НАТО обяви вчера Русия за „най-голямата и непосредствена заплаха“ за

...
НАТО обяви вчера Русия за „най-голямата и непосредствена заплаха“ за
Коментари Харесай

Най-важните акценти от първия ден на срещата на върха на НАТО

НАТО разгласи през вчерашния ден Русия за „ най-голямата и непосредствена опасност “ за сигурността на Запада и предложения Швеция и Финландия да се причислят.

На срещата на върха в Мадрид, доминирана от съветското настъпление в Украйна и провокираните от него геополитически разтърсвания, НАТО пое ангажимент за близо осемкратно увеличение на силите за бързо реагиране, които от 2023 година ще бъдат в нараснала подготвеност да защитят Източния фланг при възможна бъдеща съветска офанзива.

„ Алиансът се завръща към своята същинска задача “

Вчерашният ден стартира с къси изказвания на държавните глави и държавните ръководители при идването им в изложбения и конгресен център ИФЕМА в испанската столица. Настроението на участниците във форума бе приповдигнато след новината, че Турция е отдръпнала ветото си и двете скандинавски страни ще могат да се причислят. „ Единни “, „ по-силни “ и „ повече НАТО “ бяха най-често употребяваните думи от ораторите.

Руското навлизане в Украйна на 24 февруари вдъхна нов живот в организация, обявявана неведнъж за отживялост след разпадането на Съветския съюз. Веднъж даже френският президент Еманюел Макрон съобщи, че НАТО е в „ мозъчна гибел “ в миг, когато имаше мощни различия сред Съединени американски щати при ръководството на Доналд Тръмп и европейските сътрудници.



„ След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от нашия район, алиансът се завръща към своята същинска задача да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете “, съобщи българският президент Румен Радев пред публицисти. „ Това значи нараснали упоритости, повече запаси и като национално вложение и като общи разноски за защита “, добави той.

Повече НАТО

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще разполага с 300 000 военнослужещи във висока степен на подготвеност от 2023 година, в съпоставяне със сегашните 40 000. Те ще би трябвало да пазят при нужда зона, разпростряла се от Балтийско до Черно море.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи разполагането на повече сухопътни, морски и военновъздушни сили в цяла Европа от Испания на запад до Румъния и Полша, граничещи с Украйна. Те включват непрекъснат боен щаб с съпътстващ батальон в Полша - първото непрекъснато разполагане на Съединени американски щати в източните околности на НАТО.

„ Войната на президента Путин против Украйна унищожи мира в Европа и сътвори най-голямата рецесия в сигурността в Европа след Втората международна война “, съобщи на конференция Столтенберг. „ НАТО реагира със мощ и единение “, сподели той.

Англия съобщи, че ще даде още 1 милиард английски лири военна помощ на Украйна, в това число системи за противовъздушна защита, безпилотни летателни апарати и ново съоръжение за електронна война.

„ Изпращаме мощно обръщение на Путин: Няма да спечелите “, съобщи испанският министър-председател Педро Санчес на срещата на върха.



Докато 30-те национални водачи на НАТО разговаряха в Мадрид, съветските войски ускориха нападенията в Украйна, в това число ракетни удари и обстрел на южната част на Николаевска област. Кметът на град Николаев съобщи, че съветска ракета е умъртвила минимум петима души в жилищна постройка там, а Москва заяви, че силите ѝ са блъснали база за образование на задгранични наемници в района.

Губернаторът на източната Луганска област заяви за сражения към град Лисичанск, който съветските сили се пробват да обкръжат като част от акцията за завладяване на индустриализирания източен район Донбас, включващ Донецка и Луганска област.

От „ стратегически сътрудник “ до „ най-голяма опасност “

В знак на внезапно утежняване на връзките с Русия след нашествието, в официално съобщение на НАТО Русия бе наречена в новата Стратегическа идея „ най-значимата и директна опасност за сигурността на съдружниците “, откакто преди този момент тя беше класифицирана като „ стратегически сътрудник “.

НАТО одобри през вчерашния ден документа, първия от 2010 година насам, в който се споделя, че „ мощна и самостоятелна Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическата зона “. За тази цел НАТО се споразумя за дълготраен пакет от финансова и военна помощ за модернизиране на украинската войска, която е преобладаващо от руската ера.

„ Ние сме изцяло солидарни с държавното управление и народа на Украйна в героичната отбрана на страната им “, се споделя общо изказване на водачите на 30-те страни членки.

Във видеовръзка с участниците в срещата на върха Зеленски съобщи, че Украйна се нуждае от 5 милиарда $ месечно за своята защита и отбрана. „ Това не е война, която Русия води единствено против Украйна. Това е война за правото да диктува изискванията в Европа - за това какъв ще бъде бъдещият международен ред “, сподели той.



Две бъдещи членки

Поканата на НАТО към Швеция и Финландия да се причислят към алианса бележи една от най-съществените промени в европейската сигурност от десетилетия насам, защото Хелзинки и Стокхолм изоставят традицията на неутралитет.

„ Днес взехме решение да поканим Финландия и Швеция да станат членове на НАТО “, съобщи Столтенберг ден откакто Турция подвигна ветото си върху присъединението на двете страни.

Ратификацията в парламентите на съюзническите страни може да отнеме до една година, само че откакто бъде направена, Финландия и Швеция ще бъдат предпазени с клаузата за групова защита по член 5 на контракта за НАТО, което ги слага под защитния нуклеарен чадър на Съединените щати.

Междувременно съдружниците ще усилят наличието на войските си в скандинавския район, ще организират повече военни учения и военноморски патрули в Балтийско море, с цел да успокоят Швеция и Финландия, че няма да бъдат изложени на риск в преходния интервал.

След четиричасови диалози в Мадрид във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган контракти с сътрудниците си от Финландия и Швеция редица ограничения за сигурност, които да разрешат на двете скандинавски страни да преодолеят турското несъгласие, което Анкара наложи през май. Скандинавските страни се съгласиха да прекратят поддръжката си за кюрдски военни групировки, да облекчат разпоредбите за експорт на оръжия и да спомагат на Турция за извършване на претенции за екстрадиция на обвинени, търсени от Анкара.

Отговорът на Русия

Русия не вижда проблем в вероятно присъединение на Финландия и Швеция към НАТО, увери през вчерашния ден съветският президент. По думите му Русия няма проблеми с Швеция и Финландия, каквито има с Украйна, няма териториални разногласия.

„ Ако Финландия и Швеция желаят, да се причислят. Това е тяхна работа, да членуват където желаят “, съобщи Путин на конференция в столицата на Туркменистан Ашхабад, където е на посещаване.

Досега Русия подлагаше на критика желанието на двете скандинавски страни да станат част от НАТО, виждайки в това „ дестабилизиращ фактор “ за интернационалната политика и сигурност.

„ Ако там бъдат ситуирани военни контингенти и инфраструктура обаче, ще бъдем принудени да отговорим симетрично и да създадем същите закани за териториите, от които идват закани за нас “, предизвести съветският президент.

НАТО най-накрая обърна внимание на Китай

Китай не е съперник на НАТО, само че съставлява съществено предизвикателство, считат водачите на НАТО. „ Сега сме изправени пред епоха на стратегическа конкуренция... Китай усилва доста своите сили, в това число нуклеарните си оръжия, тормозейки своите съседи, в това число Тайван ", сподели Столтенберг на конференция в края на първия ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Той заключи, че " Китай не е наш съперник, само че ние би трябвало да сме наясно за сериозните провокации, които той насочва ".

Той добави, че НАТО възнамерява да ускори своето съдействие с сътрудниците си от Индийско-Тихоокеанския район. Столтенберг изброи като страни сътрудници на НАТО от Индийско-Тихоокеанския район Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Вчера тези страни за първи участваха в среща на върха на организацията. Самият Китай пък за пръв път беше упоменат в Стратегическа идея на НАТО – документ, който дефинира провокациите и политиките на алианса за идващото десетилетие.

Вечеря в „ Прадо “

В края на деня натовските водачи имаха опцията да видят някои от най-забележителните творби на изкуството в света и да слушат украински оркестър за класическа музика, пристигайки на вечеря в фамозния музей „ Прадо “ в Мадрид.

Преди вечерята гостите слушаха осъществяване на Киевския симфоничен оркестър, който в този момент работи отвън страната си поради войната. Сред гостите бяха кметът на украинската столица Виталий Кличко и брат му Владимир.

Лидерите на 30-те страни членки позираха за така наречен фамилна фотография от двете страни на картината „ Менини “ („ Придворни дами “) на Диего Веласкес - „ перлата “ на музея.

Менюто оферираше десерт от ягоди от испанския град Куенка, подправени с анасон, лилав карамел и с обичайна мадридска бисквита „ баркильо “. Предястието включваше риба тресчица с портокал и цвекло, както и студена чорба от омар с мирис на испански зехтин и босилек. Основното ядене беше агнешко, печено на муден огън, с лимонен сос.

Източник: Българска телеграфна агенция


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР