Наследниците на известния карловски художник Петър Николов, който почина преди

...
Наследниците на известния карловски художник Петър Николов, който почина преди
Коментари Харесай

Наследници на голям карловски художник дариха негови картини...

Наследниците на известния карловски художник Петър Николов, който умря преди година, направиха скъпо подаяние на туристически комплекс „ Старинно Карлово “. Проф. Лолита Николова и брат й Даниел подариха няколко картини на надарения им татко. Те ще бъдат изложени в Бухаловия хан, с цел да могат всички гости да се насладят на творчеството на Петър Николов.

Лолита Николова и брат и Даниел решили във връзка годишнината от гибелта на татко им да създадат това подаяние, уверени, че и той би постъпил по този начин, а също че би се зарадвал, в случай че Лолита и Даниел го създадат

Старо Карлово е беше обичано място на татко ми и беше една от главните тематики в неговото творчество, споледи дъщерята на художника – проф. Лолита Николова.



Дарението бе връчено на ръководителя на комплекс „ Старинно Карлово “ Деспа Ненова. На късата гала участва и кметът на Климент Мано Манов. Той напомни, че доста от картините на Петър Николов се намират в експозицията на читалището в селото. Петър Николов е родом от Климент, за това той е освен карловски, само че и климентски художник и ние доста се гордеем с този факт, сподели Манов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „ Свети Климент Охридски” компетентност „ Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като надарен художник и последователно това става негова специалност.

Родното му село Климент, Карлово и карловските дворове са съществена тематика в неговото творчество на художник. Има проведени голям брой независими изложения у нас и в чужбина. През 2016 година прави огромно подаяние от своите картини за разкриване на музейна колекция в родното си село Климент. Носител е на премията на Карлово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР