизира “, сподели проф. Чобанов.

Той посъветва политиците да съблюдават фискалната дисциплинираност, да се лимитират заемите и да се употребяват европейските фондове, които ни се дават безплатно. „ Защо би трябвало да теглим заеми, в случай, че ни се дават средства, а ние не вършим нужното, с цел да вземем тези пари. Дават ти пари, а ти даже не свършваш техническите неща, с цел да можеш да ги получиш. Вместо да се вземат заеми и да се натрупва дълг, би трябвало да работим доста по-активно с европейските фондове “, съобщи проф. Чобанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР