Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета почетоха

...
Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета почетоха
Коментари Харесай

Родственици почетоха паметта на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета

Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета уважиха през днешния ден паметта им пред паметника на героите от въоръжената опозиция против комунистическия режим, построен в центъра на Сливен през 2001 година от Съюза на репресираните от комунистическата тирания. Днес, 12 декември 2022 година, се навършват 71 години от убийството на първите 11 горяни от Втората Сливенска горянска чета (1950-1951). Те получават смъртни присъди отпред с командира на четата Георги Маринов – Търпана и присъдите са изпълнени на 12 декември 1951 година

На 27 декември 1951 година са изпълнени смъртните присъди на още 3-ма горяни от четата, а на 29 декември същата година – още двама горяни – общо 16 души със смъртни присъди от Втората Сливенска горянска чета. Наследници на починалите горяни от сливенските селата Желю Войвода, Блатец и гр. Кермен, Сливенско, сервираха през днешния ден венец и цветя на паметника на горяните и се поклониха пред тяхната всеотдайност в името на свободна и самостоятелна България.

„ Когато са изпълнени присъдите околните на убитите горяни не са позволени до телата им, нито им е разрешено да се провеждат погребението им “, съобщи пред Станка Георгиева, чийто татко Георги Русев, укривател и горянин във Втората Сливенска горянска чета, е погубен на 27 декември 1951 година, когато е изпълнена смъртната му присъда. „ Комунистическата власт тогава не е дала никакви обяснения за лобното им място. На всички близки е написано еднообразно, че наказаните са заровени в Могилски гробища в Стара Загора и край “, описа още тя.

 goriani-pametnik2.png

Венец и цветя пред паметника на Горяните от Втора Сливенска горянска чета, повдигнат в центъра на Сливен от Съюза на репресираните от комунистическия режим, фотография: Станка Георгиева

„ И до ден сегашен ние не знаем къде са гробовете им “, споделя с болежка Станка Георгиева. Тя си спомня: „ Ние не сме получавали смъртен акт, а известие за гибелта, че татко ми е умрял. Бях с майка ми, когато я извикаха в селсъвета да подпише известието. Присъдата на татко ми е изпълнена тъкмо против Новата 1952 година “.

Освен нея през днешния ден респект пред горяните отдадоха и един от синовете на горянина Кольо Урумов от село Блатец, както и внуците на Митьо Ганев от гр. Кермен, област Сливен, който е бил касиер на Втора Сливенска горянска чета. Вечна памет на героите от горянската антикомунистическа опозиция!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР