Наскоро попитах една женена двойка, която има три деца –

...
Наскоро попитах една женена двойка, която има три деца –
Коментари Харесай

Водещ психолог твърди, че не е редно детето да е най-важният човек в семейството

„ Наскоро попитах една женена двойка, която има три деца – всичките още дребни, а не младежи, „ Кои са най-важните хора в фамилията ви? “ Като всички положителни майки и татковци на това хилядолетие, те дадоха отговор: „ Нашите деца! “ „ Защо? “, попитах ги аз. „ Какво е това нещо, което дава правото на децата ви да получат този статус? “ И като всички положителни майки и татковци на това хилядолетие, те не можеха да отговорят на въпроса с освен това от чиста страст. Затова отговорих на въпроса вместо тях: „ Няма основателна причина да дадете на децата си този статус. “ Обясних им, че доста от проблемите, с които се сблъскват при развъждането на децата им (обичайните проблеми в днешно време), са подбудени от обстоятелството, че те се държат с децата си по този начин, като че ли те, бракът им и фамилията им съществуват поради децата, когато в действителност е тъкмо противоположното.

Техните деца съществуват поради тях и техния брак, а децата им ще бъдат щастливи, когато те имат устойчиво семейство. Без тях децата им нямаше да се хранят добре, нямаше да носят красивите си облекла, нямаше да живеят в чудесния дом, в който живеят в този момент, нямаше да вървят на ваканциите, на които са привикнали и така нататък Вместо да живеят нехайно (като изключим дребните драми, които сами си измислят), децата им щяха да живеят изпълнени с терзания и незадоволени потребности. Това е в основата на казуса. Хората на моята възраст го знаят, тъй като, когато бяхме деца, за нас беше ясно, че родителите са най-важните хора в фамилията. И тъкмо по тази причина уважавахме родителите си и тъкмо по тази причина се възхищавахме на възрастните.

Освен това ни беше ясно (тук, несъмнено, генерализирам), че бракът на родителите ни беше по-голям за тях от връзката им с нас. Затова не спяхме в леглата им и не прекъсвахме диалозите им. Да се храниш у дома, със фамилията си, беше по-важно от следучилищните занятия. Майките и бащите ни говореха между тях повече, доста повече, в сравнение с говореха с нас. Тъй като ни липсваха помощните колелца, ние пораснахме по-рано и станахме сполучливи. Най-важният човек в една войска е генералът. Най-важният човек в една корпорация е мениджърът.

Най-важният човек в класната стая е учителят. И най-важните хора в едно семейство са родителите. Най-важното нещо за децата ти е да ги научиш да бъдат виновни жители. Основната цел не е да отгледаш цялостен първенец, който тренира три спортни дисциплини, съумява да получи място на Олимпийските игри, постъпва в международно приет университет и най-после работи като реномиран мозъчен хирург. Основната цел е да отгледате едно почтено дете, което да бъде деен член на обществото. „ Детето ни е най-важният човек в фамилията “ е първата стъпка към развъждането на капризно и неблагодарно дете. А ти не искаш това. Може би не го осъзнава, само че детето ти също няма потребност от това. Нито пък обществото ни. “

Джон Роузмънд

Инфо: Мозъче

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР