Настоящата ескалация със Запада беше предвидена в оценките на американски

...
Настоящата ескалация със Запада беше предвидена в оценките на американски
Коментари Харесай

Как САЩ гледат на външната политика на Русия

Настоящата ескалация със Запада беше планувана в оценките на американски специалисти от предишни години и е осъществяване на планувани дейности.

На 25 януари 2022 година отчетът „ Обновено съревнование на великите сили: последствия за защитата – въпроси за Конгреса “ влезе в Конгреса на Съединени американски щати.[i] В него се отбелязва, че възобновеното съревнование на великите сили е прието дружно с други съображения в Националната военна тактика на администрацията на Обамапрез юни 2015 година

Този въпрос беше подложен в центъра на тактиката за национална сигурност на администрацията на Тръмп през декември 2017 година и януари 2018 година в Националната тактика за защита, която публично префокусира тактиката за национална сигурност и защита на Съединени американски щати към явен главен фокус върху конкуренцията на великите сили - Китай и Русия. Други доктринални документи на администрацията на Байдън резервират това определение.

Освен това от октомври 2021 година интензивно се употребява такова разбиране като „ стратегическо съревнование “. Именно в границите на това възходящо съревнование Съединени американски щати мислят за своето място и за мястото на Русия в света.

В нов отчет на корпорация Ранд за дълготрайната конкуренция сред Съединените щати и Русия, откривателите правят статистически разбор на хиляди взаимоотношения сред Америка и нейните съперници и преглеждат голям брой проблеми от предходни рецесии, в които Москва е била забъркана.[ii]

Въпреки че отчетът не се концентрира върху спешната дипломация, която се разпростира през днешния ден, създателите означават няколко констатации от своето проучване, които хвърлят светлина върху настоящото напрежение. Тези изводи по едно и също време служат като основа за тактика за деяние по отношение на Русия.

В него се споделя, че „ в продължение на години Съединените щати слагат Украйна и други някогашни руски страни някъде сред пълноправно участие в НАТО и присъединение към негласна съветска сфера на въздействие. "

" Проучването демонстрира, че исторически сходни полумерки са съдействали за обстановки, в които съперниците вземат участие във враждебни дейности, в това число военно заплашване ", не престават аналитиците.

" Русия е загрижена за разполагането на американски ракети и разположението на военни учения в Европа с присъединяване на американски войски ", споделят още американските специалисти.

" Докладът допуска, че сходни въпроси могат да съставляват благоприятни условия за договаряния, защото Русия евентуално ще оцени отстъпките на Съединени американски щати в тези области. Но не е ясно дали това ще бъде задоволително, с цел да промени държанието на Русия в този момент, когато Москва зае максималистична позиция ", се прибавя още в отчета на корпорация Ранд.

" В случай, че Русия в действителност нахлуе в Украйна, Съединените щати може да изискат да разположат спомагателни сили в Европа ", оракулски пишат създателите.

" Заключенията на създателите допускат, че това евентуално ще помогне за въздържане на по-нататъшната съветска експанзия. Подобни нови разполагания обаче би трябвало да бъдат част от по-широка тактика за поддръжка на съдружниците и основните сътрудници на Съединени американски щати.”[iii] - се споделя още.

Въпреки че нито Съединени американски щати, нито НАТО направиха никакви отстъпки, а, в противен случай, започнаха да насочат свои лични контраисквания, ясно е, че Вашингтон схваща опасенията на Русия, само че съзнателно забива обстановката в задънена улица.

В допълнение към нов тип съревнование в Съединените щати, те започнаха да приказват от ден на ден и повече за Голямата тактика, освен във връзка с себе си, само че и по отношение на Русия.

В тази рамка разследващата общественост, военните и политиците от най-високо равнище, да не приказваме за многочислените мозъчни тръстове, също преглеждат външната политика на Русия, постоянно я назовават ревизионистка, експанзионистка и опасност за Съединените щати и техните сътрудници.

Експертите на Ранд разпознават шест детайла от „ оповестената огромна тактика на Русия:

1. Вътрешната неустойчивост и междудържавната война са все по-интегрирана опасност, за която Русия би трябвало да се приготви.

2. Русия ще играе удобна лидерска роля в непосредствения си район, с цел да резервира въздействието си там.

3. Русия би трябвало да е подготвена да отговори както на лимитирани дребни войни в периферията, по този начин и на „ безконтактни “ борби с равни съперници.

4. Москва няма особена потребност да развива експедиционен или извънрегионален боен потенциал и вместо това ще се концентрира върху районните контингенти в периферията си.

5. Целта на Русия не е да отслаби Запада и западните институции; Москва търси селективно съдействие, като подхваща стъпки за ограничение на упоритостите на Запада и смяна на външнополитическото си държание.

6. Русия насочва интернационалното си политическо и икономическо внимание към това, което назовава " нови центрове на мощ " - като Бразилия, Индия, Китай и страните от Персийския залив и Азиатско-тихоокеанския район - и надалеч от Запада, който, съгласно нея наподобява е в условен крах. “[iv]

Този крах не се загатва инцидентно и е обект на постоянна операция и политическа интерпретация. Базираната във Вашингтон CSIS, която от доста години организира стратегия за Русия и Евразия, в друго проучване вкарва такова разбиране като „ стратегически консерватизъм “, което преглежда като едно от направленията на външната политика на Руската федерация.

В него се споделя, че " стратегическият консерватизъм отразява концепцията, че политическите и културните желания могат да се употребяват като принадлежности за въздействие. "

" Той обгръща характерен набор от средства, употребявани от Кремъл (а от време на време и Руската православна черква и други организации) за реализиране на редица съветски цели във вътрешната и външна политика ", не престават от CSIS.

" Тази идея преувеличава цената на обичаите и традициите, поставяйки на напред във времето безусловното почитание към йерархията (режима или религиозното превъзходство) и груповите ползи пред ползите на индивида ", пишат още американските специалисти.

" Стратегическият консерватизъм постоянно се дефинира като опълчване на западните демократични идеали за плурализъм и демократизъм, в отбрана на дейностите на Русия и в поддръжка на дълголетието на режима на Путин[v] ", размишляват те.

Авторите също по този начин пишат, че „ бързите и дестабилизиращи промени в Русия през 90-те години на предишния век принудиха Кремъл да реконструира облика на велика мощ за Русия въз основа на нейните исторически обичаи, като сътвори „ морална рамка “.

" Тази конструкция пази тези обичаи и подрежда вътрешния и интернационалния пейзаж в сходство с избрани полезности, като „ дадената от Бога полезност на многообразието сред нациите “ и нуждата от „ многополюсен международен ред, учреден на плурализъм от култури “, по думите на съветският президент Владимир Путин.

" Православната религия е моралният съдия на тази рамка. В очите на Руската православна черква всяко изпитание за поощряване или гарантиране на тъждество с други религии или полезности се преглежда като нездравословно и в последна сметка унищожаващо неповторимата морална и културна цивилизация на Русия ", изясняват американските анализатори.

" Всички промени би трябвало да бъдат деликатно следени, с цел да не се нарушава политическият статус или културната еднаквост в тази рамка ", споделят те за съветската тактика.

Отбелязва се, че този метод основава разказ за упадъка на Запада, където обичайните фамилни полезности се унищожават, а на тяхно място нападателно се постанова LGBTQ+ „ културата “.

Естествено, не всички политически сили на Запад приветстват сходен „ прогрес “, който основава неповторима опция за Москва да откри публични връзки с тях и даже да окаже поддръжка.

Авторите споделят, че „ недоволството и негодованието, породени от бързите обществени промени, сплотиха разнообразни политически сили, които намират леговище в традиционализма и изобличават „ декадентския Запад “.

В необятен идеологически набор Русия се нарежда като бранител на обичайния ред и консервативните полезности - политическо и културно олицетворение на Третия Рим.

" Кремъл усилва това обръщение посредством американски и европейски консервативни мрежи и човеци и го предава посредством медийна екосистема, която се пресича с десни и популистки кръгове ", настояват специалистите на Ранд.

" Понякога тези послания могат да радикализират хората ", теоретизират те.

" В Украйна, да вземем за пример, се оповестява, че православни задгранични бойци се причислиха към спора в източната част на страната от чужбина в поддръжка на подкрепяните от Русия сепаратисти, за които считат, че имат праведна идея ", изясняват американските анализатори.

" Признаването на потреблението от Русия на стратегически консерватизъм и идентифицирането на неговите принадлежности и източници на финансиране е съществена част от разбирането на зловредното въздействие на Русия ", безапелационни са от корпорация Ранд.

" За да попречат на Русия да подклажда обществените и културните разделения на Запад, Съединените щати би трябвало да признаят, че Русия в последна сметка се стреми да подкопае демократичния принцип на ценене на правата и религиозните свободи на личността ", настояват те.

Ясно е, че Съединени американски щати се опасяват от повишаването на консервативните безредици в личната си страна, само че също по този начин желаят да трансферират отговорността за вътрешните проблеми върху Русия.

По сходен метод, друго изследване на CSIS отбелязва, че „ неотдавна оповестената съветска тактика за национална сигурност акцентира смисъла на „ обичайните съветски духовни и морални полезности “ и ги вижда като застрашени от западнизация “.

В същото време се твърди, че позицията на Русия по отношение на неутралитета на други страни съгласно швейцарския модел не е нищо друго с изключение на мит. Това се прави за сякаш да се предотврати съдействието със Запада и изключително с НАТО.[vi]

Ако обаче обърнете внимание на формалното изказване на генералния секретар Йенс Столтенберг, тогава всяка страна може да избере за себе си модела на сигурност, който счита за най-оптимален. Така че за какво благосклонността на Москва към неутралните сили провокира такова отменяне? Сигурно заради обстоятелството, че не са спътници на Съединени американски щати и НАТО и се пробват да запазят суверенитета си.

В този подтекст изключително американските създатели са загрижени за двустранните връзки на Русия с страните на Балканите. По-специално те настояват, че „ Съединените щати и Европейският съюз от дълго време са двусмислени по отношение на определянето на ползите си в Западните Балкани. "

" Русия се възползва от тези години на неуважение и се възползва от вакуума на властта в някогашна Югославия, с цел да завоюва икономическо и политическо въздействие. Понастоящем районът е в челните редици на потреблението на евтини тактики от Русия за разширение на своето световно въздействие и подкопаване на ползите на Запада ", настояват американците. [vii]

Като противопоставяне на дейностите на Русия се предлага да се употребява мрежата от центрове на НАТО, както и да се координират дейностите на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Като образец за сходно опълчване може да се уточни особено проучване, направено въз основата на Центъра за върхови достижения на НАТО за стратегически връзки в Рига, озаглавено „ Руският медиен пейзаж: структури, механизми и технологии на осведомителните интервенции “.[viii]

Там да вземем за пример се споделя, че „ осведомителното въздействие на Русия разшири прилаганите способи за произвеждане и разпространяване на най-продавания информативен артикул – полуистини през оценения интервал ".

" Това, което специалистите назоваха „ постистини “, в този момент постоянно се назовават „ полуистини “. „ Постистината “ се дефинира като откровени неистини и измислици, които притеглят страстите и пренебрегват обстоятелствата.

" Отличителният белег на „ полуистината “ е комбинацията от истина и мълчание; Има истина, само че не цялата. Това не са обстоятелства, а фрагменти от тях ", настояват американците.

" Информационен артикул, употребяващ формата „ полуистина “, е по-ефективен, защото е съпроводен от препратки към разнообразни източници, в това число безусловно надеждни, и по този метод основава илюзията за правота на информацията ", споделят те.

" Използването на тази техника изисква висока компактност на прехвърлянето на информация сред хората и системите, при която „ фрагменти от обстоятелства “ могат свободно да се смесват с желанието да образуват подправена мозайка от „ полуистини “. Този способ се употребява необятно в съветските действия за осведомително влияние ", считат анализаторите.

Въпреки че е явно, че Съединени американски щати и западните медии употребяват този способ, задоволително е да погледнем формалните изказвания на Държавния департамент на Съединени американски щати и Белия дом против Русия, с цел да открием в тях несъответствия с действителността.

Разбира се, американските експерти по обмисляне на външната политика имат мощен интерес към отбранителните качества на Русия. В това отношение заслужава внимание проучването „ Бъдещето на съветските военни “, направено и оповестено от корпорация Ранд през 2019 г.[ix]

Според създателите Русия ще модернизира и укрепи средствата за противовъздушна защита и далечни бойни, разследващи и разследващи качества.

В съпоставяне с 2008 година доста се е подобрило качеството на подготовката на специфичните елементи, ВДВ и мобилните елементи. Новата хибридна конструкция усилва способността за противопоставяне на НАТО или даже на Китай при положение на въоръжен спор.

По-специално, проучването съдържа следните рекомендации:

- За да се реализиран ползите на Съединени американски щати, американската войска ще би трябвало да се конкурира с Русия в разнообразни райони и обстановки, като в същото време лимитира разноските и капацитета за ескалация.

- Желанието на Русия за стратегическо въздържане и вътрешна сигурност има защитителен темперамент, само че въпреки всичко съставлява опасност. За да се сведе до най-малко рискът от непреднамерена ескалация, политиците в Съединени американски щати би трябвало да са настроени към усещането на Русия.

- Желанието на Русия за районно владичество съставлява опасност за американските сътрудници като Грузия и Украйна. Продължаващите експедиционни интервенции на Русия могат също да доведат до директна или непряка борба с Русия и нейните сътрудници отвън Европа.

Съединени американски щати могат да подобрят качеството на партньорските и съюзническите сили за сигурност посредством подсилване на нишови области като задгранични офицери, звена за подкрепяне на сигурността, осведомителни интервенции и военномедицински елементи.

- Американските военни би трябвало да се приготвят за пряк спор с Русия, като проучат способи за възстановяване на личните си качества, в това число (1) изследване на благоприятни условия за противопоставяне на съветския заобиколен огън, удари на далечни дистанции, разузнаване и разследващи способности; кибернетична и електронна война; и противовъздушна и противоракетна отбрана; (2) подсилване на комуникацията; позициониране, навигация и време; както и разузнаването и информация; и (3) създаване на многодомейни войни и свързани концепции за справяне с съветските контрамерки и качествата за отвод на зона.

Постоянните полети на разследващи самолети от страни от НАТО наоколо до границите на Русия отчасти извършват тези задания.

При разбора на външната политика на Русия ролята на Москва в сирийското урегулиране не убягна от възгледите на американските специалисти.

Беше маркирано, че „ ключът към триумфа на интервенцията са нейните лимитирани цели, които са ориентирани към отбягване на сюжет на пресилване, сходен на сюжета на Съветския съюз в Афганистан. "

" Военната акция на Москва обезпечава най-вече въздушна поддръжка, само че включва военноморски съставен елемент и дребен брой елитни сухопътни сили; това тясно покритие го направи финансово наличен ", споделят американците.

" Москва разчиташе на други участници, основно Иран и ирански прокси, с цел да свършат тежката работа ", считат те.

" Този метод включваше работа с всички съществени играчи в района, в това число тези в спор на сирийския спектакъл на военните дейности, позициониране на Русия като медиатор и усилване на въздействието на Москва ", написа в разбора. [x]

Съединените щати регистрират, че десетки хиляди съветски военнослужещи са минали през Сирия, което усили бойната подготовка, а осъществяването на разнообразни задания сподели успеваемостта на оръжейните системи съветско произвеждане.

В отчет на Ранд за военните интервенции на Русия, оповестен през 2021 година, се показва, че „ измененията на място в постсъветска Евразия, които съставляват външна опасност или възприемането на бърза смяна в районния баланс или статус на Русия по способи, които са в несъгласие с ползите на Москва, би трябвало да бъдат обсъждани като евентуални задействащи фактори за военни дейности. "

" Москва няма да се поколебае да работи, в това число с потребление на мощ, в непосредствена непосредственост до нея ", настояват още те.[xi]

Отношенията сред Русия и Китай също се правят оценка. Тед Снайдер твърди, че „ макар че връзките са се засилили, те, в сходство с проектите и политиките на двете страни, не са се трансформирали в съюз; само че във военно отношение те са на равнище квазисъюз. "

" Но макар че връзките, които се развиват сред двете страни, са извънредно близки, те не са без проблеми ", твърди Снайдер.

" Има и различия. Докато Китай упреква Съединени американски щати в навлизане и интервенция във вътрешните работи на суверенните страни и в рецесията в Украйна, той не е склонен с анексирането на Крим от Русия. Въпреки че и тук Китай поддържа Русия ", твърди той.

" В някои среди има и безпокойствие по отношение на евентуалната икономическа взаимозависимост на Русия от Китай. Но по време на решението да се обърне към Китай Русия ясно видя, че алтернативата е известна взаимозависимост от Съединените щати и наложително послушание на тях ", показва той.

" Освен това... икономическото владичество на Китай не е безусловно нещо, от което Русия би трябвало да се опасява повече, в сравнение с Канада би трябвало да се опасява от икономическо владичество на Съединени американски щати ", написа анализаторът [xii]

Съединените щати също наблюдават деликатно обстановката в Югоизточна Украйна. Андрю Лосен от CSIS разяснява вероятното признание на ДНР и ЛНР от Русия, че „ чиновници на западното разузнаване неотдавна приказваха за опцията за съветска интервенция под подправен байрак в Украйна ". [статията е написана преди войната, б.р.]

" Успешен случай може да даде съображение на Русия да твърди, че Украйна не съблюдава Минските съглашения и не и е оставен различен избор, с изключение на да признае ДНР и ЛНР и да даде военна помощ за отбрана на жителите от експанзия ", споделя американският специалист. [xiii]

Но факт е, че Киев по този начин или другояче не съблюдава Минските съглашения, а въоръжените сили на Украйна постоянно обстрелват цивилни в Донбас. Като цяло в обявата се вижда, че създателят следи полемиките за допустима експанзия от страна на Украйна и се пробва да я показа с противоположен знак, т.е. да трансферира отговорността върху Русия.

Що се отнася до общоприетите действия в региона на съветската външна политика, Съединените щати са загрижени за научно-техническото съдействие с други страни, защото това подкопава техните монополи.

През октомври 2021 година Центърът за контраразузнаване и сигурност на Националното разузнаване на Съединени американски щати разгласява обзор на сериозните технологии. Там бяха посочени и напъните на Русия в развиването на нови технологии и научни центрове.

Казва се, че „ Русия преглежда развиването на напреднала просвета и технологии като приоритет за националната сигурност и има за цел да настигне Съединени американски щати посредством потреблението на разнообразни законни и противозаконни механизми за трансфер на технологии в поддръжка на напъните на национално равнище, в това число нейните военни и разследващи стратегии. "

" Тези дейности включват потребление на противозаконни мрежи за публични поръчки, търсене на трансфер на технологии посредством взаимни предприятия със западни компании и условие на достъп до първоначален код от софтуерни компании, които желаят да продават своите артикули в Русия ", пишат те.

" Русия от ден на ден се обръща към набирането на гении и интернационалното научно съдействие, с цел да напредне във вътрешните проучвания и разработки (НИРД), само че рестриктивните мерки на ресурсите я принудиха да концентрира личните си старания за научноизследователска и развойна активност върху няколко основни технологии, като военни приложения на изкуствения разсъдък ", изясняват американските анализатори.

Руският инструментариум за придобиване на непозната технология включва, само че не се лимитира до:

• Разузнавателни услуги

• Международно научно съдействие

• Академично съдействие

• Съвместни предприятия и бизнес партньорства

• Нетрадиционно събиране (включително кооптирани вътрешни лица)

• Подбор на гении

• Чуждестранни вложения

• Междуправителствени съглашения

• Правни и подзаконови актове.”[xiv]

Такъв лист явно е изработен за демонизиране на Русия, защото в действителност съдържа знак за тъждество сред законни и противозаконни дейности. И задачата на сходна демонизация е оптималната изолираност на Русия от външния свят. Неслучайно Москва непрестанно е застрашена със наказания под измислени предлози.

[i] https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R43838

[ii] https://www.rand.org/blog/2022/01/weekly-recap-january-21.html

[iii] https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA720-2.html

[iv] https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR4238.html

[v] https://www.csis.org/features/kremlin-playbook-3

[vi] https://www.csis.org/analysis/russias-hybrid-aggression-against-georgia-use-local-and-external-tools

[vii] https://www.realcleardefense.com/articles/2020/08/08/countering_russias_influence_operations_in_the_balkans_115532.html

[viii] https://stratcomcoe.org/publications/russian-media-landscape-structures-mechanisms-and-technologies-of-information-operations/215

[ix] https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3099.html

[x] https://www.lawfareblog.com/russias-strategic-success-syria-and-future-moscows-middle-east-policy

[xi] https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA444-3.html

[xii] https://responsiblestatecraft.org/2022/01/26/how-deep-are-russias-ties-with-china/

[xiii] https://www.csis.org/analysis/will-russia-recognize-self-declared-separatist-republics-eastern-ukraine

[xiv] https://www.dni.gov/files/NCSC/documents/SafeguardingOurFuture/FINAL_NCSC_Emerging%20Technologies_Factsheet_

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР