Наследницата на значително богатство Марлене Енгелхорн иска да преразпредели 25

...
Наследницата на значително богатство Марлене Енгелхорн иска да преразпредели 25
Коментари Харесай

Богата наследница раздава 25 млн. евро в Австрия

Наследницата на доста благосъстояние Марлене Енгелхорн желае да преразпредели 25 милиона евро в австрийското общество. Схемата, по която ще стане това, бе показана от Енгелхорн по време на конференция, оповестиха през днешния ден австрийски медии. 

Намерението на Енгелхорн е да върне на обществото 90 % от активите си. Създадена по нейна самодейност комисия, наречена " Добър съвет за преразпределение ", ще реши какво да прави с 25 милиона евро. Комисията ще се състои от 50 души, определени на инцидентен принцип.

Енгелхорн акцентира, че самата тя няма да има думата по този въпрос. Изключени са противоконституционни, нечовешки и насочени към облага цели. " Винаги съм казвала, че желая да преразпределя най-малко 90 %, а в този момент най-сетне става въпрос за това преразпределение ", сподели Енгелхорн на конференцията.

32-годишната студентка по германистика получава това завещание от своята родена във Виена баба Трауди Енгелхорн-Векиато, която е умряла в Швейцария през есента на 2022 година. Трауди Енгелхорн-Векиато е била омъжена за Петер Енгелхорн, внук на създателя на немската химическа компанията БАСФ (BASF) Фридрих Енгелхорн, чието положение се прави оценка от списание " Форбс " на 4,2 милиарда $, написа вестник " Стандард ". Марлене Енгелхорн изяснява необичайния си ход по следния метод: " Когато се разпределят огромни положения, това визира всички ". Тя желае решението да бъде взето в границите на либерален развой: " Ако приемате демокрацията съществено, би трябвало да ѝ дадете късмет. " И да се довери на хората.

Богатството в Австрия явно е разпределено неравномерно и това е незаслужено, австрийското радио ОРФ цитира наследницата и изяснява претекстовете за постъпката ѝ: най-богатият един % от популацията в Австрия има съвсем 50 % от всички активи, с всички отрицателни последствия от това върху обществената конструкция, политическата система и медийния пейзаж. " Това подсигурява, че демокрацията е застрашена от непропорционалното въздействие на няколко богати хора ", декларира Енгелхорн.

Държавата обаче не прави нищо по този въпрос и не извършва мандата си да полза благосъстоянието и наследствата с налози. Ето за какво тя поддържа концепцията за цивилен съвет по модела на Съвета по климата. 

Австрийският ежедневник " Клайне цайтнунг " дава обяснения за метода, по който ще се образува съвета, виновен за систематизиране на благосъстоянието и финансиран от Енгелхорн, съветът към този момент е в развой на основаване. Тези дни се изпращат 10 000 писма с предложения. От тези инцидентно определени членове в двуетапен развой ще бъдат определени 50 души и 15 заместващи членове, представителни за хората над 16-годишна възраст в Австрия. След това от март до юни този " Добър съвет за преразпределение " - съпроводен от екип от модератори и специалисти - ще създаде хрумвания за справяне с разпределението на благосъстоянието и ще вземе решение за преразпределението на 25-те милиона евро. Заседанията ще се проведат в границите на шест уикенда в Залцбург, като всеки ще получи надбавка от 1200 евро на уикенд.

В известие за медиите ръководителят на Камарата на труда Ренате Андерл изрази " огромно почитание " към Енгелхорн за нейното решение. Камарата на труда също се базира на последните данни на Европейската централна банка, съгласно които Австрия е на второ място по централизация на благосъстояние в еврозоната.

Подкрепа пристигна и от " Зелените ", които се изрекоха в интерес на налог за наследниците на милионери. Обединението на австрийската промишленост обаче още веднъж се разгласи изрично срещу въвеждането на налог върху благосъстоянието и наследството, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР