НАТО стартира учения за ядрено възпиране Steadfast Noon. В десетдневните маневри,

...
НАТО стартира учения за ядрено възпиране Steadfast Noon.
В десетдневните маневри,
Коментари Харесай

НАТО стартира учения за ядрено възпиране

НАТО започва учения за нуклеарно въздържане Steadfast Noon.

В десетдневните маневри, които се организират в Южна Европа, се възнамерява да вземат участие към 60 военни самолета. Включително такива, които могат да носят нуклеарни оръжия. НАТО акцентира, че те са годишни, не са свързани с настоящи събития и не включват потреблението на действителни нуклеарни бойни глави.

Ученията Steadfast Noon

Ученията Steadfast Noon се организират от повече от десетилетие, нормално през октомви. Всяка година те са на нова територия (редувайки Северна и Южна Европа). Италия е една от петте страни – членки на НАТО, в които се намират американски нуклеарни оръжия (заедно с Белгия, Германия, Нидерландия и Турция). Учението Steadfast Noon ще се организира в небето над Италия, Хърватия и Средиземно море.

 

“Участват изтребители, способни да носят нуклеарни бойни глави, само че не се употребяват същински бомби. Ученията не са свързани с настоящи международни събития, а главната част от тях се организира на минимум 1000 км от границите на Русия ”, съобщи алиансът.

 

В същото време те припомниха, че в Стратегическата идея на НАТО се показва: “Основната цел на нуклеарния капацитет на Алианса е да резервира мира, да предотврати принудата и да възпре експанзията. ” И подчертаха: “Докато съществуват нуклеарни оръжия, НАТО ще остане нуклеарен съюз “.

Руски реакции

Руските управляващи обявиха, че ще вземат поради нуклеарните учения на НАТО при военното си обмисляне.

“Ученията, провеждани от Северноатлантическия алианс отпред със Съединените щати, стават все по-мащабни. Характерът им – все по-конфронтационен, в някои аспекти застрашителен ”. Това съобщи пред публицисти съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. “Ще реагираме умерено. Ще вземем всичко това поради при военното си обмисляне. ”

 

Според Сергей Рябков Москва “не се огъва под натиска ”.

Руското министерство на защитата организира последните учения на Ракетните войски със стратегическо предопределение през септември в Свердловска област. В тях са взели участие повече от 3000 военнослужещи и към 300 единици техника. Включително мобилни ракетни системи с наземно базиране “Ярс ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР