Наслада, лечение и изкуство - това обещаваха организаторите на фестивала

...
Наслада, лечение и изкуство - това обещаваха организаторите на фестивала
Коментари Харесай

Защо в Турция се отменят все повече концерти и фестивали

" Наслада, лекуване и изкуство " - това обещаваха уредниците на фестивала „ Ароматерапия “ в турската провинция Балъкесир и удържаха обещанието си: в продължение на три дни посетителите имаха опция да опитат здравословни артикули от района, да научат повече за лечебната мощ на природата, а вечерта да се забавляват на концерти. Но шлагерът - заключителният концерт на известната поп певица Ханде Йенер - бе ненадейно анулиран.

Преди това ислямистки и ултранационалистически групировки устроиха същинска офанзива против нея в мрежата: 50-годишната певица била неморална, по какъв начин по този начин щяла да излиза на сцената? Йенер от дълго време си навлича омразата на тези среди с фриволните си театрални тоалети и с поддръжката си за ЛГБТИ-общността.

Всъщност ислямските и ултранационалистически групировки бяха против фестивала като цяло - с изказвания, че сходни прояви подтикват хората към аморални връзки, към игнориране на морала, към потреблението на алкохол и опиати, както и към протест и безредици.

Кой гледа на създателите като на врагове?

Йенер, която досега се е въздържала да подлага на критика ръководството, удостовери, че концертът ѝ е бил анулиран под натиска на тези групи. Тя написа в обществените медии, че ще продължи да влага цялата си сила и обич в театралните си изяви, само че не скри, че анулацията на концерта я е разочаровала и наранила.

Отпадналото шоу на Йенер бе предшествано от анулацията на изявите на доста други реализатори – те стават от ден на ден от една година насам. Само през първата половина на 2023 година 27 реализатори са станали жертва на акции, изпълнени с ненавист и закани, или на набези. Забранените прояви са над 15.

Атаките са главно против дамите и създатели от ЛГБТИ-общността

Омразата доста по-често е ориентирана към изпълнителките, в сравнение с към изпълнителите. Както и – против създатели от ЛГБТИ-общността. Като да вземем за пример към известния артист и създател на текстове Мабел Матиз. След публикуването на видеоклипа си „ Каракол “ („ Полицейски патрул “) преди година той непрекъснато бе нападнат. Заради хипотетичната любовна история сред двама мъже, ислямистки и националистически групи го оповестиха за отвън закона. И концертите му непрекъснато биват отменяни - за последно през юни.

Градовете, в които се анулират сходни прояви, са най-вече под управлението на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. А този тип забрани не са нещо ново за Турция – само че до момента в който по-рано те засягаха най-вече изпълнителите и театралните трупи от кюрдски генезис, преди година кръгът на нежеланите реализатори се разшири фрапантно.

Все повече всеобщи забрани от една година

Жертва на първата възбрана напролет на предходната година стана известният „ Празник на Анадола “ в университетския град Ескишехир. Последва анулацията на доста други фестивали и концерти – по този начин е и до през днешния ден. Често събитията, провокирали анулацията, са прекомерно сходни.

Певицата Ханде Йенер по време на концерт в ИстанбулСнимка: Seskim/IMAGO

Първо се организира враждебна акция против някоя демонстрация или създател от страна на ислямистки или ултранационалистически организации. След това се стига до оклеветяване на създателя, а се излиза и с изказванията, че този тип прояви подтикват потреблението на алкохол и вредят на морала и фамилията. Спрямо уредниците и градските управляващи се оказва напън, който нараства с внасянето на публични тъжби в полицията.

Певецът Бурхан Сезен дефинира възбраните и отмените като случайни санкции на музикантите, които към момента са в тежко състояние след пандемията. По негови данни във фестивалния отрасъл работят над един милион души. А който приканва към възбрана, залага на карта бъдещето на тези хора, подлага на критика Сезен.

Той вижда несъгласие в това, че от една страна турският президент Ердоган се стреми към доближаване с Европейски Съюз, а от друга близки до държавното управление групи упорстват да се наложат строго ислямски правила за празнуване - да вземем за пример мъжете и дамите по фестивалите да седят настрана.

Има ли безвластие?

Политоложката Джангюл Йорнек също насочва рецензии към анулацията на концерти и други мероприятия. Очевидно режимът е толкоз далечен от правовата страна, че някои представители на популацията имат вяра във опцията да направляват развиването в страната съгласно личните си стремежи. Нейното мнение е, че избрани групи са инфилтрирали държавните институции. А турското държавно управление работи като коалиция на „ Мюсюлманските братства “. Страната е световна единствено на хартия.

Освен това Йорнек се притеснява, че анулацията и възбраните на културни събития единствено ще задълбочат културната гетоизация на страната, а на свободната обмяна на отзиви ще се постави край. Най-вече младежите от разнообразни обществени, политически и публични пластове няма да могат да се събират и да поддържат връзка между тях - сред тях е издигната стена.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР