Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е

...
Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е
Коментари Харесай

Наследници на Талев питат Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата му в Прилеп

Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лева дарения за къщата на писателя в Прилеп. Ето какво написаха във Facebook наследниците на Димитър Талев във връзка проведения от тях митинг:

НИЕ, НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ, ОБЯВЯВАМЕ ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПЪЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ Пожарна охрана КАЗУСА ЗА РОДНАТА КЪЩА НА ПИСАТЕЛЯ В ПРИЛЕП!

Бездействието е по две линии. Първата:

Правителството на Гълъб Донев, с решение номер 421 от 2 юни 2023 година, даде кардинално единодушие за закупуването на къщата. В решението е написано да се дадат следващи указания към Министерството на културата и към други институции, които да работят по проблема. Вече съвсем 4 месеца действителни дейности не са осъществени. 

Искане: Незабавно страната да влезе в директни договаряния със собственичката на къщата. Да закупи родния дом на Талев и да го трансформира в музей или в културен център, каквото е настояването на целия български народ, на собственичката и на нас - Талевите наследници! 

Втората:

Народният представител Манол Пейков, който още през април месец събра ДАРЕНИЯ (около 200 000 лв., каквато е и оповестената цена на къщата) за закупуването на къщата от фондацията му “Манол Пейков и другари ”, бездейства безусловно безпричинно от всяка позиция, в това число и от юридическа. Вече 6 месеца той не подхваща дейности за покупко-продажбата, а упреква нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно закъснение съгласно адвокати е невероятно, а спънки за такава частна договорка на практика не съществуват. За сходна договорка са нужни най-много 2 седмици, а не 6 месеца.

Искане: 

1. Незабавно Манол Пейков да уточни съответно какъв тъкмо е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и посредством документи, а не посредством статуси във Facebook. 
2. Да уточни каква е събраната до момента сума за тези 6 месеца за къщата, тъй като сигурно тя се е нараснала за посочения интервал. 
3. Да подари събраните средства на страната, в случай че са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата. Най-доброто решение е къщата да бъде държавна благосъстоятелност. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда прекомерно нестабилно и несигурно бъдеще. 



Очакваме българският народ да застане зад нас в справедливата идея, която е към този момент на над четвърт век, а точно - къщата на Димитър Талев в Прилеп да се върне в български ръце! Очакваме протестни дейности в Сандански, Пловдив и Русе, за които ще ви уведомим навреме.

Протестът ще се организира на 02.10, понеделник, от 12:00 пред Министерството на културата. Нека всеки носи творба на Димитър Талев в ръка, с цел да покажем признателността си към най-големия ни български публицист от Македония, приканват протестиращите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР