НАТО повиши бойната готовност на Силите за реагиране на НАТО

...
НАТО повиши бойната готовност на Силите за реагиране на НАТО
Коментари Харесай

НАТО приведе войските в Европа в повишена бойна готовност

НАТО увеличи бойната подготвеност на Силите за реагиране на НАТО (NRF) в Европа на фона на рецесията към Украйна, към която по западни данни е привлечена 100-хилядната група на съветската войска, написа finanz.ru.

Според Die Welt, цитирайки почитан посланик от НАТО, непублично решение за алармиране на 40 000 NRF беше взето от Северноатлантическия съвет предходната седмица в светлината на натрупването на съветски сили покрай границата с Украйна.

Същевременно е нараснала степента на подготвеност на специфичните елементи и логистичните служби, а времето за развръщане на взаимната оперативна група от 6400 бойци, известна още като „ върхът на копието “ на НАТО, е понижена от 7 на 5 дни.
В момента тази група се управлява от Турция, а от 2023 година командването би трябвало да бъде трансферирано на Германия.

НАТО също обмисля изпращането на спомагателни войски в Румъния и България за противопоставяне на Русия. Според източници на Der Spiegel самодейността е изразена от висшия главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа военачалник Тод Уотърс по време на закрита видеоконференция с сътрудници от алианса предходната седмица.
Освен това НАТО възнамерява да възобнови проекта за разширено военно наличие, съгласно който тактическите екипи са ситуирани в Естония, Латвия, Литва и Полша на ротационен принцип, сподели Уотърс. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР