Наследниците на Петр Келнер успяха в последния момент да слеят

...
Наследниците на Петр Келнер успяха в последния момент да слеят
Коментари Харесай

Собственикът на Теленор и bTV постигна сделка за създаването на петата най-голяма банка в Чехия

Наследниците на Петр Келнер съумяха в последния миг да слеят чешката си банка с по-голям локален съперник — приключвайки дълго жадувана от милиардера договорка девет месеца след гибелта му в злополука с хеликоптер, написа Bloomberg.

Акционерите на Moneta Money Bank утвърдиха в понеделник комплицираната транзакция, с която получават Air Bank Group от PPF Group на фамилията на Келнер. Стойността на договорката е $1,2 милиарда

И PPF, и мениджмънтът на Moneta обявиха, че сливането ще сътвори по-голям и печеливш локален съперник на банковия пазар в Чехия, доминиран от подразделения на KBC, Erste и Societe Generale. След като получи утвърждение от регулаторите, договорката ще сътвори петата най-голяма банка в страната с към 510 милиарда крони активи, 2,5 млн. клиента и най-голямото портфолио от потребителски заеми.

За да усили шанса си за договорка от третия и финален опит, PPF, която има Теленор България и bTV Media Group, построи съвсем 30 % дял в Moneta през годината. Транзакцията ще бъде финансирана най-много посредством новоемитирани акции на Moneta, а резултатът от нарастването на капитала ще покаже дали PPF ще има надзор над новата банка.

За разлика от множеството покупко-продажби на капиталовата компания, тази се разви пред очите на публиката поради спор с Petrus Advisers, която има към 10 % в Moneta. Лондонският фонд бе ясно изразен критик на договорката.
 PPF търси разновидности за продажба на част от бизнеса си в Азия
PPF търси разновидности за продажба на част от бизнеса си в Азия

След несбъднат дебют на борсата преди 2 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР