НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато

...
НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще засили присъствието си около Швеция, ако тя се кандидатира за член на алианса


НАТО ще ускори наличието си към границите на Швеция, до момента в който се разисква нейната възможна поръчка за участие в алианса. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред шведската национална телевизия СВТ.

Швеция и прилежащата ѝ Финландия са отвън западния защитителен съюз, само че откакто Русия завладя Крим през 2014 година и атакува Украйна по-рано тази година, държавните управления в Стокхолм и Хелзинки премислиха своята политика за сигурност и тяхното бъдещо участие в НАТО става все по-вероятно. По време на процедурата по възможното им приемане, която би траяла към година, двете северноевропейски страни желаят да получат гаранции за своята сигурност, означи Българска телеграфна агенция.

" Убеден съм, че ще намерим решение за нужната за Швеция сигурност през преходния интервал ", сподели Столтенберг. Той увери, че от момента, в който Швеция се кандидатира за член и страните от НАТО се съгласят с това, поражда " мощен ангажимент от НАТО да може да подсигурява сигурността на Швеция ". По думите му това ще включва засилено военно наличие на алианса към границите на Швеция и в Балтийско море.

Очаква се по-късно този месец Швеция и Финландия да решат дали да подадат поръчка за участие в Организацията на Северноатлантическия контракт.

Москва предизвести Стохолм и Хелзинки, че ще понесат " съществени последици ", в случай че влязат в НАТО, и че може да разположи в съветската Калининградска област хиперзвукови ракети и нуклеарни оръжия. Анклавът Калининград (бивша Източна Прусия) граничи с Полша и Литва и има изход към Балтийско море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР