НАТО смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения,

...
НАТО смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения,
Коментари Харесай

Столтенберг предложи Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си

НАТО счита да резервира неутралитет по въпроса за гръцко-турските връзки, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в изявление за „ Катимерини ”, предава БГНЕС.
„ И Гърция, и Турция са скъпи съдружници, и двете страни способстват за нашата обща сигурност ”, споделя той.
Според Столтенберг, съществуват известни различия, само че позитивното е, че има двустранни контакти, при които тези различия да бъдат позволени. НАТО не е част от процеса на решаването им, акцентира генералният секретар, с което даде да се разбере, че Алиансът ще остане в ролята на безпристрастен наблюдаващ.
БГНЕС напомня, че в края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за взаимно съгласие по отношение на морските зони, който докара до дипломатическо напрежение. Турция разгласява карта на морските зони „ като регистрира турско-либийските меморандуми ”, съгласно която огромна част от гръцката изключителна икономическа зона „ отива ” към Турция.
Атина разкритикува съглашението, като съобщи, че Турция е засегнала суверенните права на Гърция и се пробва да промени картата на изключителната икономическа зона.
Министърът на външните работи Никос Дендиас предложения на 28 ноември посланика на Турция в Атина за пояснение. На 29 ноември беше извикан посланикът на Либия, на който е препоръчано или да даде текста на меморандума, или ще бъде разгласен за нежелателен (persona non grata) и ще бъде заставен да напусне Гърция.
Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой съобщи, че меморандумът е основан на правилата на интернационалното право, а островите не могат да основават зона на морска пълномощия отвън рамките на териториалните води.
Президентът Ердоган и министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще проведат в сряда двустранна среща в коридорите на срещата на НАТО в Лондон, по време на която ще обсъдят проблематичните въпроси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР