Настояваме сега да се разработи и да се предложи на

...
Настояваме сега да се разработи и да се предложи на
Коментари Харесай

Васил Велев: Политиците счупиха пенсионната система. Данъчният модел не бива да се пипа

Настояваме в този момент да се създаде и да се предложи на Народното събрание законодателна смяна, в която да се разреши като източник за компенсиране да се употребяват освен свръхпечалбите в държавната енергетика, само че и в частната енергетика и това е в благозвучие с ограниченията на Европейската комисия за облагане на тези свръхпечалби. Това съобщи пред Епицентър.бг ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Ето акценти от изявлението:

При тази обстановка данъчният модел не трябва да се пипа. Нови данъчни облекчения ще доведат до още по-голям недостиг, още по-големи заеми и гръцки сюжет.

Ако в действителност Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Еврозоната са ни приоритет, да се съобразим с условията за тях, планирайки бюджета за идната година.

Не чакам в краткосрочна вероятност цената на газа да се възстановява до равнището преди рецесията с доставките на газ.

Ето и самото изявление:

- Господин Велев, към този момент стана ясно, че бизнесът желае обезщетенията за тока за бизнеса да бъдат продължени? Според Вас в в какви размери да бъдат те?

- Вие виждате, че не се задава смяна на обстановката на пазара с електрическа енергия. При нас със закон е уредено тази отплата да продължи до 31 декември като се възвръща надвзетата сума над 250 лв. за мегават. Настояваме в този момент да се създаде и да се предложи на Народното събрание законодателна смяна, в която да се разреши като източник за компенсиране да се употребяват освен свръхпечалбите в държавната енергетика, само че и в частната енергетика и това е в благозвучие с ограниченията на Европейската комисия за облагане на тези свръхпечалби. Цената, на която се доставят сега българските консуматори е следната – за контролирания пазар е 82 лв. за мегаватчас, а за свободния пазар – по този начин и в стопанската система, по този начин и в обществената сфера – обучение, опазване на здравето, просвета, цената е лимит от 250 лв. за мегаватчас.

 

Тоест възвръща се, компенсира се надвзетото над 250 лв.. Смятаме, че не би трябвало да се трансформира тази скица. Чуха се разнообразни гласове, че трябвало да се диференцира помощта, забележете! Това не е помощ! Това е нормализиране на цената, която е изкривена в резултата на изкривения, строшен, дефектирал пазар на едро с електрическата енергия в Европейския съюз.

- Тоест Вие сте срещу диференциацията на тези обезщетения?

- Ако има диференциация, тя би трябвало да е от 250 лв. надолу, а не нагоре. За електроинтензивната промишленост би трябвало да има по-нисък таван. За всички останали този таван, който го има сега. Пак дублирам не е помощ, не а отплата, а е нормализиране на цената, която е изкривена вследствие на изкривения, строшен пазар на търговия на едро с електрическа енергия. Моделът на пазара на електрическа енергия в Европейския съюз е сгрешен. Всички признават това. В Съединени американски щати няма такива изкривявания на пазара на електрическа енергия. Тоест една диференциаци, в случай че се вкара, би трябвало да е в посока дребен брой компании, с цел да се смъкна тавана от 250 лв., с цел да станат конкурентоспособни електроинтензивните предприятия.

 

Да се гледа кой е на загуба и кой е на облага и да се компенсира единствено тези, които са на загуба, с цел да станат всички на загуба, е цялостен нонсенс. Тук не става дума за помощи, а за нормализиране на цената.

-Освен тока, и доставките на газ се оказаха сериозен проблем. Какви неточности се позволиха и кой носи виновността за това?

- Цената е на газа можеше да е по-ниска, в случай че не бяха прекратени доставките по дълготрайния контракт с „ Газпром Експорт “. Поради простата причина, че 30 % от цената по този контракт е доста ниска, обвързани с петролни деривати, а не спот пазара. В момента, както стана ясно, се работи по всички вероятни други възможности без да се изключва възобновяване на доставките от „ Газпром износ “. Тъй като това не зависи единствено от нас, не са разчита извънредно на тези доставки, а се създават всички вероятни други възможности като се търси най-хубава цена.

 

Това е методът, а не да се изискат предложения от избрани компании, определени не е ясно по какъв начин, а да се организира добре проведен търг, на който да се явят всички, които имат предпочитание и опция да го създадат. А не да се селектират евентуалните снабдители и по този метод да се лишим от най-хубави предложения. Посоката е вярна и за шанс и пазарът върви надолу. Но не чакам в краткосрочна вероятност цената на газа да се възстановява до равнището отпреди рецесията с доставките на газ.

- Все повече се приказва за криза, по какъв начин ще се оправи българската стопанска система с това?

Рецесията се вижда на месечна база. Европейската стопанска система отбелязва спад. Българската стопанска система отбелязва също въпреки и по-малък спад. Имаме растеж на стопанската система на годишна база, само че след няколко месеци евентуално ще имаме спад и на годишна база. Българската стопанска система е отворена като над две трети от експорта на страната е за страните членки на Европейски Съюз. За да минем по-леко през тази задаваща се криза, би трябвало да осигурим конкурентни цени на енергоресурсите за българската промишленост. Цената на енергоресурсите, поддръжка за вложенията и човешките запаси са от огромно значение.

- Тъй като тече бюджетна процедура, поради наближаващата криза, какви значими текстове съгласно Вас би трябвало да бъдат признати от бъдещото Народно заседание също така за обезщетенията за силата за бизнеса?

- Нека да е ясно, че обезщетенията за сила не се взимат от налозите и държавния бюджет. Системата се самофинансира. Те се вземат от свръхпечалбите на фирмите, които създават и търгуват с електрическа енергия. Ние сме чист огромен експортьор на електрическа енергия. Около 25 % от производството на ток се изнася на положителни цени. От тази обстановка България печели доста, ние сме в преференциална обстановка. Тези средства са задоволителни, с цел да се осъществя програмата за компенсиране на свръхвисоките цени без да се взимат пари от бюджета. Но е значимо в бюджета да се подсигурява, че този механизъм ще продължи посредством фонда „ Сигурност “ на електроенергийната система. По отношение на бюджета е значимо да вървим към една нормализация с оглед и задачите и националните цели, които сме си сложили – участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Шенген и Еврозоната. Тази инфлация, която имаме и тези дефицити, които се обрисуват вследствие на безразсъдно харчене, популистко харчене...

- Кой е отговорен за това популистко харчене, кого имате поради?

- Очевидно политиците, борейки се за националната обич. Всъщност те счупиха пенсионната система. Хора с най-малък принос и хора със междинен принос към пенсионната система получават идентични пенсии. Не се прави разлика сред обществено обезпечаване и обществено подкрепяне.

 

Пенсията би трябвало да е такава, какъвто е осигурителния принос. Ако един човек получава мизерна пенсия, с която не може да води почтено битие, тогава има обществено подкрепяне. Тези неща не се схващат или не се желае да се схванат, тъй като е по-трудно да се обяснят на хората в сравнение с обилно да се взимат заеми и да се харчи на калпак. Това харчене на калпак при общественото подкрепяне е за сметка на заеми и води до този резултат. Тоест нашите политици са доста великодушни с непознати пари.

- А оферти за данъчни облекчения?

- При тази обстановка данъчният модел не трябва да се пипа. Нови данъчни облекчения ще доведат до още по-голям недостиг, още по-големи заеми и гръцки сюжет. Ще попаднем в дългова серпантина. Има два метода да се понижи големия недостиг – да се понижат разноските или да се усилят приходите. Ние молим към рационално харчене и към целево подкрепяне единствено на нуждащите се, а не разпределяне на пари на калпак. Ако в действителност Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Еврозоната са ни приоритет, да се съобразим с условията за тях, планирайки бюджета за идната година.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР