Наследникът на империята на банановия крал Алваро Нобоа е изправен

...
Наследникът на империята на банановия крал Алваро Нобоа е изправен
Коментари Харесай

Милиардерският син, който обеща твърда ръка срещу наркобандите в Еквадор

Наследникът на империята на банановия крал Алваро Нобоа е изправен пред предизвикването да постави завършек на задушаващата власт на многочислените наркобанди в Еквадор, който преди време беше кей на мира, само че се трансформира в насочна точка за доставките на кокаин към Съединените щати и Европа.

Заемайки поста до края на теоретичния мандат на подалия оставка президент Гилермо Ласо, който свика предварителни избори, с цел да избегне импийчмънт по обвинявания в корупция, Даниел Нобоа към този момент възнамерява преизбирането си през 2025 година

Но с цел да се случи това, той знае, че ще би трябвало да реализира резултати във връзка с намаляването на престъпността. Вчера съобщи, че е подхванал " нужните ограничения, които никой не искаше да предприеме през последните години. А с цел да извършите това, са ви нужни топки с размера на щраусови яйца ", сподели той.

Президентът Даниел Нобоа и първата дама Лавиния Валбонеси
Снимка: Getty Images

От оповестеното в понеделник изключително състояние, даващо право на армията да патрулира по улиците и в пандизите, до " мобилизацията на армията и полицията ", поискана във вторник, с цел да се откри излаз от " вътрешния въоръжен спор ", през вчерашния ден Даниел Нобоа съобщи, че страната е " в положение на война ". " Ние се борим за народен мир, само че се борим и против терористичните групи, които към този момент имат повече от 20 000 членове ", сподели той.

За задачата той предлага " милитаризиране на пристанищата и границите и отбрана на стратегическите направления за експорт и търговия ". Основният му план е основаването на национална разследваща организация, която да управлява всички разследващи органи, в това число и службата за ръководство на пандизите.

Миналата седмица той разгласи, че ще бъдат построени два пандиза с висока степен на сигурност в Амазония и на тихоокеанското крайбрежие по модела на пандиза с 40 000 места, издигнат от салвадорския президент Наиб Букеле като част от " войната " му против бандите.

Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните пандизчии, с цел да се постави завършек на всеобщите убийства, които се правят в пандизите в страната, довели до гибелта на 460 пандизчии от февруари 2021 година насам.

Той даде обстоен лист на незаконните банди, които желае да " обезврежда ", само че акцентира, че е належащо въоръжените сили да работят " със ценене на правата на индивида ".

Даниел Нобоа
Снимка: БТА/AP, Carlos Noriega

В Салвадор правозащитните организации осъждат нарушаването на правата на арестуваните.

И сходно на Букеле, който е ловък комуникатор и качва в обществените си мрежи със фотоси на тикнати зад решетките хора, държавното управление на Нобоа показа зрелищни фрагменти от последните полицейски нападения, на които се виждат стотици арестувани по долни дрехи, с ръце на главите и проснати безпощадно на земята.

Трудно е да се категоризира политическата принадлежност на Даниел Нобоа, който по време на акцията твърдеше, че е лявоцентрист. Но този неолиберал въплъщава еквадорския политически хайлайф от света на частните предприятия и е непосредствен до десницата.

Разведен, а по-късно наново женен за инфлуенсърка по хранене, този процъфтяващ предприемач е учил в най-хубавите американски университети и има тапия по обществена администрация от Харвардското учебно заведение " Кенеди " и магистърска степен по мениджмънт и политическа връзка от университета " Джордж Вашингтон ".

Освен в света на бизнеса, който познава от вътрешната страна, единственият му опит в политиката е две години като член на Народното събрание и ръководител на икономическата комисия в Народното събрание.

Но неговият наставник е татко му, с който израства зад кулисите на предизборните акции, а в този момент търси ентусиазъм в Наиб Букеле. 

Превод от френски език: Любомир Мартинов, БТА; заглавието е на Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР