Настъплението на руските войски на запад след освобождаването на Авдеевка

...
Настъплението на руските войски на запад след освобождаването на Авдеевка
Коментари Харесай

Как руските войски изместват украинската отбрана след Авдеевка

Настъплението на съветските войски на запад след освобождението на Авдеевка въобще не е спряно. ВСУ към този момент дни наред не могат да се закрепят на никоя отбранителна линия, освен това освен в Авдеевско направление. Какво се случва на линията на бойно прикосновение в зоната за СВО и към какво ще се прицелва съветската войска през идващите седмици?

След освобождението на Авдеевка частите на съветските въоръжени сили поддържат висок ритъм на придвижване в този сектор от линията на бойното прикосновение. Врагът се опита да сътвори небрежно нови линии на защита на запад от града по линията Степовое - Бердичи - Орловка - Ласточкино - Тоненкое - Северное. Но във вторник, 27 февруари, съветските десантни елементи заеха първата линия (Степовое, Ласточкино, Северное) и започнаха интервенции за заемане на втората линия.

В редица случаи врагът просто изоставя позициите, некадърен да издържи на удари с авиобомби и щурмови интервенции. Откритите пространства (полета, насаждения и дерета) на запад от Авдеевка минаха под контрола на въоръжените сили на РФ съвсем без пердах.

За това си има пояснение. На първо място, организирането на защита на нови рубежи е извънредно скъпо и трудоемко, изисква голямо количество техника, експерти и най-важното - време. Руските войски не дават на ВСУ да се закрепят, като непрестанно оказват напън върху тях, най-вече с далекобойни оръжия.

ВСУ, както в този момент се оказва, въобще не са били подготвени бързо да изоставен Авдеевка. Освен това наподобява, че съперникът не може да издържи директен конфликт с съветските войски отвън авансово укрепени позиции. ВСУ могат да се придържат към дълготрайни, от дълго време готови укрепени региони, само че с непрекъснатия ритъм на съветската атака отвън тези позиции те са принудени да правят отстъпка.

Зад новата линия на защитата на ВСУ, която се е развила в Авдеевския бранш сега (условно към Орловка), се отваря празно пространство, в което няма естествени трудности, които да служат като опора за нови отбранителни укрепления. Нищо сходно няма до идващите огромни селища на Донбас, на първо място Красноармейск (Покровское). Врагът не е укрепил дребните села там по никакъв метод. Просто не е считал, че е належащо.

Единственото ограничаване за напредване напред в тази посока може да са старите позиции на ВСУ по фланговете. Например, идващото „ барикада “ е планувано за Курахово, което със самия факт на съществуването си основава флангова опасност за настъплението на Авдеевската група на съветските въоръжени сили.

Показателна в това отношение е обстановката на различен сектор от линията на прикосновение, западно от Артьомовск. Вражеските позиции пред Часов Яр в селата Красное (Ивановское) и Богдановка изглеждаха доста мощни. Но съветските въоръжени сили започнаха да се придвижват там не челно, а от север, изтласквайки укрепените региони на ВСУ. В резултат на това до вторник щурмовите групи са напреднали съвсем до центъра на селото. Няколко височини бяха заети по едно и също време, отваряйки пътя още на запад.

Тази маневра е ясно забележима на сателитни фотоси на региона, където се виждат линиите на вражеските окопи южно от Красное. Очевидно ВСУ са се страхували от придвижването на съветски щурмоваци от тази посока, от Клещеевка. Самите руини на Клещеевка сега са на практика заобиколени, само че тази посока е станала второстепенна за придвижване към Часов Яр. Първите квартали на Часов Яр - източно от канала, където са ситуирани подразделения на ВСУ - в този момент са обект на непрекъснат обстрел от съветска артилерия и Върховен касационен съд, което не разрешава на съперника да маневрира с запаси и да се върти.

Противникът трансферира множеството от запасите, налични до началото на февруари, в Купянск. В Киев считат за цел стабилизирането на фронта край Купянск. Киевското командване стимулира упоритото си задържане на зоната към Купянск с обстоятелството, че загубата на този възел ще докара до това частите на съветските въоръжени сили да стигнат чак до Харков.

Но най-важното, което сега вършат разузнаването и управлението на ВСУ, е да се дефинира къде след Авдеевка ще бъде нанесен новият главен удар на съветската атака. Факт е, че сега съветските въоръжени сили поддържат военен ритъм по цялата линия на прикосновение. Няма сектор от фронтовата линия, където да не са маркирани сполучливи щурмови дейности. Стратегията на „ многократни ухапвания “, прилагана сега от съветските войски, докара до анархия на държанието на съперника и прахосване на неговите запаси.

Например, първите щурмови отряди на съветските въоръжени сили в нощта против вторник към този момент навлязоха в село Терни в посока Лиман и се закрепиха там. Движението към Терни въобще не спря за ден в продължение на няколко седмици, оставайки в сянката на по-големи събития в Авдеевско направление и към Работино. И в този момент ненадейно се оказа, че в този бранш частите на съветските въоръжени сили са достигнали изцяло нови позиции, заплашвайки да се придвижат по-на запад към Лиман и да висят над Северската формация на съперника.

В Киев има основателни опасения, че нови обилни пробиви на съветски елементи могат да доведат до срив на украинската защита и преместване на бойните дейности в по-западни региони на Украйна.

Освен това съвсем цялата линия на бойно прикосновение, като се изключи региона на Часов Яр, е толкоз разпокъсана, че съветските въоръжени сили имат опция да получат оперативно пространство в няколко посоки по едно и също време. Дори западната преса към този момент интензивно написа, че съветските въоръжени сили са в положение да обезпечат щурмови интервенции в две или три зони по едно и също време. Никой не знае коя в последна сметка ще се окаже главната.

Възможно е да няма „ основна “ посока на влияние, най-малко в класическия смисъл на това разбиране. Новата военна действителност предложи на съветските въоръжени сили нова тактичност: придвижване в дребни щурмови групи с мощна поддръжка от артилерия и тежки авиационни бомби. По този метод се обезпечава заемането на опорните пунктове на съперника и едвам по-късно благодарение на танкове се прочистват огромни открити пространства.

С други думи, релативно огромни обитаеми места, превърнати от врага в опорни пунктове, се трансформират в нещо като обща посока, вектор на придвижване. Например, на 40 километра западно от Авдеевка се намира Покровское (Красноармейск). Това явно е идната цел за съветските войски. Но придвижването към тази цел може да не е непосредствено, а да бъде ориентирано от нуждата да се заобиколят и унищожат отбранителните линии на врага.

При Часов Яр е дейно придвижването на съветските въоръжени сили не по права линия, а от фланговете, заобикаляйки вражеските укрепени региони южно от Красное. Близо до Купянск интервенциите, които притискат врага, се правят по права линия, а непредвидените щурмови интервенции в покрайнините на този сектор от фронта (Терни) водят до нови закани от обграждане на отбраняващите се елементи на ВСУ.

Може би през идващите дни ще забележим идващите настъпателни интервенции на съветските въоръжени сили по линеен модел: обкръжаването на Курахово посредством окупацията на Красногоровка, достъп до височините южно от Часов Яр, придвижване към Северск, достъп до снабдяването линии на Угледар, секване на канала в Терни, разтрошаване на защитата на съперника на запад от Авдеевка и доста други. Нито едно от тези посоки няма да бъде „ основно “ или „ главно “, само че всяко от тях ще сътвори предпоставки за по-нататъшното освобождение на Донбас.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14643Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед19778Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед82790Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед124850Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед13060Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376781Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед124850Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116198Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101000Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед94228Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:Посл
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР