Натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна

...
Натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна
Коментари Харесай

Радев: България очаква правни гаранции за "необратимост" в отношенията София-Скопие

Натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна Македония се усилва и ще продължи да се усилва. Това съобщи президентът Румен Радев в Словения, където разисква разширението на Европейски Съюз с евролидери и министър председатели от Западните Балкани. Той уточни, че България чака правни гаранции за " необратимост " в връзките София-Скопие.

Пред Българска национална телевизия президентът съобщи, че упованията към България да направи компромис по разногласието със Скопие се усилват от страна на нашите европартньори. Натискът - също.

България е " за " евроинтеграцията на Западните Балкани и РСМ, само че не за сметка на българския народен интерес, изясни президентът. Тази позиция той е обяснил пред ръководителя на Европейски Съюз Шарл Мишел, еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи и заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати Матю Бойс.

Пред Българска национална телевизия министър председателят на РСМ Зоран Заев изрази очакване скоро в страната ни да има постоянно държавно управление, с което да продължи разговорът.

България има най-голяма интерес Западните Балкани и Скопие да влязат в Европейски Съюз. Но търси правни гаранции от Скопие за осъществяване на двустранния ни контракт, унищожаване езика на омразата и повратната визия за България, изясни президентът Румен Радев.

За страдание, през последните години нашите връзки със РСМ бяха вкарани в задънена улица, а заради неспособност и некадърност да се изясни нашата позиция България даже изпадна в изолираност пред своите европейски сътрудници. И тъкмо заради тази причина упованията за компромис от страна на България порастват непрестанно, сподели Румен Радев.

Радев уточни, че служебното държавно управление работи за поддържане на разговора на най-високо равнище със Скопие.

Тук желая да прикани всички партии в България, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление, да си дават доста ясна сметка, че натискът върху България ще се ускорява. И ние имаме потребност допустимо по-скоро от постоянно държавно управление и постоянен Парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски сътрудници, добави президентът.

Двустранните връзки би трябвало да стъпят на ясно контрактувана основа.

Но ние чакаме, изключително след признатата резолюция юли месец в Парламента на РСМ, която циментира неизпълнението на нашия двустранен контракт, чакаме правни гаранции за необратими, устойчиви решения за развиването на нашите връзки, и то освен такива ясни механизми, които би трябвало да забележим, тъй че да бъде изкоренен езикът на омразата. Тази повратна визия за България в учебниците и в музеите, в паметниците, от медиите, даже от политиката на най-високо равнище, сподели Радев.

Ексклузивно за Българска национална телевизия министър председателят на Република Северна Македония разгласи, че чака устойчиво държавно управление в България, с цел да продължат диалозите. И се надява " Европейски Съюз да прояви нужния кураж и да направи решителна стъпка към Западните Балкани ".

Хърватия също поддържа началото на договаряния със Скопие, разгласи хърватският министър председател Андрей Пленкович.

Българска национална телевизия: Смятате ли, че има действителни шансове България и Република Северна Македония да решат разногласието между тях?

Говорих по този въпрос с президента Радев, когато бях в София преди месец и половина. България е в средата на нов избирателен цикъл, тъй че допускам, че с възприятието на натурализъм, което имам, би трябвало да проявим самообладание, до момента в който нямаме ясни следизборни резултати в България, сподели Пленкович.

Президентът Радев подсети, че най-съществен индикатор за европейския път на Скопие е спазването правата на хората с българско съзнание там.

Затова приканих и нашите европейски сътрудници натискът да не бъде единствено върху България. Има неща, които би трябвало да се свършат и те са във фундамента на Европейски Съюз, те са европейските полезности за гражданските свободи, сподели Радев.

В Блед водачите на страните от Западните Балкани показаха разочарованието си от бавния преговорен развой, а Брюксел подсети, че отделя 3 милиарда евро за района за битка с пандемията и 9 милиарда - за вложения.

Европейският съюз е значим за Западните Балкани, само че Западните Балкани са от също такова значение за Европейски Съюз, съобщи Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

От шестте страни в Западните Балкани, Сърбия и Черна гора водят договаряния за присъединение, Албания и Република Северна Македония - чакат начало, а Косово и Босна и Херцеговина са евентуални кандидатки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР