НАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има

...
НАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има
Коментари Харесай

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

НАТО ще усили своите мироопазващи сили в Косово, в случай че има ескалация на напрежението със прилежаща Сърбия , сподели шефът на Алианса в сряда, в навечерието на договарянията сред Прищина и Белград,с посредничеството на Европейски Съюз, предава Ройтерс.

" Сега имаме забележителна задача, военното наличие в Косово е от близо 4000 бойци ", сподели Йенс Столтенберг на конференция след диалози със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел.

" Ако е належащо, ще преместим сили, ще ги разположим където е належащо и ще увеличим наличието си. Вече увеличихме наличието на север. Готови сме да създадем повече. "

Напрежението сред Сърбия и Косово, когато Прищина съобщи, че ще задължи сърбите, живеещи в Северно Косово , които са подкрепяни от Белград и не признават косовските институции, да стартират да употребяват регистрационни номера на коли, издадени в Прищина .

Ситуацията се успокои, откакто министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейския съюз, и мироопазващите сили на НАТО следиха премахването на пътните блокади, сложени от сърбите.
 Косовският министър председател: Решени сме да използван реципрочните ограничения от 1 септември
Косовският министър председател: Решени сме да използван реципрочните ограничения от 1 септември

Те били съгласувани с Европа и Съединени американски щати

Въпреки това Вучич сподели на конференцията в НАТО, че договарянията с Курти в четвъртък, които ще се проведат с посредничеството на Европейски Съюз, ще бъдат сложни, защото двете страни се разминават по съвсем всички въпроси.

Курти от своя страна акцентира решимостта на Косово да стане член на НАТО.

" Заплахите, рисковете и провокациите, пред които е изправен НАТО в актуалната среда на сигурност, се усещат и от нашата страна ", сподели той пред кореспонденти, свързвайки проблемите с въздействието на Русия.

" Институциите и жителите на Косово в актуалната обстановка имат причина да бъдат бдителни за деструктивния метод на нашата северна съседка към Косово и района като цяло под. "

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, съвсем десетилетие война против репресивното ръководство на Белград.

Сърбия де юре към момента счита Косово за неразделна част от своята територия. Белград отхвърля нагнетяване на напрежение и спор там и. Етническите сърби съставляват 5% от 1,8-милионното население на Косово, което е 90% етнически албанци.

Вучич сподели, че Сърбия желае да избегне всякаква ескалация на обстановката, само че е значимо да се разбере, че има " ново потомство млади мъже ", които виждат Косово като сръбска територия и повече няма да " търпят терора ".
 Назрява ли война сред Сърбия и Косово?
Назрява ли война сред Сърбия и Косово?

Ключов миг дали Сърбия гледа на изток или на запад
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР