Наскоро пазарната капитализация на Microsoft нарасна с около 309 милиарда

...
Наскоро пазарната капитализация на Microsoft нарасна с около 309 милиарда
Коментари Харесай

Microsoft поскъпна спрямо Apple и постави рекорд за първи път от две десетилетия

Наскоро пазарната капитализация на Microsoft набъбна с към 309 милиарда $ по-голяма от тази на Apple. За съпоставяне, единствено преди 16 месеца Apple изпреварваше по оценка Microsoft със 719 милиарда $.

Акциите на Microsoft са поскъпнали тази година, до момента в който тези на Apple като цяло вървят надолу и това уголемява оценките сред двете компании. На процедура разликата сред двете компании се трансформира най-голяма от над две десетилетия.

Въз основа на затварянето в края на предходната седмица, Microsoft имаше пазарна капитализация от $3,063 трилиона $, до момента в който Apple се оценяваше на $2,754 трилиона. Тази разлика е най-голяма от 21 октомври 2003 година, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Разбира се, картината беше доста по-различна през 2003 година, когато спредът от 312,1 милиарда $ сред двамата софтуерни играчи беше съвсем толкоз огромен, колкото цялата оценка на Microsoft. Пазарната стойност на Microsoft беше 320,2 милиарда $ на 21 октомври 2003 година, до момента в който оценката на Apple беше единствено 8,1 милиарда $.
 Microsoft към този момент е 3-трилионна компания
Компанията, която към този момент коства повече от Брутният вътрешен продукт на Франция

Тя се причислява към Apple в елитния клуб на най-скъпите бизнеси

За подтекст по отношение на бизнеса на Apple по това време, годишната му декларация за 2003 година разисква " нови усъвършенствани цифрови устройства като цифровите музикални плейъри iPod на компанията, персонални цифрови асистенти, клетъчни телефони, цифрови фотоапарати и филми, CD и DVD плейъри и други електронни устройства. "

Бизнесът на Apple, несъмнено, е доста по-напреднал в този момент, само че вложителите не са доста разчувствани от това тази година, като акциите на компанията са паднали с към 8% до момента през 2024 година

Компанията се върна към годишен растеж на приходите през последното си тримесечие след четири тримесечия на спадове, само че допусна, че приходите може да спаднат още веднъж през настоящото тримесечие. Много анализатори на Уолстрийт към този момент стартират да показват подозрения дали новаторските подходи на Apple не понижават.
 Снимка 655385
Източник:

Разликата в пазарната капитализация сред Apple и Microsoft е изключително зашеметяваща, като се има поради какъв брой напред беше Apple преди по-малко от година и половина. Apple струваше 719,2 милиарда $ повече от Microsoft на 28 октомври 2022 година съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Спадът на акциите на Apple при започване на 2024 година идва, откакто акциите скочиха с 48% през 2023 година Microsoft, въпреки това, съумя да резервира инерцията си от предходната година: тогава акциите й се покачиха с 57%, само че до момента са с още 10% нагоре през тази година.

Microsoft, в очите на Уолстрийт, наподобява игра на горещия пазар на изкуствен интелект, защото бизнесът на Azure в облачните калкулации на компанията се възползва от възходящия интерес на клиентите към работните натоварвания на AI. В същото време Microsoft влива свои лични софтуерни артикули с функционалности на AI и компанията влага в OpenAI.

Apple от дълго време употребява AI в целия си бизнес, в това число за функционалности като гласовия помощник Siri и опциите за различаване на фотоси на iPhone. Но управлението на компанията сведе полемиката за ИИ до най-малко в последните позвънявания за облагите, макар че корпоративните ръководители на други места побързаха да убедят Уолстрийт, че играят в сходство с наклонността.

" Нашата съществена задача, в случай че щете, постоянно е била да вършим работа и по-късно да приказваме за работа, а не да се измъкваме пред себе си ", сподели основният изпълнителен шеф Тим Кук при последното позвъняване за приходите на компанията. Но той добави, че Apple има някои " неща ", които се случват с генеративния AI, " за които сме необикновено разчувствани и за които ще приказваме по-късно тази година ".

Goldman Sachs отстрани акциите на Apple от листата си с неоправдателни присъди в петък, като в същото време резервира рейтинга им за покупка. Анализаторът Майк Нг " продължава да има вяра, че фокусът на пазара върху по-бавния растеж на приходите от артикули прикрива силата на екосистемата на Apple и свързаната с нея резистентност и видимост на приходите ", съгласно отчета на Goldman по отношение на измененията в листата.

Apple ще се опита да навакса?

По време на диалога за тримесечните облаги на Apple при започване на този месец, основният изпълнителен шеф Тим Кук загатна, че компанията работи върху генеративни софтуерни функционалности за AI, които ще стигнат до клиентите " по-късно тази година ". Това е в сходство с отчета на Марк Гърман от Bloomberg, който неотдавна сподели, че iOS 18 може да бъде " най-голямата " актуализация в историята на операционната система. Коментарите на Кук - който загатна генеративния AI няколко пъти, само че по този начин и не навлезе в конкретика - наподобява удостоверяват, че може да ни чака огромна изненадат тази есен.

" Гледайки напред, ще продължим да влагаме в тези и други технологии, които ще оформят бъдещето. Това включва изкуствения разсъдък, където продължаваме да отделяме голямо количество време и старания и ще сме разчувствани да споделим детайлностите за нашата настояща работа в това пространство по-късно тази година ", сподели Кук в своите готови бележки.

Анализаторите се пробваха да притиснат Кук за повече детайлности, само че той не предложи доста.
 Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро санкция
Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро санкция

Това е добра вест за потребителите

Функциите на AI софтуера, вариращи от усъвършенствана обработка на фотоси до усъвършенствания в текстообработката, са съществена точка за продажба на смарт телефони от Гугъл и Samsung през последните месеци. Рядко се случва Apple да телеграфира идните си дейности, тъй че можете да приемете това като знак, че компанията има амбициозни проекти да интегрира AI в своите софтуерни платформи - iOS, iPadOS и macOS - по-късно тази година.

" Позволете ми единствено да кажа, че мисля, че има голяма опция за Apple с генеративен AI и с AI, без да встъпвам в доста повече детайлности или да задминавам себе си ", сподели Кук, с цел да приключи диалога.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР