Наскоро е открит шести вкус, при който вкусовите рецептори в

...
Наскоро е открит шести вкус, при който вкусовите рецептори в
Коментари Харесай

Откриха шести основен вкус - как го описват учените и кога може да го усетим?

Наскоро е открит шести усет, при който вкусовите рецептори в устата са свързани с амониев хлорид. Те реагират сходно на киселото, само че този нов усет се отличава от петте съществени, които са известни досега.

Четирите съществени усета са солено, сладко, кисело и горчиво, а петият е “умами ” и е открит през 20 век в Япония, като е разказан като прелестен, гальовен послевкус, който усъвършенства храната и преживяването, което имаме. Различните комбинации на четирите съществени усета дефинират по какъв начин възприемаме усета на храната, която консумираме. Освен усета, ние усещаме и дали храната е топла, или студа, като чувството за топлота може да възникне по няколко метода – ястието в действителност е горещо, или от люти подправки, които са богати на вещество, което подава сигнал на езика за жега, без да има такава.

В научно проучване, оповестено в сп. Nature Communications, се преглежда този усет и се изяснява по какъв начин той се различа от останалите пет. Той е открит като е следена мощна реакция към амониев хлорид – това е бял прахуляк, който се употребява в продуктите като бонбоните лакриц, да вземем за пример. Въпреки че веществото е безвкусно, езикът има мощна реакция към него, когато го усети. Новооткритият усет няма лични вкусови рецептори, а се употребяват към този момент съществуващи такива, които дават отговор за чувството ни за киселия усет. За разлика от реакцията към киселото обаче, амонивият хлорид води до много по-силна реакция в тези рецептори. Протеиновият рецептор на езика OTOP1 е основен за този протеин, като той е значим и за киселия пресен усет, който усещаме, когато пием лимонада, да вземем за пример.

Силната реакция към това вещество може и да е поради обстоятелството, че в огромни количества то е токсично и това да води до провокация на езика да изпраща сигнал към мозъка, че има евентуална заплаха за организма и би трябвало да се внимава. Това изяснява и обстоятелството за какво някои хора се любуват на усета на лакриц, до момента в който на други напряко им се гади, когато го усетят. При първите няма толкоз мощна сензитивност в езика към амониевия хлорид, до момента в който при вторите тя несъмнено е много висока.

Какво съставляват бонбоните лакриц? Бонбоните лакри (или лакрица) са направени от корена на растението Glycyrrhiza glabra, което се назовава лакрично растение. То се отглежда най-вече в Средиземноморските райони и в някои елементи на Азия. Лакрицът се употребява в медицината и кулинарията от антични времена. В обичайна медицина коренът на лакрицата се употребява за лекуване на бронхит, заболявания по гърлото и стомашно-чревни проблеми. Той има сладостен усет, сходен на захарта, само че с по-силен и много присъщ мирис.

В кулинарията бонбоните се вършат като сладки, които се употребяват като вкусни лакомства. Те са известни в някои кухни по света, изключително в скандинавските страни като Холандия и Финландия. Лакрицът се употребява също по този начин за ароматизиране на алкохолни питиета като лакрични ликьори.

Важно е да се означи, че лакрицът съдържа дейни съставки като глициретинова киселина, които могат да имат въздействие върху здравето, изключително при консумация в огромни количества. Глицеритиновата киселина може да увеличи кръвното налягане и да провокира други нежелани резултати, по тази причина използването на лакриц би трябвало да бъде умерена, изключително при хора, които имат високо кръвно налягане или други здравословни проблеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР