Наскоро Съединените щати отново си спомниха, че е необходимо по-активно

...
Наскоро Съединените щати отново си спомниха, че е необходимо по-активно
Коментари Харесай

България рискува да остане с празни ръце

Наскоро Съединените щати още веднъж си спомниха, че е належащо по-активно да придвижват демокрацията и да прокарват своите ползи на Балканите. Неотдавна помощник-държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Карън Донфрид приключи обиколката си в страните от някогашна Югославия, а в края на май ненадейно бе на посещаване при българския президент Румен Радев.

Официалният дневен ред е разискването на енергийните планове. Според специалистите обаче, основни са станали не икономическите въпроси, а тематиката за военната помощ на Украйна и взаимните старания на членовете на НАТО за отговор на дейностите на Русия. Донфрид със своите уверения за взаимноизгодно съдействие и общоприети обещания за поддръжка на демокрацията в страните от Източна Европа се опита да притегли балканските страни в политическа и икономическа борба с Русия.

За България тематиката за помощта на Украйна е много настояща. В политическия истаблишмънт на страната, в бизнес средите и в медиите, разногласия за целесъобразността на доставката на оръжие за Украйна и цената, която страната ще би трябвало да заплати за това решение не отшумява. По улиците на София се организират всеобщи митинги с искане за безспорен неутралитет на България във връзка с руско-украинския спор, а усилването на недоволството в обществото принуди управляващите да вземат публично решение, че помощта за Украйна ще бъде лимитирана до филантропичния и финансов съставен елемент. Онзи ден обаче българските медии разгласиха фотоси от летище София, на които се вижда товаренето на сандъци с оръжие, които през Румъния и Полша и посредством фиктивни организации би трябвало да доставят военни артикули до Украйна. Авторите на материала показват, че България изнася оръжие без утвърждението на националния парламент и в нарушаване на интернационалното право. Информацията беше доказана и от Костадин Костадинов, водач на партия " Възраждане ", която интензивно се опълчва на присъединяване на България в спора. Не е изненадващо, че на митингите хората споделят, че настоящето управление на България обслужва ползите на непознати страни, на първо място на Съединени американски щати, а не на популацията на страната, което ще почувства всички отрицателни последствия от проукраинската позиция на своето държавно управление.

В края на април, под натиска на американците, София към този момент отхвърли да внася съветски газ, като изрично отхвърли новата скица на заплащане, препоръчана от “Газпром”. Въпреки това, за разлика от сътрудниците си в Европейския съюз, които след гръмки изказвания за отвод от съветски енергийни източници започнаха да изпомпват газ в своите складове с невиждани темпове, българските управляващи не бяха толкоз далновидни. Според Gas Infrastructure Europe през май впръскването на синьо гориво в европейските складове е надхвърлило цифрите за целия интервал на наблюдаване от 2011 година насам. Португалия и Полша пълнят най-активно своите складове с газ (съответно 89,31% и 87,88%). Най-лошо, за жалост еположението в България (едва 20,7%).

Правителството регистрира следващата си победа в подмяната на доставките от милитаристична Русия. В медиите интензивно се популяризира новината, че министър председателят Кирил Петков се е договорил за доставка на американски ВПГ през Гърция, сякаш на доста преференциални цени. И наподобява, че въпросът с газа е затворен, макар че никой от формалните лица не посочи, че нужната инфраструктура за превозване и предпазване на ВПГ сега не е подготвена и при удобно развиване ще бъде приключена към края на 2023 година Междувременно зимата към момента следва и с цялостното отменяне на съветските енергийни запаси тази зима има всички шансове да стане най-студената от много време насам. Затова българските служители не би трябвало да мислят по какъв начин да угодят на американските си сътрудници в борбата с Русия, а по какъв начин ще се обяснят на жителите си прекъсването на на парното.

За да бъдем почтени, би трябвало да се означи, че ситуацията с вноса на нефт наподобява доста по-оптимистично. Онзи ден Кирил Петков сподели, че България е съумяла да реализира изключение от ембаргото на Европейския съюз върху доставките на съветски нефт до края на 2024 година, което ще разреши на нефтопреработвателната промишленост да се приспособява към вноса на горива от други страни. Днес целият пречистен нефт в страната е 100% съветски. В същото време цените, на които “Лукойл България” продава на вътрешния пазар, са едни от най-ниските в Европа. И в случай че съветският “Лукойл” напусне България, производството на гориво в действителност ще бъде парализирано.

И в случай че подмяната на съветските енергийни запаси е част от общата политика на страните от Европейски Съюз, която българското управление не може да откаже, то е наивно да се счита, че ответните ограничения на съветската страна няма да обиден други сфери на съдействие със София. През годините се откри интензивно съдействие в региона на нуклеарните технологии, доставките на плодове и зеленчуци, а потокът от съветски туристи към България като цяло беше един от най-стабилните и най-големите. Искам да се надявам, че заемайки проукраинска позиция, българското управление прави оценка всички опасности, в това число и от стопански темперамент.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР