Настоящата суша достигна тревожно ниво в цяла Турция и оказва

...
Настоящата суша достигна тревожно ниво в цяла Турция и оказва
Коментари Харесай

Прочут турски курорт е пред воден режим заради сушата

Настоящата суша доближи обезпокоително равнище в цяла Турция и оказва надълбоко влияние върху язовир Мумджулар в западната провинция Мугла в страната, се заяви организация Демирорен (DHA).

Нивото на водата в язовира доближи своята сериозна точка, намалявайки до 9 на 100 потенциал. Експертите сигнализират, че сушата ще продължи и през идващите години.

Доцент Джейхун Озчелик от катедрата по водни запаси на университета в Мугла " Съткъ Кочман “ предизвести, че въпреки идните зимни месеци да оказват помощ за повишение на равнището на водата, положението може да се утежнява всяка година.

Мугла, която нормално е една от турските провинции, където се следят умерени превалявания през цялата година, тази година те бяха доста под естествените стойности.

Язовир Мумджулар е един от двата съществени източника на вода за най-елитния туристически курорт Бодрум, в региона. Сега водоизточника е на половината от равнището, което беше преди година. То и тогава беше притеснително с едвам 18 на 100 потенциал. Безводието в региона се обрисува като дълготраен проблем.

Още при започване на сезона кметът на Бодрум Ахмет Арас предизвести, че се чака дефицит на питейна вода в курорта. Тогава той помоли жителите да бъдат спестовни, в противоположен случай е вероятен воден режим в региона. И в този момент постоянно се прекъсва водоподаването заради редица нерешени инфраструктурни проблеми и бързото повишаване на популацията в последните години.

В града по традиция през летните месеци от май до октомври не капва и капка дъжд, само че тази година бяха маркирани и най-топлите месеци юли и август от десетилетия, като температурите трайно надвишиха 45 градуса. Много хотели започнаха да се запасяват с вода, като се снабдиха с огромни водни резервоари. Стана всекидневие камиони водоноски да се виждат измежду натоварения трафик на курортното населено място.


Въпреки че сушата е сериозна, отрицателните резултати, породени от световното изменение на климата, могат да влошат нещата още повече, тъй като предстоящите дъждове този път могат да бъдат извънредно значителни и да причинят порои и наводнения, както се случи предходни години. В светлината на тази опасност Йозлик прикани управляващите да подхващат нужните защитни ограничения, с цел да подсигуряват, че Бодрум остава в сигурност.

„ Ако инфраструктурните проблеми на Бодрум не бъдат решени, репутацията му ще бъде накърнена доста “, сподели той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР